Paprastasis raugerškis

+1
+2 -1


Grupė: Nuo skausmo, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastasis raugerškis (lotyniškai Berberis vulgaris) – tai raugerškinių šeimai priklausantis, daugiametis, iki trijų metrų galintis užaugti krūmas. Augalo ūgliai vertikalūs, statūs, nuo gelsvos iki gelsvai purpurinės spalvos, turi briaunas, be plaukelių. Antraisiais augalo gyvenimo metais jo šakelės tampa rusvai pilkšvos. Raugerškio dygliai – poros centimetrų ilgio, turi tris šakeles. Lapai žali, elipsės formos, su aštriais dantytais krašteliais, pamatas siaurėjantis ir pareinantis į kotelį. Krūmo žiedai geltoni, auga kekėse po 8–25. Vaisius – sultinga raudona uoga, talpinanti po kelias rusvos spalvos sėklas. Augalas žydi gegužės–birželio mėnesiais, o vaisiai subręsta rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Paprastasis raugerškis Lietuvoje yra dažnas. Jis mėgsta saulėtas vietas, todėl gali būti aptinkamas soduose, pamiškėse, šlaituose, krūmuose. Dažniausiai sutinkamas Vilniaus ir Kauno rajonuose.

Veikliosios raugerškio medžiagos: pektinai, rauginės medžiagos, organinės rūgštys (vyno, citrinos, obuolių), vitaminai C, E, K, alkaloidai, mineralinės medžiagos, flavonoidai, sakai, liuteinas, beta karotenas, eteriniai aliejai.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis paprastasis raugerškis naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinka širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms gydyti (efektyviai mažina kraujo spaudimą, todėl tinka sergantiems arterine hipertenzija, lėtina širdies susitraukimus, todėl tinka žmonėms su padažnėjusiu pulsu), pasižymi kraujavimą stabdančiomis savybėmis (tinka gimdos kraujavimui stabdyti). Augalas gerina virškinimą, skatina tulžies išsiskyrimą, malšina skausmus. Padeda sergantiems tulžies pūslės uždegimais, inkstų akmenlige.

Nerekomenduojama raugerškio preparatų vartoti nėščioms moterims ir vaikams iki 2 metų.

Paprastasis raugerškis. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti renkamos beveik visos augalo dalys: lapai, žievė, uogos, šaknys. Šaknis reikėtų kasti rudenį, lapus rinkti pavasarį, kai jie būna visiškai susiformavę. Žievę patariama lupti pavasarį, nes tada ji lengviausiai atšoka nuo kamieno, o uogas rinkti kai prisirpsta (rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais).

Augalo lapus džiovinti plačiai paskleidus, gerai vėdinamoje patalpoje, sudžiovinti tinkami vartoti 1 metus.

Šaknis reikėtų nuplauti, susmulkinti ir džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje. Optimali džiovinimo temperatūra – 40 laipsnių Celsijaus. Džiovintų šaknų galiojimo laikas 3 metai.

Uogas džiovinti reikėtų valandą krosnyje arba specialioje džiovyklėje. Pirmą valandą reikalinga 90 laipsnių Celsijaus temperatūra, vėliau 40. Palikti gerai vėdinamoje patalpoje. Paruoštos uogos tinkamos vartoti 1 metus.

Paprastųjų raugerškių lapų užpilas: stikline verdančio vandens užpilti šaukštą džiovintų lapų ir palaikyti vieną valandą, kol pritrauks. Tokį užpilą gerti kelis kartus per dieną, po vieną valgomajį šaukštą.

Uogų užpilo ruošimas: stikline verdančio vandens užpilti porą šaukštelių sutrintų uogų. Gerti po porą šaukštų kelis kartus per dieną.

Dėl augalo vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes perdozavus gali pasireikšti šalutiniai poveikiai: pykinimas, vėmimas, sumažėti kraujo spaudimas.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *