Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Rugpjūčio 13, 2014 | Martynas Gelumbauskas
+13
2
Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Medikai skambina pavojaus varpais – įspūdingu greičiu didėja nutukusių ir sergančių cukriniu diabetu žmonių skaičius. Pastaruoju metu dėl šių problemų vis dažniau kaltinamas gausus cukraus vartojimas, todėl mitybos specialistai rekomenduoja jo vartojimą stipriai apriboti. Tačiau daugelis žmonių nežino, kokiuose maisto produktuose yra daug cukraus, ir jį sieja tik su saldumynais:saldainiais, spurgomis ar tortais. Dėl šios priežasties atrinkome keletą maisto produktų, kuriuose yra daugiau cukraus nei manėte iki šiol. 

Gaivieji gėrimai. Dauguma žmonių labiau domisi, kiek kalorijų yra valgomame maiste, ir visai pamiršta apie gėrimus. Tačiau nustebtumėte sužinoję, kiek daug kalorijų ir cukraus turi gaivieji gėrimai! Pavyzdžiui, viename litre visų pamėgtos Coca-Colos yra net 108 g cukraus. Tad litras Coca-Colos turi tiek pat kalorijų, kiek ir didelis kepsnys, tačiau šiuose gėrimuose nėra jokių vertingų maistinių medžiagų ir jie nesuteikia sotumo.

„... išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma.“ Maža to, toks milžiniškas cukraus kiekis išbalansuoja mūsų medžiagų apykaitą, sukeldamas didelius gliukozės ir insulino koncentracijos kraujyje svyravimus. Visa tai skatina svorio augimą, didina cukrinio diabeto ir kitų sunkių ligų riziką.

Užtenka paminėti, kad išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma. Šie gėrimai ypač paplitę tarp jaunimo, tad specialistai mano, kad gausus jų vartojimas ‒ pagrindinė jaunų žmonių nutukimo priežastis. Dėl to pirmas ir turbūt svarbiausias žingsnis sveikos mitybos link turėtų būti visiškas šių gėrimų atsisakymas ir pakeitimas vandeniu. 

Dideliame apelsine yra daugiau nei 20 g cukrausUogos ir vaisiai. Įprastai šie produktai laikomi vienais sveikiausių, nes juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų. Tačiau yra ir kita medalio pusė – juose ypač daug cukraus. Pavyzdžiui, viename dideliame apelsine ar obuolyje yra daugiau nei 20 g cukraus. Net 70–90 % iš vaisių ar uogų gaunamų kalorijų gauname cukraus pavidalu, o šioje srityje pirmauja vynuogės. Tad paradoksalu, kad daugumoje dietų kartojama ta pati frazė – valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių. Tokių patarimų prisiklausę žmonės vėliau skundžiasi: „Valgiau beveik vien vaisius, tačiau svoris ne tik nesumažėjo, bet ir padidėjo.“ Tai nestebina, nes tokia mityba panaši į saldainių „dietą“ – per dieną suvartojami net keli šimtai gramų cukraus, o didelė dalis šios medžiagos vėliau virsta riebalais. 

Todėl labai svarbu nubrėžti aiškią ribą tarp vaisių ir daržovių, nes pastarosios turi mažai kalorijų ir jose labai nedaug cukraus. Dėl to reikia valgyti daug daržovių, ypač norintiesiems sulieknėti. Žinoma, nereikėtų visai atsisakyti ir vaisių bei uogų, tačiau apie šiuos produktus derėtų galvoti labiau kaip apie desertą ir juos valgyti saikingai. 

Pomidorų padažas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jis su cukrumi neturi nieko bendro, tačiau tiesa tokia, kad gaminant šiuos padažus į juos pridedama cukraus. Turbūt kyla klausimas ‒ kam to reikia? Pasirodo tam, kad nuslopintų padažo rūgštingumą ir apskritai pagerintų skonį. Priklausomai nuo rūšies, į 100 g padažo gamintojai deda apie 10–30 g cukraus. Taigi kitą kartą parduotuvėje rinkdamiesi pomidorų padažą nepamirškite perskaityti jo etiketės ir pasidomėti, kiek jame cukraus. 

Medus. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad medus ‒ puikus cukraus pakaitalas. Ypač medų mėgsta natūralų gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Tačiau tiesa tokia, kad viename arbatiniame šaukštelyje medaus yra net 17 g cukraus. Tad bandydami cukrų pakeisti medumi, dažnai jo suvartojame dar daugiau. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad turėtumėte nebevartoti medaus – juk karšta arbata su medumi ir citrina yra puikus vaistas nuo peršalimo. Tiesiog atminkite, kad gausus medaus vartojimas sukelia tokias pat pasekmes, kaip ir cukrus. 

Gydytojai moterims rekomenduoja per dieną suvartoti iki 25 g cukraus (maždaug 6 arbatiniai šaukšteliai), o vyrams ‒ iki 35 g cukraus. Tačiau statistika rodo, kad vidutinis Lietuvos gyventojas šią normą gerokai viršija ir per dieną suvalgo net apie 80 g cukraus, o tai kelia rimtą pavojų sveikatai. Akivaizdu, kad dažnai didelį cukraus kiekį suvartojame to nė neįtardami. Vienintelis būdas to išvengti ‒ domėtis tuo, ką valgome, ir skaityti maisto produktų etiketes.

+13
2
  • Cukrinis diabetas
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Cukrus
  • II tipo cukrinis diabetas
  • Dietologai
  • Gaivieji gėrimai
  • Vaikų nutukimas

Susiję straipsniai

  • andrius / 2014-08-13 15:30:43

    Nu manau jau visi zino kad coca coloj yra puse puse pakelio cukraus...
    Maziausiai tikiuosi cukraus darzovese, o ne saldziuose gerimuose...

  • Dietologas / 2014-08-13 11:23:11

    Daugiausia cukraus slypi ten kur mažiausiai tikimes: gaiviuosiuose gerimuose (Coca Coloj ir pan.) bei ivariose desrose, skilandziuose ir panasiai.

Siųsk savo nuomonę
Penki pavojingiausi lieknėjimo metodai arba Lieknėjimas sveikatos sąskaita
Penki pavojingiausi lieknėjimo metodai arba Lieknėjimas sveikatos sąskaita Internetas mirga antraštėmis: „po bado dietos- kaip ant sparnų“, „sulieknėk per tris dienas“, „balerinų dieta“. Skamba labai viliojančiai. Kas gi nenori atrodyti kaip Holivudo žvaigždės? Tačiau apie dietų įtaką sveikatai, savijautai retai kas susimąsto. Ir jei ji pasirenkama pagal principą „kuo greičiau... +11 / 0 +11
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +31 / -1 +30
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +26 / 0 +26
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens Gydytojai Jamie Houfman ir Jordanas Sternas bei profesionalus virtuvės šefas, prancūzas Marcas Baeuris – siūlo naują požiūrį į sveiką mitybą, padedančią sumažinti rėmenį. Jie siūlo produktus, kurie leis išvengti rėmens problemų. Daugiausiai dėmesio turėtų būti skiriama šiems maisto produktams, sudarantiems 75... +20 / 0 +20
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +19 / 0 +19
Žuvis iš prekybos centro. Kuo ji gali būti kenksminga jūsų sveikatai?
Žuvis iš prekybos centro. Kuo ji gali būti kenksminga jūsų sveikatai? Nors dauguma vyrų išties mėgsta žvejoti, ne visiems sekasi ir ne visus džiugina sužvejotas laimikis. Kai laimikis nedžiugina, tenka eiti į prekybos centrus ir žuvį „susižvejoti“ iš ten. Deja, tačiau prekybos centruose esanti žuvis ne visuomet būna tokia sveika ir ekologiška, kaip mums gali atrodyti... +17 / 0 +17
Magnis – geriausias palydovas, nuolat patiriant stresą
Magnis – geriausias palydovas, nuolat patiriant stresą Dažnas iš mūsų nesusimąstome, koks gyvybiškai svarbus elementas yra magnis. Šis mineralas – vienas reikalingiausių žmogaus organizmui, kurio pritrūkus sutrinka kitų mikroelementų apykaita organizme, nusilpsta žmogaus nervai ir raumenys. Trūkstant magnio, raumenų sistema iš smegenų negauna signalų... +16 / 0 +16
Sultys vietoje maisto papildų?
Sultys vietoje maisto papildų? Visi žinome, kad vaisių, uogų, daržovių sultys yra ne tik skanus gėrimas, tačiau ir vertingas maisto produktas bei gydomoji priemonė. Sultis spaudžiame namie, užsisakome kavinėje ar renkamės konservuotas parduotuvėje. Manoma, kad kasdien išgėrus vieną stiklinę įvairių sulčių, nereikia gerti maisto papildų kapsulės.... +15 / 0 +15