Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai

Vasario 17, 2015 | Berta Garuckė
+31
4
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai

Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną mėnesį portale „MedGuru.lt“ rasite mano straipsnį apie sveiką mitybą. Dalinsiuosi ne tik naudingais patarimais ir idėjomis, bet ir receptais. Šį kartą trumpai apie Užgavėnes ir skanius avižinius blynus! 

Kaip ir kiekvienais metais, likus lygiai 46 dienoms iki gražiausios pavasario šventės – šv. Velykų, triukšmingai vejame žiemą ir švenčiame Užgavėnes. Kaip visada, antradienį. Mums tai diena, kuriai netrūksta džiaugsmo, pokštų, linksmų akimirkų, skambaus juoko, įvairių papročių, apeigų ir burtų! Ir maži, ir dideli puošiasi įvairiausiomis kaukėmis, virsdami žvėrimis, paukščiais, velniais, čigonais, ir bėga į kiemą vyti žiemos su šokiais ir dainomis. Visur aplinkui skambėte skamba „Žiema žiema, bėk iš kiemo!“ 

Po Užgavėnių šventės iš karto prasideda Gavėnia, pasninkavimo metas, trunkantis iki Velykų. Užgavėnėms, kaip ir daugeliui kitų lietuvių švenčių, būdingos krikščioniškos bei pagoniškos tradicijos. Svarbiausios jų susijusios su sočiomis vaišėmis, pasivažinėjimu kaspinais ir varpeliais išpuoštais arkliais, burtais, persirengėlių vaidinimais, Morės deginimu ir lašininio bei kanapinio kova, kurią būtinai laimi kanapinis – pavasario simbolis. 

Kalėdiniai patiekalai ir interviu su Berta!

„Virtuvė man yra eksperimentų ir malonios improvizacijos vieta, kurioje nereikia laikytis taisyklių, nurodymų. Iš tiesų gal ir reikia, bet aš jų labai nemėgstu, dažniausiai vadovaujuosi intuicija...“

Visą interviu su Berta rasite čia:
Trys kalėdiniai patiekalai. Interviu su „Cukrinisavinelis.lt“ tinklaraštininke Berta »

Tradicinės Užgavėnių vaišės 

„Šią košę buvo smagiausia ragauti senberniams, nes buvo tikima, kad pirmas, košėje radęs uodegą, greičiausiai susiras ir žmoną.“ Nuo senų laikų nei viena Užgavėnių šventė nepraeidavo be sočių vaišių. Ir tikrai ne veltui, juk jei per šią šventę esi sotus, tai toks būsi ir visus metus. Mūsų senoliai jau sekmadienį prieš Užgavėnes triskart valgydavo mėsos, pirmadienį – šešis kartus, o antradienį net visus dvyliką kartų! 

Nors dabar dažniausiai kepame įvairių rūšių blynus, tačiau verta nepamiršti ir kitų tradicinių patiekalų. Ypač šiupinio – Užgavėnių patiekalo, kuris buvo valgomas dar praėjusio šimtmečio paskutiniajame ketvirtyje! Tai įvairių kruopų, miltų, pupelių košė, verdama su lašinukais ar net kiaulės uodega. Šią košę buvo smagiausia ragauti senberniams, nes buvo tikima, kad pirmas, košėje radęs uodegą, greičiausiai susiras ir žmoną. Taip pat šeimininkės ruošdavo kiunkę, žemaitišką mėsos ir bulvių troškinį, šaltieną, troškintus kopūstus, taukuose virtus grūdus, spurgas ir, žinoma, blynus. Jiems skiriamas ypatingas dėmesys, juk persirengėliai ir gausus vaikų būrys jais vaišindavosi kiekvienoje kaimo troboje. 

Šalia pamėgtų sočių ir gardžių mielinių blynų, kurių receptus mums iš kartos į kartą perduoda proseneliai, seneliai ir tėvai, galima iškepti kiek paprastesnius, kuklesnius ir sveikesnius, bet ne ką mažiau skanius avižinius blynelius. Avižose gausu šių vitaminų: B1, B2, PP, C, taip pat tokių mineralinių medžiagų kaip kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, geležis, fluoras ir jodas. 

Kuo naudingos avižos? 

  • Stimuliuoja žarnyno veiklą;
  • gerina medžiagų apykaitą;
  • stiprina atmintį ir aktyvina protinę veiklą;
  • stiprina nervų sistemą ir imunitetą;
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
  • reguliuoja kraujo spaudimą;
  • gerina širdies ir kraujagyslių darbą. 
Skaityti kitą puslapį »
1 2
+31
4
  • Sveika mityba
  • Patiekalai
  • Dietologai
  • Receptai
  • Avižos

Susiję straipsniai

  • informatyvu / 2017-05-24 18:57:48

    puikus ir idomus straipsnis :)

  • MedGuru.lt / 2015-03-31 09:57:05

    Elite, du Bertos blynų receptus rasite kitame straipsnio puslapyje. Matyt, nepastebėjote. Sėkmės!

  • Elite / 2015-03-29 16:33:07

    labai norejau surasti blynu recepta.praradau laika ir regejima niekur neuzkliuvo.kalbat edaug bet kitka labai siaurai.ar negalimetu atvirksciai.dekui

  • as / 2015-02-18 12:37:54

    Linu semenu negalima kepti ar kaitinti,nes kaitinant issiskiria toksinai-sveikatai nuodingos medziagos.

Siųsk savo nuomonę
Visa tiesa apie fermentų svarbą organizmui
Visa tiesa apie fermentų svarbą organizmui Fermentai (arba enzimai) - tai baltyminiai katalizatoriai, kurie stiprina organizmo cheminių reakcijų eigą. Galima teigti, kad fermentai susideda iš energija užtaisytų baltyminių transportuotojų, panašiai kaip baterijos elementai sudaryti iš elektrine energija pakrautų metalinių plokštelių. Gali netrūkti vitaminų, mineralų,... +12 / 0 +12
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 2 +32 / -3 +29
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -2 +25
Vitaminas C – geros savijautos garantas
Vitaminas C – geros savijautos garantas Tradiciškai apie vitaminą C prisimename tada, kai peršąlame: citrina ar imbiero šaknis pirkinių krepšelyje atsiduria jau ėmus šnirpščioti kuriam nors iš šeimos narių. Taip pat jį intensyviau vartoti pradedame atšalus orams, kad sustiprintume imuninę sistemą. O ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso ne tik atsparumas ligoms... 2 +22 / 0 +22
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 4 +21 / 0 +21
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 2 +35 / -17 +18
Kaip atpažinti šią baisią valgymo maniją?
Kaip atpažinti šią baisią valgymo maniją? Mes visi elgiamės taip pat: ieškome maisto, kai jaučiamės vieniši, kai nuobodu ar patiriame stresą. Tačiau bulimijos atveju persivalgymas yra panašus į maniją. Užuot valgę jautriai, baudžiame save sukeldami viduriavimą, badaudami ar sportuodami, kad sudegintume kalorijas. Toks ydingas persivalgymo ir organizmo valymo ciklas kenkia... +17 / 0 +17
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. 2 +16 / 0 +16
Ar didelis vandens kiekis visada gerina sveikatą?
Ar didelis vandens kiekis visada gerina sveikatą? Vanduo – unikalus gamtos išteklius, reikalingas tiek žmogaus sveikatai, tiek grožiui. Ir, atrodo, šiais laikais jau niekas neabejoja, kad vanduo ‒ labai svarbi mūsų gyvenimo dalis. Kasdien skaitome ar girdime, kad vandens reikia suvartoti kuo daugiau, minimaliai bent 1,5 l per dieną. Bet ar kada susimąstėte, kad gal ne kiekvienam... +15 / 0 +15