Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Vasario 7, 2014 | Judita Malininaitė
+35
Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Estija – artima kaimynė, su kuria turime bendrų dalykų, tačiau dauguma iš mūsų nieko nežino apie estų gyvenimą ir įpročius. Esame girdėję apie nuostabaus skonio estišką likerį ar alų, o apie legendinį patiekalą su krauju kuriami anekdotai. Estijos nacionalinė virtuvė – šią šalį valdžiusių tautų palikimas, kuris gyvuoja šalyje iki šiol. 

Estai turi tokią patarlę: „Pilvas yra šeimininkas, o tu – jo tarnas.“ Kaip estai tarnauja savo pilvui, mums sutiko papasakoti jau ketverius metus Lietuvoje gyvenanti estų kalbos dėstytoja Elvira Küün. 

Papasakokite, ką šiuo metu valgo ir geria estai. Kokie populiariausi patiekalai Estijoje? 

Dabar labai populiaru valgyti sušį ar ką nors kita iš azijietiškos virtuvės (dažniausiai kiniškos). Estų kalboje atsirado netgi slengas – „Eime valgyti pas kinus!“ O šiaip ant paprasto esto stalo rastume patiekalų iš kiaulienos su įvairiais padažais ir morkų, burokėlių ar kopūstų salotomis. 

Elvira KüünMan pats skaniausias estiškas desertas – varškės sūreliai. Mes, estai, tikrai galime jais didžiuotis. Turime įvairių skonių, su įvairiausiais įdarais. O koks gardus desertas su kama miltais! Juos galima maišyti su kefyru, jogurtu ir uogomis. 

Ką geriame? Iš nealkoholinių gėrimų – įvairūs gazuoti limonadai, sultys, labai mėgstamas kefyras. Nors alkoholiniai gėrimai lyginant su kitomis šalimis yra pigūs, tačiau jais nepiktnaudžiaujame. Kaip ir visame pasaulyje moterys renkasi lengvesnius gėrimus, vyrai – stipresnius. Didžiuojamės savo likeriu ir alumi. 

Kokie estų maitinimosi įpročiai? Ką jie valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei? 

Pusryčiams valgome įvairias košes ir sumuštinius su arbata ar kava.             

Biuruose dirbantys žmonės dažnai pietauja valgyklose, kur renkasi dienos pasiūlymą: sriubą ir pagrindinį patiekalą. Mėgstama kopūstų sriuba ir barščiai, rečiau – žirnių sriuba. Kitas patiekalas dažniausiai būna iš mėsos ar žuvies, šalia būtinai patiekiama ryžių, bulvių ar šviežių daržovių. 

Vakarieniaujama namuose, bet manau, kad taip pat, kaip ir Lietuvoje, visos savaitės vakarienė paruošiama sekmadienio vakare. Dauguma vyrų keletą kartų per savaitę vakarais mėgsta išgerti alaus. 

Pastebėjau, kad vis dažniau savaitgalius žmonės leidžia mieste, taigi ir pusryčiaujama, pietaujama ar vakarieniaujama mieste. Lankomasi tiek mažose kavinukėse, tiek prabangiuose restoranuose. 

Ką estai valgo švenčių metu? 

Kalėdų neįsivaizduoju be troškintų raugintų kopūstų, kiaulienos ir kraujinių dešrų. Dažnai ant stalo galima pamatyti patiekalų iš marinuotų grybų, taip pat ir obuolių pyragą. 

Dauguma estų mėgsta orkaitėje keptas bulves, nors pirmenybė teikiama virtoms bulvėms. Mano pažįstami šventėms ruošia kiaulienos kepsnius su bulvėmis ir įvairiais padažais, o kopūstai patiekiami šalia. Estai valgo ne vien kiaulieną, valgome daug vištienos ir jautienos. 

Skaityti kitą puslapį »
1 2
+35
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Norite išvengti virškinimo sutrikimų? Atsisakykite šių maisto produktų bei gėrimų
Norite išvengti virškinimo sutrikimų? Atsisakykite šių maisto produktų bei gėrimų Jei pradėjo varginti pilvo pūtimas, rėmuo, sunkumas skrandyje – būtina peržiūrėti savo mitybos racioną. Gali būti, jog būtent tam tikri maisto produktai ir sukelia visus tokius nemalonius simptomus... +14 / 0 +14
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 2 +34 / -4 +30
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -2 +25
Vitaminas C – geros savijautos garantas
Vitaminas C – geros savijautos garantas Tradiciškai apie vitaminą C prisimename tada, kai peršąlame: citrina ar imbiero šaknis pirkinių krepšelyje atsiduria jau ėmus šnirpščioti kuriam nors iš šeimos narių. Taip pat jį intensyviau vartoti pradedame atšalus orams, kad sustiprintume imuninę sistemą. O ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso ne tik atsparumas ligoms... +22 / 0 +22
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... +39 / -18 +21
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18
Moliūgai.Kuo jie vertingi?
Moliūgai.Kuo jie vertingi? Vaikystėje kone kiekvienas esame skaitę rašytojo Džanio Rodario įžymią knygą „Čipolino nuotykiai“ . Gailėjomės kūmo Moliūgo. Seneliukas daug dirbo, mažai valgė, taupė pinigėlius plytoms, iš kurių lipdė varganą namelį senatvei. +17 / -1 +16
8 dalykai, kurie nutiks, jei valgysite burokėlius
8 dalykai, kurie nutiks, jei valgysite burokėlius Ilgus metus burokėliai buvo ištremti į salotų padėklo kraštą, kur liūdnai laukė dėmesio kartu su tarkuotu sūriu ir skrebučiais – bet šiandien jie vėl pelnytai atsidūrė sveikos mitybos scenos centre. Juose gausu kasdien reikalingų maistinių medžiagų – B grupės vitaminų, geležies, mangano, vario, magnio ir kalio. Tai... +16 / -1 +15