Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto

Rugpjūčio 20, 2016 | L.Rimgailė
+33
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto

Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes galime sau padėti daug labiau, nei mums atrodo... Šaukštelis sėlenų, riekelė rupios duonos ir sauja riešutų gali atstoti tabletę, kurią dėl netinkamos mitybos dažnai tenka imti ir gerti...

Skaidulos – kas jos?

Kas yra skaidulos, tikriausiai, net nereikia sakyti. Tiems, kas primiršo, galima priminti ir pasakyti, kad skaidulos, tai – augalinės kilmės medžiagos, netirpstančios virškinimo proceso metu, jas daugiausiai sudaro angliavandeniai.

Niekam ne paslaptis, jog į savo kasdieninės mitybos racioną dauguma žmonių įtraukia rupiai maltų miltų duonos, avižų, įvairių vaisių ir daržovių. Šaunuoliai, jie tikrai gerai daro, nes savo mitybos racioną praturtina ne tik skaniu, bet ir sveikatai naudingu maistu.

"Suaugusiems per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 28 g."

Riešutų, spanguolių, dribsnių, braškių, pupelių, lapinių daržovių, pomidorų, bananų, avižų ar net šokolado turėtų nebijoti valgyti tie, kas nori su maistu gauti skaidulinių medžiagų.

Sėlenos – dar vienas skaidulų šaltinis. Nedideli sėlenų kiekiai gali būti dedami tiesiog tiesiai į maistą, norint ne tik jį paskaninti, bet ir padidinti jame skaidulinių medžiagų kiekį. Štai kodėl viena iš labiausiai pasaulyje ir Lietuvoje paplitusių dietų  - „Dukano dieta“, taip pat į dietos valgiaraštį įtraukia sėlenas. Ir ne be reikalo, nes yra žinoma, jog skaidulinių medžiagų turintis maistas ne tik turi mažai kalorijų, suteikia sotumo jausmą,  bet ir yra ilgiau virškinamas.

Užkietėję viduriai gali būti vienas iš ženklų, kad jums reikia valgyti daugiau skaidulinio maisto

Jei jaučiate ir matote, jog užkietėję viduriai jus ištisai pradėjo varginti, vertėtų susimąstyti, ar tik dėl to nebus kaltas per mažas išgeriamų skysčių kiekis ir skaidulinio maisto trūkumas jūsų organizme. Taigi, norėdami išvengti užkietėjusių vidurių, gerkite daugiau skysčių ir nepamirškite valgyti skaidulinio maisto – jie tikrai gali padėti kovoje su užkietėjusiais viduriais. O užkietėjusius vidurius privaloma gydyti: negydomi užkietėję viduriai gali išprovokuoti divertikuliozę ir hemorojų.

Kodėl vasarą svarbu mėgautis daržovėmis ir uogomis?

"95 proc. agurkų masės sudaro vanduo, tad jie pasižymi detoksikuojančiu poveikiu, padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms."

Plačiau:

Kodėl vasarą svarbu mėgautis daržovėmis ir uogomis?

Tačiau skaidulų nereikėtų ir padauginti. Juk yra sakoma, kad kas per daug, tas – nesveika. Ir tai grynų gryniausia tiesa. Žmonės, kurie padaugina skaidulinio maisto gali tikėti susilaukti ir neigiamo poveikio. Pilvo pūtimas bei pilnumo, sotumo jausmas – tai vieni iš požymių, kurie rodo, jog jūsų mitybos racione skaidulų yra per daug. Jei nuolat valgysite per daug skaidulų turinčio maisto, rizikuojate sutrikdyti kai kurių maistinių medžiagų – cinko, magnio, jodo, kalcio – įsisavinimą į jūsų organizmą.

Trys priežastys, kodėl reikėtų valgyti skaidulų turinčio maisto

Skaidulos skatina žarnyno veiklą, taip pat stabilizuoja bei valo plonąsias ir storąsias žarnas. Jos skatina ir gerina žarnyno veiklą labai paprastai – minkština virškinimo atliekas, kurios kaupiasi mūsų skrandyje. Norite sumažinti žarnyno vėžio riziką? Vartokite pakankamai skaidulų turinčio maisto.

Neleidžia staigiai padidėti gliukozės kiekiui kraujuje. Taip yra todėl, kad skaidulos lėtina maistinių medžiagų įsisavinimą. Vadinasi, skaidulų reikėtų valgyti tiems, kurių šeimoje yra žmonių sergančių diabetu. Kaip prevencinė priemonė nuo antro tipo cukrinio diabeto skaidulos turėtų būti valgomos kasdien.

Tirpios skaidulos saugo nuo cholesterolio kiekio padidėjimo. Tad į savo kasdieninės mitybos racioną būtinai įtraukite avižų, pupelių, žirnelių, vaisių, pomidorų, nes tirpdamos vandenyje šis skaidulinis maistas suformuoja į gelį panašią masę, kuri apsaugo nuo cholesterolio kiekio padidėjimo.

Kiek skaidulų rekomenduojama suvartoti per dieną?

Suaugusiems per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 28 g.  skaidulų, o vaikams pakaktų ir 10 g., tad drąsiai į savo mitybos racioną įtraukite skaidulinį maistą ir pamatysite, kaip tapsite ne tik sveikesni, bet ir energingesni.

+33
  • Sveika mityba
  • Vitaminai
  • Maisto papildai
  • Maisto kramtymas
  • Vitaminas D
  • Maisto netoleravimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kaip gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų? (2 dalis)
Kaip gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų? (2 dalis) Esame tai, ką valgome. Kuo sveikiau ir atsakingiau maitinsimės, tuo ilgiau ir laimingiau gyvensime. Netikite? Pamėginkite! Dalinamės naudingais patarimais, kaip iš maisto gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų. Mat maisto papilduose esančios biologiškai aktyvios medžiagos dažnai pagamintos sintetiniu būdu, tad organizmui... +1 / 0 +1
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi?
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi? Vis dažniau sutinkame žmonių, kurie atsisako mėsos, vadina save vegetarais arba veganais. Tai du vis labiau populiarėjantys mitybos režimai ir net gyvenimo filosofijos. 2012 m. Amerikoje 5 procentus gyventojų sudarė vegetarai ir 2 procentus veganai. Lietuvoje vegetarizmas, o ypač jo rūšis veganizmas sparčiai populiarėja, tad... 2 +44 / -11 +33
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 2 +57 / -26 +31
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +26 / 0 +26
Velykos! Receptai iš likusių margučių
Velykos! Receptai iš likusių margučių Vis dažniau pasirodantys saulės spinduliai, švelnesnis vėjas, nedrąsiai bundanti gamta primena, kad artėja Velykos. Jauki ir šviesi šventė, kai namai prisipildo artimųjų šurmulio, kai šeimininkės skuba traukti receptų užrašus ir gaminti puikiausius patiekalus, o margučių marginimas virsta tikru iššūkiu ne tik mažiesiems... +24 / 0 +24
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens Gydytojai Jamie Houfman ir Jordanas Sternas bei profesionalus virtuvės šefas, prancūzas Marcas Baeuris – siūlo naują požiūrį į sveiką mitybą, padedančią sumažinti rėmenį. Jie siūlo produktus, kurie leis išvengti rėmens problemų. Daugiausiai dėmesio turėtų būti skiriama šiems maisto produktams, sudarantiems 75... +24 / -2 +22
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / -1 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17