Vienas kiaušinis ir du šaukštai majonezo? Ne, nereikia taip!

Balandžio 11, 2017 | L.Rimgailė
+12
+12 -0

Greitai bus Šv. Velykos – viena iš gražiausių pavasario švenčių, kuri simbolizuoja atgimimą ir prisikėlimą. Jau netrukus visi susėsime prie šventinio stalo ir imsime skanauto kiaušinius. Žinoma, su majonezu. Tačiau tie, kas rūpinasi savo sveikata, turėtų žinoti, jog majonezas – ne toks jau ir nekaltas padažas ir jo reikėtų stengtis nepadauginti…

Padažas, kuris buvo skirtas šaltai mėsai ir žuvims paskaninti dabar naudojamas mišrainėms ir kitiems patiekalams

Legenda pasakoja, kad majonezas buvo atrastas Ispanijoje, Menorkoje, jį verdant Port Mahono mūšiui. Rašoma, jog tuo metu, kai buvo gaminamas majonezas, prancūzai puolė, anglai gynėsi.

Kunigaikščio Louis Francais Armando Plessy virėjui buvo uždrausta kaisti prikaistuvius, kad generalinis štabas netaptų lengvu anglų artilerijos taikiniu. Iš nevilties virėjas tol maišė šviežių kiaušinių trynį su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, kol išėjo legendinis padažas šaltai mėsai ir žuvims gardinti – la mayonannaise. Deja, tačiau dabar tą šaltą padažą mes naudojame ne tik žuviai ar mėsiai pagardinti, bet skaniname ir salotas, sumuštinius – beveik viską, ką tik galime…

"majonezas – itin kaloringas padažas, vos 1 valg. š. 20-25 proc. (neriebaus) majonezo turi apie 80 kcal."

Majonezo pasiūla Lietuvoje – milžiniška

Atėjus į parduotuvę akys raibsta nuo įvairių rūšių majonezo: pusriebis, riebus majonezas, majonezas su krapais, majonezas be krapų, su garstyčiomis, tradicinis…Atrodo, sunku išsirinkti tarp tiek daug rūšių majonezo. Imame skaityti etiketes ir ką gi ten matome?

Ogi tai, jog majonezas – itin kaloringas padažas, vos 1 valg. š. 20-25 proc. (neriebaus) majonezo turi apie 80 kcal.- o tai išties nemažai! To kaltininkas –cholesterolis, kurio gausu majoneze. Be to, ant majonezo pakuotės slepiasi ne tik blogasis cholesterolis, bet ir visa gausybė įvairių E priedų, actas, citrinos rūgštis ir kiti skonio stiprikliai.

Be majonezo neįsivaizduojama nei viena šventė: per Šv. Kalėdas majonezu pagardiname tradicinę baltą mišrainę, per Šv. Velykas valgome kiaušinius, kuriuos taip pat gardiname majonezu, o juk galėtume puikiai išsiversti ir be jo. Viską daro per ilgą laiką susiformavę įpročiai. Pavyzdžiui, italai picos nevalgo su pomidorų padažu, tačiau mes beveik visada ją pagardiname tuo pomidorų padažu. Įprotis – ne kitaip.

Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais.

Plačiau:

10 maisto produktų jaunystei išsaugoti

Majonezas kenkia sveikatai

Žmonės, kurie ima laikytis dietų, žino, jog majonezas – vienas iš daugelio produktų, kurio yra būtina atsisakyti norint numesti svorio. Blogiausia, jog tos kalorijos mums visai nenaudingos ir aišku, jos „eina į kūną“. Majoneze gausu blogųjų riebalų, kurios gali užkimšti kraujagyslių sieneles, dėl to gali atsirasti širdies ir kraujagyslių ligos.

Aliejus ir kiaušinių tryniai – tai pagrindiniai produktai, iš kurio yra padarytas majonezas. Kokią vertę jie duos Jūsų organizmui? Jei atkreiptume dėmesį į visus emulsikius, skonio stipriklius, stabilizatorius, tuomet suprasime, kad majonezas ne tik neatneš jokios  naudos, bet dar ir organizmą pripildys visai nereikalingomis medžiagomis bei tuščiomis kalorijomis.

Kaip ir bet koks riebus maistas, taip ir majonezas, nėra sveika. Tokie riebalai nusėda ant kraujagyslių sienelių, o šioms užsikimšus gali prasidėti rimtos sveikatos problemos.

Sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis Lietuvoje išties nemažas. Norint išvengti šių ligų reikėtų stengtis maitintis sveikai, vengti produktų, kurių sudėtyje yra blogojo cholesterolio: tai ne tik majonezas, bet ir riebi kiauliena, vištiena su odele, kiaušinio tryniai…

Majonezo turėtų vengti ir tie, kurie serga ateroskleroze. Aterosklerozė – tai lėtinė uždegiminė liga, kai dėl arterijų sienelėse besikaupiančių riebalų ir kalcio, susidaro opėjančios ir randėjančios plokštelės. Jos siaurina kraujagyslių spindį ir sukelia kraujotakos sutrikimą. Priklausomai nuo labiausiai aterosklerozės pakenktos vietos, simptomai skiriasi. Pavyzdžiui, esant galvos smegenų kraujagyslių pakenkimui gali įvykti insultas (galvos smegenų infarktas), o štai esant galūnių kraujagyslių aterosklerozei dažniausiai atsiranda protarpinis šlubumas – staigus kojų skausmas paėjus ir jo išnykimu sustojus pailsėti. Jei žmogų vargina žarnyno arterijų aterosklerozė – tuomet yra būdingi 20-30min po valgio atsirandantis skausmas pilve, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas.

Taigi, per Šv. Velykas drąsiai geriau suvalgykite du kiaušinius ir tik vieną šaukštelį majonezo – taip bus ne tik kad skaniau, bet ir sveikiau.

 

 

 

+12
+12 -0
  • Sveika mityba
  • Vitaminai
  • Mitybos sutrikimai
  • Mitybos įpročiai
  • Riebalai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *