Užkandžiai, reguliuojantys burnos pH, ir fermentinio sūrio nauda

Sausio 27, 2014 | Aliona Aleksandrovič
+10
+11 -1

Dažnai girdime, kad rūgščių ir šarmų pusiausvyros palaikymas – labai svarbus mūsų organizmui. Šis procesas vyksta ir atskiruose organuose ar audiniuose. Rūgščių ir šarmų pusiausvyrą atspindi pH. Mįslingasis pH – tai toks rodiklis, pagal kurį sužinome, kokios medžiagos dominuoja tam tikroje terpėje: rūgštinės, šarminės, ar jų abiejų yra tiek pat. Kaip atskira terpė išskiriama ir burnos ertmė, kurioje pastovus pH atlieka ypač svarbų vaidmenį. Taigi, kaip palaikyti pastovų burnos pH?

Idealus burnos pH – daugiau nei 7. O tai reiškia, kad šarminių medžiagų turėtų būti šiek tiek daugiau nei rūgštinių. Kuo daugiau rūgštinių medžiagų, tuo burnos ertmė tampa palankesne vieta mikroorganizmams daugintis. Kodėl mums rūpi burnos pH? Todėl, kad įrodyta tiesioginė priklausomybė tarp padidėjusio burnos ertmės rūgštingumo ir dantų ėduonies vystymosi. Rūgščioje aplinkoje dantų emalis tampa jautresnis, prie jo greičiau prilimpa bakterijos, kurios sąlygoja tolimesnį ėduonies vystymąsi.

Produktai, labiausiai trikdantys burnos ertmės pH

„Sūris neutralizuoja rūgštines medžiagas, tad ne veltui daugelyje šalių sūris įprastai patiekiamas po deserto.“ Labiausiai burnos ertmę rūgština angliavandenių vartojimas, ypač paprastųjų, kurie pasižymi greitu skilimu: cukrus, saldainiai, konditeriniai gaminiai. Cukrus – pagrindinis dantų priešas. Dažniausiai kenkia ne suvalgytų saldumynų kiekis, o jų vartojimo dažnis. Pavyzdžiui, suvalgyti 10 saldainių vienu kartu ne taip kenksminga dantims, kaip valgyti tuos pačius 10 saldainių visą dieną, tarkim, kas valandą.

Suvalgius daug angliavandenių turinčio maisto, patartina užkąsti juodos duonos, šviežių daržovių ar kieto sūrio, išsivalyti dantis ar bent jau praskalauti burną vandeniu, kad būtų sumažinta rūgščių koncentracija. Pastebėta, kad šioje situacijoje puikus pagalbininkas gali būti ir kramtomoji guma, nes jo sudėtyje yra rūgštį neutralizuojančių medžiagų.

Dar vienas priešas – citrinos rūgštis. Jos randama visuose gazuotuose gėrimuose, ji naudojama kaip konservantas ir skonio stipriklis. Ji ardo danties emalį ir gali lemti erozijos atsiradimą. Jeigu visiškai negalite atsisakyti gazuotų gėrimų, patariama juos gerti pro šiaudelį ir vėliau burną praskalauti paprastu vandeniu. Nepatariama iš karto valyti dantų šepetuku, nes galima pažeisti minkštesnį danties emalį.

„Draugiški“ dantims produktai, palaikantys normalų burnos ertmės pH

Ridikai stiprina dantisPats naudingiausias produktas – sūris. Sūris neutralizuoja rūgštines medžiagas, tad ne veltui daugelyje šalių sūris įprastai patiekiamas po deserto. Sūryje gausu kalcio, o 100 mg sūrio yra visa žmogaus paros poreikio dozė.

Burnos ertmės pH neutralizuoja ir žalioji arbata. Ji slopina bakterijų augimą, ypač suvalgius saldumynų. Be to, žaliojoje arbatoje gausu fluoro, kuris svarbus dantų emalio stiprinimui.

Mūsų dantims „patinka“ įvairūs vaisiai ir daržovės. Obuoliai padeda išvalyti dantis nuo maisto likučių, masažuoja dantenas, taip pat turi kalcio. Morkos teigiamai veikia dantenas, gerina kraujotaką. Dantis stiprina ir:

  • ridikėliai,
  • kopūstai,
  • agurkai,
  • moliūgai,
  • abrikosai,
  • burokai ir kiti produktai.

Plačiau apie sūrio naudą dantims

Stomatologijos koledžo ekspertai atliko tyrimą, kuris įrodė, kad sūris ne tik skanus produktas, suteikiantis organizmui svarbių baltymų, mikroelementų (ypač kalcio), bet yra ir dantų ėduonies profilaktikos priemonė.

Tyrimo metu tirti 68 vaikai nuo 12 iki 15 metų amžiaus. Vaikai buvo suskirstyti į tris grupes: pirma grupė turėjo išgerti pieno, antra – jogurto be cukraus, o trečia grupė turėjo suvalgyti gabaliuką Čederio sūrio. Prieš tai mokiniai burną praskalavo vandeniu, o po produktų suvalgymo buvo išmatuotas jų burnos pH. Gautos išvados: pieną ir jogurtą gėrusių vaikų burnos ertmės pH nepasikeitė arba pasikeitė nežymiai, o tų, kurie valgė sūrį, rūgštinė aplinka žymiai pakito – rūgštingumo sumažėjimas išliko tam tikrą laiką ir po sūrio suvartojimo.

Burnos ertmė – svarbi mūsų organizmo dalis. Jos sveikatai svarbią įtaką daro rūgščių ir šarmų pusiausvyra, kuri lemia burnos higieną ir dantų būklę. Palaikyti burnos pH pusiausvyrą galime palaipsniui keisdami savo įpročius: rinkdamiesi mažiau cukraus turinčius produktus, prižiūrėdami burnos ertmę po valgio ir nepamiršdami karts nuo karto atsigerti žaliosios arbatos ar užkąsti sūrio ir vaisių.

Taip pat skaitykite:
10 patarimų, kaip prižiūrėti dantis namų sąlygomis »
Dantų balinimo rūšys ir jų veiksmingumas »
„Klausk eksperto“. Patinusios dantenos virš krūminio danties. Ar tai peršalimas? »
„Sveikatos įstaigos“. Odontologijos klinikos »

+10
+11 -1
  • Dantų kariesas
  • Dantų ėduonis
  • Dantų gydymas
  • Dantų profilaktika
  • Burnos pH
  • Rūgščių ir šarmų pusiausvyra
  • Sūrio nauda

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *