Geros manieros prie stalo padeda liesėti

Sausio 12, 2018 | L.Varanavičienė
+4
+4 -0

Daugelis žmonių stalo etiketo taisyklių laikosi tik svečiuose, kavinėse ir restoranuose. Namuose viskas paprasčiau. O veltui! Juk mandagaus elgesio taisyklės, atrodo, lyg specialiai sukurtos berūpinantiems figūra.

Į svečius – su pilnu skrandžiu

Geros manieros reikalauja nepulti prie maisto su godumu, demonstruojant puikų apetitą. Etiketo reikalavimai visiškai atitinka dietologijos principus. Pasak jų, reikia užkąsti 10-15 minučių iki pagrindinio valgio  kažkuo sočiu, bet mažai kaloringu. Būtinai taip pasielkite vykdami į svečius ar restoraną. Bus lengviau susilaikyti ir valgyti lėtai, pamažu. Kalorijų suvartojimas sumažės 15-25%.

Pjaukite, bet ne kąskite

Stalo etiketo taisyklėse  mokoma atsipjauti peiliu ir valgyti mažais gabalėliais, pavyzdžiui, vaisius ir kietu pagrindu pyragėlius, kuriuos paprastai atsikandate, laikydami rankoje.

Duona turi būti dedama ant atskiros lėkštelės ir atlaužiama smulkiais gabalėliais. Kumpis ar sūris, juos įsidėjus į savo lėkštę,  valgomi peiliu ir šakute. Su tokiu „sumuštiniu“ yra ką veikti! Tradicinis sumuštinis, kuris paprastai laikomas rankoje, dažniausiai „sunaikinamas“  5-6 kąsniais.

Be to, blogo tono ženklas duonos pluta surinkti padažo likučius nuo lėkštės dugno ar suvalgyti sriubą iki paskutinio lašelio. Pasirodo, ir čia geros manieros padeda mums taupyti kalorijas, juk padažas dažniausiai riebus!

Pamėkite melsvus atspalvius

Stengiatės maistą pateikti estetiškai ir kuo patraukliau. Šaunu! Tačiau patarimas: rinkdamiesi indus ir staltiesę, atmeskite baltą, raudoną, geltoną ir oranžinį atspalvius. Jie sužadina apetitą. Tyrime, kurį paskelbė JAV maisto ir vaistų administracija, buvo nustatyta, kad serviravimas melsvai mėlynais spalvų tonais  slopina apetitą. Visų pirma todėl, kad gamtoje mažai maisto produktų,  turinčių mėlyną spalvą!

Namie kaip restorane

Gamindami maistą ir jį serviruodami kopijuokite pamėgtą restoraną. Liesos mėsos arba žuvies gabalėlius,  gausybę salotų lapų, šiek tiek ryžių išdėliokite didelėje pietų servizo lėkštėje… Valgio metu  gardžiuokitės kiekvienu kąsneliu. Lėtai valgydami skirtingo skonio ir struktūros maistą, jūs  greičiau pajusite sotumo jausmą. Beje, tokios porcijos kalorijų kiekis yra ne didesnis kaip 250 kcal.

"Pasirodo, kad tarp žmonių, turinčių nutukimą, gurmanų buvo ženkliai mažiau!"

Menas valgyti šakute

Sunku įsivaizduoti, kad rafinuotos ponios ir galantiški ponai, žvelgiantys iš senovinių portretų, valgė … rankomis! Iki XVIII amžiaus taisyklės reikalavo, kad kilmingi žmonės gabalą mėsos imtų trimis pirštais, tuo tarpu paprasta liaudis manipuliavo penkiais pirštais. Šakutės ilgą laiką buvo bajorų instrumentai, o ant kasdieninio stalo pasirodė tik XX a. Ir tai prailgino ir apsunkino patį valgymo procesą! Pavyzdžiui, remiantis taisyklėmis valgant  žirnelius, būtina, laikyti šakutę kairėje rankoje, pirmiausia ant šakutės dantų užmauti keletą žirnių, ir tada likusius žirnius įstumti ant šakutės. Kol  jūs bandysite išlaikyti mandagią valgio manierą ir valgyti pagal etiketą, signalas apie sotumą tikrai pasieks smegenis. Ir todėl jūs  suvalgysite mažiau maisto!

Kodėl gurmanai nestorėja?

Paprastai manoma, kad gurmanams labai patinka valgyti, todėl liekni negali būti. Tačiau paaiškėja, kad tai visiškai priešingai! Amerikos mokslininkai iš Teksaso universiteto Ostine dalyvaujant Maisto ir prekės ženklo laboratorijos profesoriui  Brian Wansink  atliko tyrimą, kurį pranešė  mokslo žurnale.

Tiriamųjų grupė (502 dalyviai) buvo padalinta į dvi dalis. Į pirmąją  (gurmanų) pateko tie, kurie nebuvo abejingi stalo etiketui – jie pageidavo valgyti prie serviruoto stalo, naudojant ne vieną įrankių komplektą. Be to, gurmanai atidžiai rinkosi maistą, naudojo prieskonius ir padažus, jiems buvo svarbus produktų derinimas ir skonių gama. Antrieji teigė, kad jiems svarbiausia skaniai pavalgyti. Pasirodo, kad tarp žmonių, turinčių nutukimą, gurmanų buvo ženkliai mažiau! Čia nėra nieko keisto: gurmanai valgo lėčiau. Jie nesiekia kuo greičiau pasisotinti, jiems svarbios detalės… Yra daug pavyzdžių, kai tapus gurmanais, pasirinkus degustacinį maitinimosi būdą, žmonės numesdavo svorio  ir nelikdavo alkani! Atidžiai pasirinktas maistas, peilis ir šakutė yra puikūs sotumo „valdikliai“. Jei juos naudosite , maitinimosi laikas taps dar ilgesnis, pasisotinsite mažesne nei įprasta porcija, kalorijų, kaip jau įrodyta, suvartosite mažiau. Beje, lėtas valgymas yra ne tik svarbus svoriui kontroliuoti, bet tai svarbi priemonė skrandžio, dvylikapirštės žarnos, kasos, tulžies pūslės negalavimų  prevencijai. Išbandykite tai. 

+4
+4 -0
  • Antsvoris
  • Kefyro dieta
  • Kefyro dietos nauda
  • Baltymų dieta
  • Angelo dieta
  • Vandens dieta
  • Atkinso dieta
  • Dieta „5:2“

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *