Bičių produktai – Jūsų sveikatai

Spalio 26, 2018 | Rūtelė Foktienė
+1
Bičių produktai – Jūsų sveikatai

Pasaulyje yra daugiau nei pusantro milijono vabzdžių rūšių. Mokslininkai spėja, kad gausybė rūšių dar nebuvo atrasta. Ypatingą vietą tarp visų vabzdžių užima bitės. Bitės yra labai svarbios augalų dauginimuisi. Žinoma, kad obuoliai, moliūgai, ankštinės daržovės, agurkai, daugelis uogų užmezga vaisius tik apdulkinti. Tai tik keletas augalų pavyzdžių, kuriuos apdulkina bitės – jų plaukuoti kūneliai gali pernešti daugiau nei penkiolika tūkstančių žiedadulkių grūdelių. Šie ypatingi vabzdžiai nuskrenda neįtikėtinus atstumus tam, kad sukauptų maisto sau ir kad parūpintų daugiau nei 30 procentų reikalingo maisto žmonijai.

Apie bičių produktų naudą jau žinoma nuo seno. Daugiau nei prieš 2000 metų Hipokratas rašė apie gydymą pikiu ir medumi, pastebėjo teigiamą poveikį praktikuojant bičių įgėlimus. Devyniolikto amžiaus viduryje pradėta gydyti bičių nuodais – laikoma, kad būtent tada prasidėjo šiuolaikinės apiterapijos era. Apiterapija (lot. apis „bitė“ + gr. therapeia „gydymas“) – tai mokslas, apimantis gydymo ir profilaktikos bičių produktais bei jų nuodais metodus. Šie gydymo metodai dabar ypatingai vertinami dėl savo natūralumo ir veiksmingumo. Šiuolaikiniai apiterapeutai gydymui pasirenka daug įvairių bičių produktų - medų, bičių pienelį, žiedadulkes, pikį ir bičių duonelę, vašką. Ypatingai įdomus produktas yra tranų hidrolizatas. Bičių produktai naudojami gaminant įvairias farmacines vaistų formas – tabletes, kapsules, tinktūras, suspensijas, tepalus, ekstraktus. Verta trumpai aptarti dažniausiai vartojamus bičių produktus.

Medus

Medų bitės pagamina iš nektaro. Medus gali būti dviejų rūšių – monoflorinis, kuris pagaminamas iš vienos rūšies augalo nektaro, pavyzdžiui, grikių ar liepų, ir poliflorinis, kuris pagaminamas iš daug rūšių augalų nektaro, pavyzdžiui, miško ar pievų medus. Naudingesnis yra daugiarūšis (poliflorinis) medus, nes jame daugiau įvairių rečiau pasitaikančių junginių. Medaus spalva ir kvapas gali skirtis  priklausomai nuo jo kilmės (grikių medus yra gana tamsus, rudos spalvos,  pasižymi aštriu specifiniu kvapu ir skoniu, o liepų medus – šviesiai geltonas, malonaus liepų žiedų kvapo ir skonio) ir nuo to, kaip jį pagamina bitės – koks vaškas naudojamas, kokie kvapai avilyje vyrauja. Meduje randama daugiau nei 300 įvairių medžiagų: gausu vitaminų (PP, B grupės) ir žmogui naudingų mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, geležies, magnio, natrio). Yra eterinių aliejų, hormonų, fermentų, antioksidantų, daugybė kitų vertingų medžiagų. Medus slopina uždegimą, alergijas, veikia antibakteriškai, raminančiai, papildo organizmą vitaminais ir mineralais, padeda gydyti mažakraujystę, stiprina imuninę sistemą.

„Medus slopina uždegimą, alergijas, veikia antibakteriškai, raminančiai, papildo organizmą vitaminais ir mineralais, padeda gydyti mažakraujystę, stiprina imuninę sistemą."

Bičių duona

Bitės surinktas žiedadulkes suneša į korių akutes, užpila jas medumi. Vykstant fermentacijos (rūgimo) procesui, žiedadulkės natūraliai užkonservuojamos. Tai labai vertingas baltymų gausus bičių produktas. Žiedadulkėse yra ne tik proteinų, bet ir angliavandenių, lipidų, fermentų, natūralių aminorūgščių, eterinių aliejų, mineralinių medžiagų, vitaminų, tarp jų ir vitamino E. Bičių duonelė tinkama vartoti po įvairių ligų nusilpusiems pacientams, padeda papildyti organizmo vitaminų ir mineralų atsargas, stimuliuoja protinę veiklą ir atstato fizines jėgas, gali padėti didinti vyrų lytinę potenciją, stiprina imunitetą, skatina ląstelių atsinaujinimą. Atliekama daugybė mokslinių tyrimų ir atrandama vis daugiau naudingųjų bičių duonelės savybių.

Žiedadulkės

Žiedadulkės yra vertingas biologiškai aktyvus bičių produktas. Norint išvardinti visas naudingas medžiagas, esančias žiedadulkėse, reikėtų parašyti atskirą knygą. Šiame bičių produkte gausu proteinų su visomis svarbiausiomis aminorūgštimis. Taip pat randama daug geležies, kalio, kalcio ir vitaminų. Pavyzdžiui, vitamino A yra keliomis dešimtimis kartų daugiau, nei morkose, o naudingų aminorūgščių – beveik dešimt kartų daugiau, nei kiaušiniuose. Žiedadulkėse galima rasti beveik visų medžiagų, kurios reikalingos organizmui. Tai maisto papildas, galintis padėti skurdžią šiuolaikinio žmogaus mitybą papildyti biologiškai aktyviomis medžiagomis. Svarbiausia žiedadulkių funkcija – skatinti ląstelių atsinaujinimą. Ypatingai geri rezultatai pastebėti gydant depresiją, vyriškas ligas, jos vartojamos esant virškinimo sutrikimams ar puoselėjant odą.

Bičių pikis

Bičių pikį bitės pagamina iš įvairių nuo augalų surinktų medžiagų: sumaišo jas su žiedadulkėmis, vašku, įvairiais fermentais ir savo seilėmis. Gaunama vientisa masė, kurią bitės naudoja koriams sulipinti, sutvirtinti, aviliams dezinfekuoti ir įvairiems plyšiams užlipdyti. Bičių pikis medicinoje naudojamas dėl savo galimybių naikinti bakterijas ir virusus. Pastebėta, kad neišsivysto bakterijų ir virusų atsparumas bičių pikyje esančioms medžiagoms. Jis naudojamas viršutinių kvėpavimo takų infekcijų gydymui, esant burnos gleivinės uždegimams, peršalimui, odos susirgimams. 

Bičių pienelis

Bičių pienelis turi daug baltymų (net iki 22 procentų sudėties), riebalų, hormonų, vitaminų, mažiausiai 15 rūšių mikroelementų. Bičių pienelį reikia vartoti atsargiai, nes jis yra itin biologiškai aktyvus bičių produktas. Japonų mokslininkai labai plačiai tyrinėja bičių pienelį ir teigia, kad jis padeda apsaugoti organizmą nuo žalingų aplinkos veiksnių, tinka patiriant stresą ir didelį fizinį krūvį. Bičių pienelyje daug moteriškų hormonų, todėl juo negali piktnaudžiauti vyriškosios lyties atstovai, ypač jauname amžiuje, kai vystosi lytinė sistema.

Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?

„GERL gydymo procese reikėtų nepamiršti ir dietos, subalansuoto bei sveiko gyvenimo būdo, vengti kavos, alkoholio bei aštraus maisto."

Plačiau:

Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?

Autorius: Rūtelė Farmacininkė. 

+1
  • Alerginė sloga
  • Vitaminai
  • Imuninės sistemos stiprinimas
  • Raminamasis poveikis
  • Mažakraujystė
  • Mineralinės medžiagos

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Padidėjęs rūgštingumas: kaip su tuo kovoti?
Padidėjęs rūgštingumas: kaip su tuo kovoti? Marija jau daugiau nei ketverius metus dirbo biure. Sėdimas darbas, stresas, nereguliari mityba bei požiūris „valgau tą, kas pakliūva po ranka“ bėgant laikui išprovokavo atsirasti padidėjusiam skrandžio rūgštingumui. Tai, jog kažkas ne taip, Marija suprato tik tuomet, kai rytais, vos tik pabudus ir papusryčiavusi ji jausdavo,... +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +35 / -2 +33
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 1 +56 / -24 +32
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. +22 / 0 +22
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18