Kodėl aš vis dar valgau „McDonald’s“ maistą?

Balandžio 13, 2016 | L.Rimgailė
+17
Kodėl aš vis dar valgau „McDonald’s“ maistą?

Jis skanus, bet nesveikas, – atspėkit, kas? Taip, tai –„McDonald’s“ maistas. Mėsainis su dvigubu sūriu man kelia daug sentimentų. Būdama studentė kiekvieną dieną užsukdavau į greito maisto restoraną. Prisipažinsiu, šiandien taip pat nevengiu čia apsilankyti, nors puikiai žinau, kad darau savo sveikatai tikrą meškos paslaugą...

Kodėl „McDonald’s“  maistas yra toks skanus?

Viskas „McDonald’s“ greito maisto restorane yra skanu. Tą gali patvirtini ir mano vaikai, kurie ne itin mėgsta mano kepamus kotletus, bet gardžiam „McDonald’s“ mėsainiui neatsispiria nei vienas iš jų. O kur dar tie skanūs jų vištienos kepsniukai, kuriuos mažieji valgo apsilaižydami pirštelius. Bandžiau pasigaminti namuose tokių pat. Pavyko, bet deja, vaikai suvalgė vos kelis tokius vištienos kepsniukus.

„Tai kokia gi to „McDonald’s“ maisto gaminimo paslaptis?“, – klausiau savęs, gamindama vakarienę virtuvėje. Kodėl greito maisto restorane suvalgę vieną mėsainį mes norime dar ir dar vieno? Gal visa tiesa slypi maisto prieduose?

Atsakymą man padėjo rasti žinomas britų virtuvės šefas Džeimsas Oliveris. D. Oliverio teigimu, „McDonald’s“ maisto gamybos procese naudojo maisto priedą - amonio hidroksidą (E527), kuris reguliuoja rūgštingumą. Amonio hidroksidas žmogui gali sukelti tokias sveikatos problemas kaip virškinimo sutrikimai ar pilvo skausmas.

Laimei, šis virtuvės šefas laimėjo kovą prieš „McDonald’s“. Pralaimėjus bylą ši maitinimo įstaiga privalėjo pakeisti savo mėsainių receptus, nors „McDonald’s teigė, jog bylos pralaimėjimas nepadarė įtakos jų gaminių recepto keitimo. Lietuvos „McDonald’s“ atstovai teigia, kad Europoje toks maisto priedas nebuvo ir nėra naudojamas. Bet kaip viskas yra iš tiesų?

Greito maisto restoranas, prisitaikęs prie greito žmonių gyvenimo būdo

Buvo šeštadienio vakaras, skubėjome į oro uostą, bet prieš tai norėjome užsukti pavalgyti. Sočiai ir skaniai. Nusprendėme, kad greito maisto restoranas bus kaip tik ta vieta, kurioje galėsim pavalgyti. Tad pakeliui į oro uostą užsukome į „McDonald’s “. Privažiavome, išsirinkome keturis didelius maisto komplektus ir pradėjome juos valgyti automobilyje, pakeliui į oro uostą.

Pasekmės: Atvykus į oro uostą vyrui prasidėjo skrandžio skausmai. Gaila, kelionės metu neturėjome įsidėję jokių vaistų nuo virškinimo sutrikimų, kuriuos, matyt, išprovokavo greito restorano maistas.

"D. Oliverio teigimu, „McDonald’s“ maisto gamybos procese naudojo maisto priedą - amonio hidroksidą (E527), kuris reguliuoja rūgštingumą."

Dėmesys vaikams 

Jau tapo kone mūsų šeimos tradicija į mėnesį bent kartą apsilankyti „McDonald’s“ greito maisto restorane. O ši maitinimo įstaiga tikrai žino, kaip pas save privilioti mažuosius. Be skanaus maisto „McDonald’s“ siūlo „Happy Meals“ rinkinius vaikams, kuriuose puikuojasi ne tik skrudintos bulvytės, gaivusis gėrimas, mėsainis, bet ir žaisliukas iš kolekcijos. O kartais vaikai dar ir po balioną gauna. Smulkmenos, bet tikrai vilioja vaikus, o kartu su jais ir jų tėvelius.

Pasekmės: Buvo atliktas ne vienas tyrimas, kuris įrodė, jog „McDonald’s“ maistas neturi daug maistingų medžiagų. Be to, vaikiški „Happy Meals“ rinkinukai skatina vartoti – pirkti daugiau, kas brangiau ir kainuoja. Klientas susimoka ne tik už mėsainį, bulvytes ir gaivų gėrimą, bet ir už mažą žaisliuką, kurio taip trokšta mažieji.

Sveikas maistas?

Kartą su drauge nuėjome į „McDonald’s“ papietauti. Prikalbinau ją apsilankyti, nors ji man tvirtino, kad laikosi dietos ir į tą greito maisto restoraną jokiu būdu neis. Pasakiau jai, kad ten gali pirkti ne tik mėsainius ar gruzdintas bulvytes, bet ir salotas. Draugė susigundė ir taip mes pradėjome retkarčiais eiti papietauti į „McDonald’s“.

Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs

„... pietums reikėtų valgyti šviežių daržovių ir ką nors vieną iš šių produktų – liesos mėsos, žuvies gabaliuką, pupelių...“

Plačiau apie lietuvių pasirinkimus:

Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs

Pasekmės: „McDonald’s“ išties siūlo cezario ar daržovių salotas, netgi vietoj gruzdintų bulvyčių besilaikantys dietų, sveikuoliai, gali rinktis morkų lazdeles. Atrodo, kokios čia pasekmės galėtų būti nuo tokio maisto? Bet jos yra, ypač nuo alergenų. Štai Cezario salotos su traškia vištiena turi glitimo (kviečių, miežių), kas gali būti kai kuriems žmonėms tikras nuodas, mat yra priskiriamas alergenų grupei.

Tad valgyti „McDonald’s“ maistą ar ne, spręsti jums. Bet visuomet prieš dedant kąsnį į burną vertėtų pagalvoti, kokia to maisto nauda mūsų organizmui?

 

L. R.

+17
  • Skrandžio vėžys
  • Virškinimo gerinimas
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Maisto kramtymas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas
  • Maisto netoleravimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Maistas, kuris tik sudaro sveiko maisto įspūdį
Maistas, kuris tik sudaro sveiko maisto įspūdį Kai tik atsirado greitasis maistas, visas pasaulis jį labai pamėgo. Nes jis greitai pagaminamas, paprastai gali būti suvalgomas bet kur (prie vairo, gatvėje ar net laukiant vizito pas kirpėją), be to, jo mėgėjai teigia, kad greitasis maistas ir labai skanus. Turbūt daugelis žino, kad greitasis maistas yra žalingas sveikatai, paprastai... +2 / 0 +2
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi?
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi? Vis dažniau sutinkame žmonių, kurie atsisako mėsos, vadina save vegetarais arba veganais. Tai du vis labiau populiarėjantys mitybos režimai ir net gyvenimo filosofijos. 2012 m. Amerikoje 5 procentus gyventojų sudarė vegetarai ir 2 procentus veganai. Lietuvoje vegetarizmas, o ypač jo rūšis veganizmas sparčiai populiarėja, tad... 2 +44 / -11 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18