Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Vasario 7, 2014 | Judita Malininaitė
+35
Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Estija – artima kaimynė, su kuria turime bendrų dalykų, tačiau dauguma iš mūsų nieko nežino apie estų gyvenimą ir įpročius. Esame girdėję apie nuostabaus skonio estišką likerį ar alų, o apie legendinį patiekalą su krauju kuriami anekdotai. Estijos nacionalinė virtuvė – šią šalį valdžiusių tautų palikimas, kuris gyvuoja šalyje iki šiol. 

Estai turi tokią patarlę: „Pilvas yra šeimininkas, o tu – jo tarnas.“ Kaip estai tarnauja savo pilvui, mums sutiko papasakoti jau ketverius metus Lietuvoje gyvenanti estų kalbos dėstytoja Elvira Küün. 

Papasakokite, ką šiuo metu valgo ir geria estai. Kokie populiariausi patiekalai Estijoje? 

Dabar labai populiaru valgyti sušį ar ką nors kita iš azijietiškos virtuvės (dažniausiai kiniškos). Estų kalboje atsirado netgi slengas – „Eime valgyti pas kinus!“ O šiaip ant paprasto esto stalo rastume patiekalų iš kiaulienos su įvairiais padažais ir morkų, burokėlių ar kopūstų salotomis. 

Elvira KüünMan pats skaniausias estiškas desertas – varškės sūreliai. Mes, estai, tikrai galime jais didžiuotis. Turime įvairių skonių, su įvairiausiais įdarais. O koks gardus desertas su kama miltais! Juos galima maišyti su kefyru, jogurtu ir uogomis. 

Ką geriame? Iš nealkoholinių gėrimų – įvairūs gazuoti limonadai, sultys, labai mėgstamas kefyras. Nors alkoholiniai gėrimai lyginant su kitomis šalimis yra pigūs, tačiau jais nepiktnaudžiaujame. Kaip ir visame pasaulyje moterys renkasi lengvesnius gėrimus, vyrai – stipresnius. Didžiuojamės savo likeriu ir alumi. 

Kokie estų maitinimosi įpročiai? Ką jie valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei? 

Pusryčiams valgome įvairias košes ir sumuštinius su arbata ar kava.             

Biuruose dirbantys žmonės dažnai pietauja valgyklose, kur renkasi dienos pasiūlymą: sriubą ir pagrindinį patiekalą. Mėgstama kopūstų sriuba ir barščiai, rečiau – žirnių sriuba. Kitas patiekalas dažniausiai būna iš mėsos ar žuvies, šalia būtinai patiekiama ryžių, bulvių ar šviežių daržovių. 

Vakarieniaujama namuose, bet manau, kad taip pat, kaip ir Lietuvoje, visos savaitės vakarienė paruošiama sekmadienio vakare. Dauguma vyrų keletą kartų per savaitę vakarais mėgsta išgerti alaus. 

Pastebėjau, kad vis dažniau savaitgalius žmonės leidžia mieste, taigi ir pusryčiaujama, pietaujama ar vakarieniaujama mieste. Lankomasi tiek mažose kavinukėse, tiek prabangiuose restoranuose. 

Ką estai valgo švenčių metu? 

Kalėdų neįsivaizduoju be troškintų raugintų kopūstų, kiaulienos ir kraujinių dešrų. Dažnai ant stalo galima pamatyti patiekalų iš marinuotų grybų, taip pat ir obuolių pyragą. 

Dauguma estų mėgsta orkaitėje keptas bulves, nors pirmenybė teikiama virtoms bulvėms. Mano pažįstami šventėms ruošia kiaulienos kepsnius su bulvėmis ir įvairiais padažais, o kopūstai patiekiami šalia. Estai valgo ne vien kiaulieną, valgome daug vištienos ir jautienos. 

Skaityti kitą puslapį »
1 2
+35
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Vertingos sveikos gyvensenos taisyklės.
Vertingos sveikos gyvensenos taisyklės. Naminiai triušiai negraužia pirktinių „nitratinių“ kopūstų, paukščiai nelesa beicuotų grūdų, katės neėda dešrelių su konservantais. Kitaip negu laukiniai gyvūnai, žmonės baigia prarasti instinktyvų gebėjimą apsaugoti savo organizmą nuo įvairiausių negalavimų. Maitinimosi elgesį dažniausiai kontroliuoja skonis.... +2 / 0 +2
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +30 / -1 +29
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +26 / -2 +24
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 6 +22 / -1 +21
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Puodelis vandens prieš valgį: du mitai ir tik viena tiesa
Puodelis vandens prieš valgį: du mitai ir tik viena tiesa „Tai gerai ar negerai tas puodelis vandens prieš valgį?“, - klausia dauguma žmonių. Taip, puodelis vandens prieš valgį yra tikrai rekomenduojama, tačiau sklando keletas mitų, kuriuos šiame straipsnyje paneigsime. +17 / 0 +17
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. +16 / 0 +16
Ar didelis vandens kiekis visada gerina sveikatą?
Ar didelis vandens kiekis visada gerina sveikatą? Vanduo – unikalus gamtos išteklius, reikalingas tiek žmogaus sveikatai, tiek grožiui. Ir, atrodo, šiais laikais jau niekas neabejoja, kad vanduo ‒ labai svarbi mūsų gyvenimo dalis. Kasdien skaitome ar girdime, kad vandens reikia suvartoti kuo daugiau, minimaliai bent 1,5 l per dieną. Bet ar kada susimąstėte, kad gal ne kiekvienam... +15 / 0 +15