Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Rugpjūčio 13, 2014 | Martynas Gelumbauskas
+13
2
Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Medikai skambina pavojaus varpais – įspūdingu greičiu didėja nutukusių ir sergančių cukriniu diabetu žmonių skaičius. Pastaruoju metu dėl šių problemų vis dažniau kaltinamas gausus cukraus vartojimas, todėl mitybos specialistai rekomenduoja jo vartojimą stipriai apriboti. Tačiau daugelis žmonių nežino, kokiuose maisto produktuose yra daug cukraus, ir jį sieja tik su saldumynais:saldainiais, spurgomis ar tortais. Dėl šios priežasties atrinkome keletą maisto produktų, kuriuose yra daugiau cukraus nei manėte iki šiol. 

Gaivieji gėrimai. Dauguma žmonių labiau domisi, kiek kalorijų yra valgomame maiste, ir visai pamiršta apie gėrimus. Tačiau nustebtumėte sužinoję, kiek daug kalorijų ir cukraus turi gaivieji gėrimai! Pavyzdžiui, viename litre visų pamėgtos Coca-Colos yra net 108 g cukraus. Tad litras Coca-Colos turi tiek pat kalorijų, kiek ir didelis kepsnys, tačiau šiuose gėrimuose nėra jokių vertingų maistinių medžiagų ir jie nesuteikia sotumo.

„... išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma.“ Maža to, toks milžiniškas cukraus kiekis išbalansuoja mūsų medžiagų apykaitą, sukeldamas didelius gliukozės ir insulino koncentracijos kraujyje svyravimus. Visa tai skatina svorio augimą, didina cukrinio diabeto ir kitų sunkių ligų riziką.

Užtenka paminėti, kad išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma. Šie gėrimai ypač paplitę tarp jaunimo, tad specialistai mano, kad gausus jų vartojimas ‒ pagrindinė jaunų žmonių nutukimo priežastis. Dėl to pirmas ir turbūt svarbiausias žingsnis sveikos mitybos link turėtų būti visiškas šių gėrimų atsisakymas ir pakeitimas vandeniu. 

Dideliame apelsine yra daugiau nei 20 g cukrausUogos ir vaisiai. Įprastai šie produktai laikomi vienais sveikiausių, nes juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų. Tačiau yra ir kita medalio pusė – juose ypač daug cukraus. Pavyzdžiui, viename dideliame apelsine ar obuolyje yra daugiau nei 20 g cukraus. Net 70–90 % iš vaisių ar uogų gaunamų kalorijų gauname cukraus pavidalu, o šioje srityje pirmauja vynuogės. Tad paradoksalu, kad daugumoje dietų kartojama ta pati frazė – valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių. Tokių patarimų prisiklausę žmonės vėliau skundžiasi: „Valgiau beveik vien vaisius, tačiau svoris ne tik nesumažėjo, bet ir padidėjo.“ Tai nestebina, nes tokia mityba panaši į saldainių „dietą“ – per dieną suvartojami net keli šimtai gramų cukraus, o didelė dalis šios medžiagos vėliau virsta riebalais. 

Todėl labai svarbu nubrėžti aiškią ribą tarp vaisių ir daržovių, nes pastarosios turi mažai kalorijų ir jose labai nedaug cukraus. Dėl to reikia valgyti daug daržovių, ypač norintiesiems sulieknėti. Žinoma, nereikėtų visai atsisakyti ir vaisių bei uogų, tačiau apie šiuos produktus derėtų galvoti labiau kaip apie desertą ir juos valgyti saikingai. 

Pomidorų padažas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jis su cukrumi neturi nieko bendro, tačiau tiesa tokia, kad gaminant šiuos padažus į juos pridedama cukraus. Turbūt kyla klausimas ‒ kam to reikia? Pasirodo tam, kad nuslopintų padažo rūgštingumą ir apskritai pagerintų skonį. Priklausomai nuo rūšies, į 100 g padažo gamintojai deda apie 10–30 g cukraus. Taigi kitą kartą parduotuvėje rinkdamiesi pomidorų padažą nepamirškite perskaityti jo etiketės ir pasidomėti, kiek jame cukraus. 

Medus. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad medus ‒ puikus cukraus pakaitalas. Ypač medų mėgsta natūralų gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Tačiau tiesa tokia, kad viename arbatiniame šaukštelyje medaus yra net 17 g cukraus. Tad bandydami cukrų pakeisti medumi, dažnai jo suvartojame dar daugiau. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad turėtumėte nebevartoti medaus – juk karšta arbata su medumi ir citrina yra puikus vaistas nuo peršalimo. Tiesiog atminkite, kad gausus medaus vartojimas sukelia tokias pat pasekmes, kaip ir cukrus. 

Gydytojai moterims rekomenduoja per dieną suvartoti iki 25 g cukraus (maždaug 6 arbatiniai šaukšteliai), o vyrams ‒ iki 35 g cukraus. Tačiau statistika rodo, kad vidutinis Lietuvos gyventojas šią normą gerokai viršija ir per dieną suvalgo net apie 80 g cukraus, o tai kelia rimtą pavojų sveikatai. Akivaizdu, kad dažnai didelį cukraus kiekį suvartojame to nė neįtardami. Vienintelis būdas to išvengti ‒ domėtis tuo, ką valgome, ir skaityti maisto produktų etiketes.

+13
2
  • Cukrinis diabetas
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Cukrus
  • II tipo cukrinis diabetas
  • Dietologai
  • Gaivieji gėrimai
  • Vaikų nutukimas

Susiję straipsniai

  • andrius / 2014-08-13 15:30:43

    Nu manau jau visi zino kad coca coloj yra puse puse pakelio cukraus...
    Maziausiai tikiuosi cukraus darzovese, o ne saldziuose gerimuose...

  • Dietologas / 2014-08-13 11:23:11

    Daugiausia cukraus slypi ten kur mažiausiai tikimes: gaiviuosiuose gerimuose (Coca Coloj ir pan.) bei ivariose desrose, skilandziuose ir panasiai.

Siųsk savo nuomonę
Pavasaris – laikas, kai norisi išsivalyti ne tik namus, bet ir organizmą
Pavasaris – laikas, kai norisi išsivalyti ne tik namus, bet ir organizmą Po žiemos lyg meškinai vangiai kylame iš savo šiltų namų ir skubame laukan. Saulei šildant, o gaiviam vėjeliui vis dažniau ir dažniau pučiant taip ir norisi visą laisvalaikį praleisti lauke, tačiau staiga pajuntame, kad po žiemos visa neturime jėgų... Ar tai reiškia, kad metas padaryti tvarką ne tik namuose, bet ir savo... +10 / 0 +10
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi?
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi? Vis dažniau sutinkame žmonių, kurie atsisako mėsos, vadina save vegetarais arba veganais. Tai du vis labiau populiarėjantys mitybos režimai ir net gyvenimo filosofijos. 2012 m. Amerikoje 5 procentus gyventojų sudarė vegetarai ir 2 procentus veganai. Lietuvoje vegetarizmas, o ypač jo rūšis veganizmas sparčiai populiarėja, tad... 3 +37 / -6 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +26 / 0 +26
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +23 / 0 +23
Vitaminas C – geros savijautos garantas
Vitaminas C – geros savijautos garantas Tradiciškai apie vitaminą C prisimename tada, kai peršąlame: citrina ar imbiero šaknis pirkinių krepšelyje atsiduria jau ėmus šnirpščioti kuriam nors iš šeimos narių. Taip pat jį intensyviau vartoti pradedame atšalus orams, kad sustiprintume imuninę sistemą. O ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso ne tik atsparumas ligoms... +21 / 0 +21
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip atpažinti šią baisią valgymo maniją?
Kaip atpažinti šią baisią valgymo maniją? Mes visi elgiamės taip pat: ieškome maisto, kai jaučiamės vieniši, kai nuobodu ar patiriame stresą. Tačiau bulimijos atveju persivalgymas yra panašus į maniją. Užuot valgę jautriai, baudžiame save sukeldami viduriavimą, badaudami ar sportuodami, kad sudegintume kalorijas. Toks ydingas persivalgymo ir organizmo valymo ciklas kenkia... +17 / 0 +17
Magnis – geriausias palydovas, nuolat patiriant stresą
Magnis – geriausias palydovas, nuolat patiriant stresą Dažnas iš mūsų nesusimąstome, koks gyvybiškai svarbus elementas yra magnis. Šis mineralas – vienas reikalingiausių žmogaus organizmui, kurio pritrūkus sutrinka kitų mikroelementų apykaita organizme, nusilpsta žmogaus nervai ir raumenys. Trūkstant magnio, raumenų sistema iš smegenų negauna signalų... +16 / 0 +16
Sultys vietoje maisto papildų?
Sultys vietoje maisto papildų? Visi žinome, kad vaisių, uogų, daržovių sultys yra ne tik skanus gėrimas, tačiau ir vertingas maisto produktas bei gydomoji priemonė. Sultis spaudžiame namie, užsisakome kavinėje ar renkamės konservuotas parduotuvėje. Manoma, kad kasdien išgėrus vieną stiklinę įvairių sulčių, nereikia gerti maisto papildų kapsulės.... +15 / 0 +15