Kodėl aš vis dar valgau „McDonald’s“ maistą?

Balandžio 13, 2016 | L.Rimgailė
+17
Kodėl aš vis dar valgau „McDonald’s“ maistą?

Jis skanus, bet nesveikas, – atspėkit, kas? Taip, tai –„McDonald’s“ maistas. Mėsainis su dvigubu sūriu man kelia daug sentimentų. Būdama studentė kiekvieną dieną užsukdavau į greito maisto restoraną. Prisipažinsiu, šiandien taip pat nevengiu čia apsilankyti, nors puikiai žinau, kad darau savo sveikatai tikrą meškos paslaugą...

Kodėl „McDonald’s“  maistas yra toks skanus?

Viskas „McDonald’s“ greito maisto restorane yra skanu. Tą gali patvirtini ir mano vaikai, kurie ne itin mėgsta mano kepamus kotletus, bet gardžiam „McDonald’s“ mėsainiui neatsispiria nei vienas iš jų. O kur dar tie skanūs jų vištienos kepsniukai, kuriuos mažieji valgo apsilaižydami pirštelius. Bandžiau pasigaminti namuose tokių pat. Pavyko, bet deja, vaikai suvalgė vos kelis tokius vištienos kepsniukus.

„Tai kokia gi to „McDonald’s“ maisto gaminimo paslaptis?“, – klausiau savęs, gamindama vakarienę virtuvėje. Kodėl greito maisto restorane suvalgę vieną mėsainį mes norime dar ir dar vieno? Gal visa tiesa slypi maisto prieduose?

Atsakymą man padėjo rasti žinomas britų virtuvės šefas Džeimsas Oliveris. D. Oliverio teigimu, „McDonald’s“ maisto gamybos procese naudojo maisto priedą - amonio hidroksidą (E527), kuris reguliuoja rūgštingumą. Amonio hidroksidas žmogui gali sukelti tokias sveikatos problemas kaip virškinimo sutrikimai ar pilvo skausmas.

Laimei, šis virtuvės šefas laimėjo kovą prieš „McDonald’s“. Pralaimėjus bylą ši maitinimo įstaiga privalėjo pakeisti savo mėsainių receptus, nors „McDonald’s teigė, jog bylos pralaimėjimas nepadarė įtakos jų gaminių recepto keitimo. Lietuvos „McDonald’s“ atstovai teigia, kad Europoje toks maisto priedas nebuvo ir nėra naudojamas. Bet kaip viskas yra iš tiesų?

Greito maisto restoranas, prisitaikęs prie greito žmonių gyvenimo būdo

Buvo šeštadienio vakaras, skubėjome į oro uostą, bet prieš tai norėjome užsukti pavalgyti. Sočiai ir skaniai. Nusprendėme, kad greito maisto restoranas bus kaip tik ta vieta, kurioje galėsim pavalgyti. Tad pakeliui į oro uostą užsukome į „McDonald’s “. Privažiavome, išsirinkome keturis didelius maisto komplektus ir pradėjome juos valgyti automobilyje, pakeliui į oro uostą.

Pasekmės: Atvykus į oro uostą vyrui prasidėjo skrandžio skausmai. Gaila, kelionės metu neturėjome įsidėję jokių vaistų nuo virškinimo sutrikimų, kuriuos, matyt, išprovokavo greito restorano maistas.

"D. Oliverio teigimu, „McDonald’s“ maisto gamybos procese naudojo maisto priedą - amonio hidroksidą (E527), kuris reguliuoja rūgštingumą."

Dėmesys vaikams 

Jau tapo kone mūsų šeimos tradicija į mėnesį bent kartą apsilankyti „McDonald’s“ greito maisto restorane. O ši maitinimo įstaiga tikrai žino, kaip pas save privilioti mažuosius. Be skanaus maisto „McDonald’s“ siūlo „Happy Meals“ rinkinius vaikams, kuriuose puikuojasi ne tik skrudintos bulvytės, gaivusis gėrimas, mėsainis, bet ir žaisliukas iš kolekcijos. O kartais vaikai dar ir po balioną gauna. Smulkmenos, bet tikrai vilioja vaikus, o kartu su jais ir jų tėvelius.

Pasekmės: Buvo atliktas ne vienas tyrimas, kuris įrodė, jog „McDonald’s“ maistas neturi daug maistingų medžiagų. Be to, vaikiški „Happy Meals“ rinkinukai skatina vartoti – pirkti daugiau, kas brangiau ir kainuoja. Klientas susimoka ne tik už mėsainį, bulvytes ir gaivų gėrimą, bet ir už mažą žaisliuką, kurio taip trokšta mažieji.

Sveikas maistas?

Kartą su drauge nuėjome į „McDonald’s“ papietauti. Prikalbinau ją apsilankyti, nors ji man tvirtino, kad laikosi dietos ir į tą greito maisto restoraną jokiu būdu neis. Pasakiau jai, kad ten gali pirkti ne tik mėsainius ar gruzdintas bulvytes, bet ir salotas. Draugė susigundė ir taip mes pradėjome retkarčiais eiti papietauti į „McDonald’s“.

Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs

„... pietums reikėtų valgyti šviežių daržovių ir ką nors vieną iš šių produktų – liesos mėsos, žuvies gabaliuką, pupelių...“

Plačiau apie lietuvių pasirinkimus:

Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs

Pasekmės: „McDonald’s“ išties siūlo cezario ar daržovių salotas, netgi vietoj gruzdintų bulvyčių besilaikantys dietų, sveikuoliai, gali rinktis morkų lazdeles. Atrodo, kokios čia pasekmės galėtų būti nuo tokio maisto? Bet jos yra, ypač nuo alergenų. Štai Cezario salotos su traškia vištiena turi glitimo (kviečių, miežių), kas gali būti kai kuriems žmonėms tikras nuodas, mat yra priskiriamas alergenų grupei.

Tad valgyti „McDonald’s“ maistą ar ne, spręsti jums. Bet visuomet prieš dedant kąsnį į burną vertėtų pagalvoti, kokia to maisto nauda mūsų organizmui?

 

L. R.

+17
  • Skrandžio vėžys
  • Virškinimo gerinimas
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Maisto kramtymas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas
  • Maisto netoleravimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kokios yra vidurių užkietėjimo grėsmės ir kaip išvengti šio nemalonaus sveikatos sutrikimo?
Kokios yra vidurių užkietėjimo grėsmės ir kaip išvengti šio nemalonaus sveikatos sutrikimo? Vidurių užkietėjimas gali būti nejauki tema, bet ji iš tiesų labai aktuali, mat daugybė žmonių skundžiasi šia nemalonia problema. Teigiama, kad mažiausiai kas trečias asmuo gali patirti vidurių užkietėjimo epizodų, o senyvame amžiuje bent kas trečias asmuo kamuojamas lėtinio vidurių užkietėjimo. Viduriai gali užkietėti... +4 / 0 +4
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Vaistai ir maistas: ką būtina žinoti?
Vaistai ir maistas: ką būtina žinoti? Atėjote į vaistinę, pasiėmėte gydytojo išrašytus ir jums skitus vaistus. Grįžote namo. Pagal nurodymus ėmėte juos vartoti, tačiau greitai pastebėjote, jog vaistai sukėlė šalutinį poveikį – atsirado skrandžio skausmas...Ir tik vėliau supratote, kad taip nutiko dėl to, jog net nepagalvojote, jog jūsų vartojamą vaistą... +33 / 0 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +25 / 0 +25
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų? Šių laikų žmonės vis mažiau laiko atranda maisto gaminimui namuose, tad neišvengiamai tenka maitintis mieste pagamintu maistu. Tiesa, labai dažnai tai būna maistas iš greito maisto restoranų: jis ir skanus, ir nebrangus, o apie kokybę retai kada susimąstoma...Pagalvojama tik tuomet, kai pradeda varginti įvairūs virškinimo... +22 / -4 +18
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18