Kodėl aš vis dar valgau „McDonald’s“ maistą?

Balandžio 13, 2016 | L.Rimgailė
+17
+18 -1

Jis skanus, bet nesveikas, – atspėkit, kas? Taip, tai –„McDonald’s“ maistas. Mėsainis su dvigubu sūriu man kelia daug sentimentų. Būdama studentė kiekvieną dieną užsukdavau į greito maisto restoraną. Prisipažinsiu, šiandien taip pat nevengiu čia apsilankyti, nors puikiai žinau, kad darau savo sveikatai tikrą meškos paslaugą…

Kodėl „McDonald’s“  maistas yra toks skanus?

Viskas „McDonald’s“ greito maisto restorane yra skanu. Tą gali patvirtini ir mano vaikai, kurie ne itin mėgsta mano kepamus kotletus, bet gardžiam „McDonald’s“ mėsainiui neatsispiria nei vienas iš jų. O kur dar tie skanūs jų vištienos kepsniukai, kuriuos mažieji valgo apsilaižydami pirštelius. Bandžiau pasigaminti namuose tokių pat. Pavyko, bet deja, vaikai suvalgė vos kelis tokius vištienos kepsniukus.

„Tai kokia gi to „McDonald’s“ maisto gaminimo paslaptis?“, – klausiau savęs, gamindama vakarienę virtuvėje. Kodėl greito maisto restorane suvalgę vieną mėsainį mes norime dar ir dar vieno? Gal visa tiesa slypi maisto prieduose?

Atsakymą man padėjo rasti žinomas britų virtuvės šefas Džeimsas Oliveris. D. Oliverio teigimu, „McDonald’s“ maisto gamybos procese naudojo maisto priedą – amonio hidroksidą (E527), kuris reguliuoja rūgštingumą. Amonio hidroksidas žmogui gali sukelti tokias sveikatos problemas kaip virškinimo sutrikimai ar pilvo skausmas.

Laimei, šis virtuvės šefas laimėjo kovą prieš „McDonald’s“. Pralaimėjus bylą ši maitinimo įstaiga privalėjo pakeisti savo mėsainių receptus, nors „McDonald’s teigė, jog bylos pralaimėjimas nepadarė įtakos jų gaminių recepto keitimo. Lietuvos „McDonald’s“ atstovai teigia, kad Europoje toks maisto priedas nebuvo ir nėra naudojamas. Bet kaip viskas yra iš tiesų?

Greito maisto restoranas, prisitaikęs prie greito žmonių gyvenimo būdo

Buvo šeštadienio vakaras, skubėjome į oro uostą, bet prieš tai norėjome užsukti pavalgyti. Sočiai ir skaniai. Nusprendėme, kad greito maisto restoranas bus kaip tik ta vieta, kurioje galėsim pavalgyti. Tad pakeliui į oro uostą užsukome į „McDonald’s “. Privažiavome, išsirinkome keturis didelius maisto komplektus ir pradėjome juos valgyti automobilyje, pakeliui į oro uostą.

Pasekmės: Atvykus į oro uostą vyrui prasidėjo skrandžio skausmai. Gaila, kelionės metu neturėjome įsidėję jokių vaistų nuo virškinimo sutrikimų, kuriuos, matyt, išprovokavo greito restorano maistas.

"D. Oliverio teigimu, „McDonald’s“ maisto gamybos procese naudojo maisto priedą - amonio hidroksidą (E527), kuris reguliuoja rūgštingumą."

Dėmesys vaikams 

Jau tapo kone mūsų šeimos tradicija į mėnesį bent kartą apsilankyti „McDonald’s“ greito maisto restorane. O ši maitinimo įstaiga tikrai žino, kaip pas save privilioti mažuosius. Be skanaus maisto „McDonald’s“ siūlo „Happy Meals“ rinkinius vaikams, kuriuose puikuojasi ne tik skrudintos bulvytės, gaivusis gėrimas, mėsainis, bet ir žaisliukas iš kolekcijos. O kartais vaikai dar ir po balioną gauna. Smulkmenos, bet tikrai vilioja vaikus, o kartu su jais ir jų tėvelius.

Pasekmės: Buvo atliktas ne vienas tyrimas, kuris įrodė, jog „McDonald’s“ maistas neturi daug maistingų medžiagų. Be to, vaikiški „Happy Meals“ rinkinukai skatina vartoti – pirkti daugiau, kas brangiau ir kainuoja. Klientas susimoka ne tik už mėsainį, bulvytes ir gaivų gėrimą, bet ir už mažą žaisliuką, kurio taip trokšta mažieji.

Sveikas maistas?

Kartą su drauge nuėjome į „McDonald’s“ papietauti. Prikalbinau ją apsilankyti, nors ji man tvirtino, kad laikosi dietos ir į tą greito maisto restoraną jokiu būdu neis. Pasakiau jai, kad ten gali pirkti ne tik mėsainius ar gruzdintas bulvytes, bet ir salotas. Draugė susigundė ir taip mes pradėjome retkarčiais eiti papietauti į „McDonald’s“.

Gydytojai Jamie Houfman ir Jordanas Sternas bei profesionalus virtuvės šefas, prancūzas Marcas Baeuris – siūlo naują požiūrį į sveiką mitybą, padedančią sumažinti rėmenį. Jie siūlo produktus, kurie leis išvengti rėmens problemų. Daugiausiai dėmesio turėtų būti skiriama šiems maisto produktams, sudarantiems 75 originalių, mažai riebalų turinčių patiekalų pagrindą.

Plačiau:

13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens

Pasekmės: „McDonald’s“ išties siūlo cezario ar daržovių salotas, netgi vietoj gruzdintų bulvyčių besilaikantys dietų, sveikuoliai, gali rinktis morkų lazdeles. Atrodo, kokios čia pasekmės galėtų būti nuo tokio maisto? Bet jos yra, ypač nuo alergenų. Štai Cezario salotos su traškia vištiena turi glitimo (kviečių, miežių), kas gali būti kai kuriems žmonėms tikras nuodas, mat yra priskiriamas alergenų grupei.

Tad valgyti „McDonald’s“ maistą ar ne, spręsti jums. Bet visuomet prieš dedant kąsnį į burną vertėtų pagalvoti, kokia to maisto nauda mūsų organizmui?

 

L. R.

+17
+18 -1
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Maisto kramtymas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas
  • Maisto netoleravimas
  • Skrandžio vėžys
  • Virškinimo gerinimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *