Trys kalėdiniai patiekalai. Interviu su „Cukrinisavinelis.lt“ tinklaraštininke Berta

Gruodžio 23, 2014 | Kamilė Kogstaitė
+52
« Grįžti į straipsnio pradžią

Kūčios be silkės turbūt neįsivaizduojamos. Paruoškite silkę kiek kitaip!

Silkės suktinukai su daržovėmis 

Ko reikės 6 suktinukams? 

  • 3 didesnių silkės filė gabalų be odos;
  • 3 bulvių;
  • 3–4 morkų;
  • kelių šaukštų konservuotų žirnelių;
  • žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų;
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus arba majonezo. 

Kaip gaminti? 

Bulves ir morkas išvirkite su lupenomis, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Paruoštas daržoves sumaišykite su žirneliais, druska ir juodaisiais pipirais. Jei silkė bus tiekiama Kūčių stalui, gardinkite ją alyvuogių aliejumi, jei Kalėdų stalui – galite naudoti majonezą arba grietinę. Silkės filė perpjaukite į siauresnes juosteles. Jas susukite ir į vidų įdėkite paruošto įdaro. 

Kiaulienos nugarinė, įdaryta karamelizuotais obuoliais ir svogūnais 

Kiaulienos nugarinė, įdaryta karamelizuotais obuoliais ir svogūnais Ko reikės? 

  • 800 g kiaulienos nugarinės;
  • 1 riekutės mėgstamos kvietinės duonos;
  • 1 vidutinio dydžio svogūno;
  • 5 vidutinio dydžio obuolių;
  • pusės arbatinio šaukštelio cinamono;
  • 3–4 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus;
  • gabalėlio sviesto;
  • pusės arbatinio šaukštelio medaus;
  • siūlo. 

Kaip gaminti? 

Nupjaukite apie 50 g kiaulienos nugarinės ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Duonos riekę supjaustykite kubeliais ir keptuvėje lengvai apskrudinkite, kad taptų traškesnė. 

Į įkaitintą keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir griežinėliais pjaustytą svogūną. Suberkite rudąjį cukrų ir minutę maišydami lengvai leiskite jiems karamelizuotis. Suberkite ir obuolio kubelius (supjaustytą vieną obuolį). Dar kelias minutes pamaišykite ir lengvai pakaramelizuokite. Karamelizuotus svogūnus ir obuolius, mėsos kubelius sumaišykite su skrudintais duonos gabaliukais. Įberkite cinamono. 

Likusią kiaulienos nugarinę supjaustykite taip, kad gautumėte apie 1–2 cm storio juosteles. Išorinėje juostelių pusėje peiliu lengvai įrėžkite rėželius. Įtrinkite mėsą žiupsniu druskos, taip pat juodųjų pipirų. Mėsa išklokite kepimo indą. Išklotą kiaulieną patepkite medumi ir sudėkite įdarą. Jį lengvai paspauskite, kad tvirčiau laikytųsi. Mėsą susukite ir apriškite siūlu. Kepkite 210 °C orkaitėje apie 30–45 min. 

Kai viskas iškeps, tuomet į kepimo indą sudėkite likusius obuolius, pabarstykite juos ruduoju cukrumi ir vėl viską įdėkite į orkaitę dar kokioms 20 min. 

Kalėdomis kvepianti kava 

Kava su cinamonuKo reikės 2 didesniems puodeliams kavos? 

  • mėgstamos kavos (kiekis priklauso nuo to, kokio stiprumo kavą mėgstate);
  • 300–400 ml pieno;
  • 2–3 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • žiupsnio muskato miltelių;
  • žiupsnio imbiero miltelių. 

Kaip gaminti? 

Pieną supilkite į nedidelį puodą, suberkite prieskonius (jų gailėti nereikia, turi jaustis), cukrų, įdėkite cinamono lazdelę ir ant nedidelės kaitros kelias minutes pašildykite. 

Į kavos puodelius dėkite kavą ir užpilkite mažiau nei pusę puodelio karšto vandens. Galite naudoti tirpią kavą arba kavą iš kavos aparato, neliks kavos tirščių puodelyje. 

Užvirus pienui, jį supilkite į paruoštos kavos puodelius. Kuo daugiau prieskoniais gardinto pieno, tuo kava skanesnė. Jei trūksta saldumo, galite dar įsidėti medaus arba rudojo cukraus. Pagardinkite cinamono milteliais, cinamono lazdelėmis, imbieriniais sausainiais ar plakta grietinėle ir leiskite sau mėgautis Kalėdomis kvepiančia kava. 

Skanaus ir gražių švenčių!

1 2 3
+52
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Bulimija
  • Anoreksija
  • Sveika mityba
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
8 mitybos gudrybės dailesnėms kūno linijoms ir lengvesnei savijautai
8 mitybos gudrybės dailesnėms kūno linijoms ir lengvesnei savijautai Norite numesti porą kilogramų ir jaustis lengviau? Tam tikrai nereikia radikalių dietų – pakanka vadovautis paprastomis taisyklėmis ir ilgainiui savo mitybą paversti sveikesne. Griežtos dietos suteikia labai laikinus rezultatus, išsekina organizmą ir dažnai prisideda prie gyvenimo džiaugsmo praradimo. Sveika mityba, priešingai,...
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi?
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi? Vis dažniau sutinkame žmonių, kurie atsisako mėsos, vadina save vegetarais arba veganais. Tai du vis labiau populiarėjantys mitybos režimai ir net gyvenimo filosofijos. 2012 m. Amerikoje 5 procentus gyventojų sudarė vegetarai ir 2 procentus veganai. Lietuvoje vegetarizmas, o ypač jo rūšis veganizmas sparčiai populiarėja, tad... 2 +44 / -11 +33
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 2 +57 / -26 +31
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +26 / 0 +26
Velykos! Receptai iš likusių margučių
Velykos! Receptai iš likusių margučių Vis dažniau pasirodantys saulės spinduliai, švelnesnis vėjas, nedrąsiai bundanti gamta primena, kad artėja Velykos. Jauki ir šviesi šventė, kai namai prisipildo artimųjų šurmulio, kai šeimininkės skuba traukti receptų užrašus ir gaminti puikiausius patiekalus, o margučių marginimas virsta tikru iššūkiu ne tik mažiesiems... +24 / 0 +24
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų? Šių laikų žmonės vis mažiau laiko atranda maisto gaminimui namuose, tad neišvengiamai tenka maitintis mieste pagamintu maistu. Tiesa, labai dažnai tai būna maistas iš greito maisto restoranų: jis ir skanus, ir nebrangus, o apie kokybę retai kada susimąstoma...Pagalvojama tik tuomet, kai pradeda varginti įvairūs virškinimo... +22 / -4 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17