Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“

Lapkričio 14, 2014 | Dainora Žalpytė
+39
« Grįžti į straipsnio pradžią

Stambule gyvenantis studentas Bilalas Gürgenas

Kokie pagrindiniai skirtumai tarp turkiškos ir europietiškos virtuvių? 

Pica ir makaronai simbolizuoja Italiją, kruasanai – Prancūziją, tačiau neįmanoma išskirti vieno patiekalo, reprezentuojančio visą mūsų šalį. Kiekviename Turkijos regione rasite skirtingų tradicinių patiekalų, naujų, neragautų skonių. 

Kokie virtuvių skirtumai?.. Europiečiai dažnai sako, jog mūsų maistas per riebus dėl jame esančio didelio kiekio aliejaus. Taip pat užsieniečiai dažnai skundžiasi dėl aštrumo, o aštrius patiekalus mes itin mėgstame. Iš kitų šalių atvykusius svečius visuomet raginu paragauti Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė (žr. pagrindinę straipsnio nuotrauką – aut. past.). Skamba keistai, bet visiems labai patinka! 

Ar lengva Turkijoje būti vegetaru? Ekologiškas maistas, vegetarizmas ir veganizmas sparčiai populiarėja visoje Europoje, o kaip yra Turkijoje? 

Vegetarai ir veganai daugeliui turkų atrodo keisti žmonės... Nes vištienos, avienos ir jautienos patiekalai nuo seniausių laikų buvo laikomi svarbiausia turkiškos virtuvės dalimi. Tačiau turime daug gardžių patiekalų ir be mėsos, įvairiausių vaisių ir daržovių, tad vegetarams išgyventi čia tikrai neturėtų būti sunku. Vis dėlto, manau, kad vegetarai ir veganai labai daug praranda. 

Ar Turkijoje populiarus greitasis maistas? 

Labai! Kaip ir visame pasaulyje. Mėsainiais, dešrainiais ir picomis prekiaujantys restoranai čia itin klesti, juos galima rasti kiekvienoje gatvelėje. Tačiau turime ne ką mažiau ir tradicinį maistą siūlančių restoranų. Aš mieliau renkuosi būtent juos. 

Turkiškas desertas baklava turi pusšimtį skirtingų variantųKokius patiekalus valgote ypatingomis progomis? 

Priklauso nuo šventės. Kai minime religines šventes, jos neįsivaizduojamos be baklavos – tai sluoksniuotas desertas iš plonos tešlos, riešutų, medaus ir sviesto. Tai pats populiariausias desertas. Turime daugiau nei pusšimtį skirtingų baklavos rūšių! 

Ar yra koks išskirtinis patiekalas, kuriuo turkai labiausiai didžiuojasi? 

Mano nuomone, turkiška virtuvė labai turtinga ir kontrastinga, tad būtų sunku įvardyti vieną patiekalą. Vienas įdomiausių – ryžiais, prieskoniais ir daržovėmis įdaryti vynuogių lapai, vadinami Dolma. Šis patiekalas žinomas jau nuo XV a. Nors dažnai ginčijamasi dėl jo kilmės, vis dėlto jis susiformavo ir išpopuliarėjo dabartinės Turkijos teritorijoje klestėjusioje Osmanų imperijoje. 

Seniau būdavo sakoma, jog jei mergina nemoka pagaminti šio patiekalo, ji dar nepasiruošusi vedyboms. Dar vienas ypatingas desertas vadinamas Asure, jis itin paplitęs rytų Turkijos regionuose, gaminamas iš kviečių. Šis saldumynas simbolizuoja vienybę ir bendruomeniškumą, todėl jį visuomet gaminame namuose, o tuomet dalijamės su kaimynais. 

Dėkojame Bilalui už šiltą ir išsamų pokalbį apie, rodos, neišsemiamus turkiškos virtuvės lobynus. Taip ir knieti paragauti egzotiškai atrodančio Kumpiro ar išsivirus arbatos suvalgyti gabalėlį baklavos. Kitą kartą, kai būsime Turkijoje, būtinai taip ir padarysime! 

© Nuotraukų autorė Dainora Žalpytė

1 2
+39
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kodėl taip dažnai sutrinka virškinimas?
Kodėl taip dažnai sutrinka virškinimas? Virškinimo problemos, tikėtina, neaplenkia nė vieno žmogaus. Bent kartą jas tekę patirti dažnam iš mūsų. Pilvo pūtimas kankinti gali jau nuo pirmųjų gyvenimo dienų, o sunkumo ir nevirškinimo jausmas dažną suaugusįjį priverčia ieškoti pagalbos. Kokios įprasčiausios sustojusio skrandžio skundų priežastys ir kas gali... +2 / 0 +2
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi?
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi? Vis dažniau sutinkame žmonių, kurie atsisako mėsos, vadina save vegetarais arba veganais. Tai du vis labiau populiarėjantys mitybos režimai ir net gyvenimo filosofijos. 2012 m. Amerikoje 5 procentus gyventojų sudarė vegetarai ir 2 procentus veganai. Lietuvoje vegetarizmas, o ypač jo rūšis veganizmas sparčiai populiarėja, tad... 2 +44 / -11 +33
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 2 +57 / -26 +31
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +26 / 0 +26
Velykos! Receptai iš likusių margučių
Velykos! Receptai iš likusių margučių Vis dažniau pasirodantys saulės spinduliai, švelnesnis vėjas, nedrąsiai bundanti gamta primena, kad artėja Velykos. Jauki ir šviesi šventė, kai namai prisipildo artimųjų šurmulio, kai šeimininkės skuba traukti receptų užrašus ir gaminti puikiausius patiekalus, o margučių marginimas virsta tikru iššūkiu ne tik mažiesiems... +24 / 0 +24
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų? Šių laikų žmonės vis mažiau laiko atranda maisto gaminimui namuose, tad neišvengiamai tenka maitintis mieste pagamintu maistu. Tiesa, labai dažnai tai būna maistas iš greito maisto restoranų: jis ir skanus, ir nebrangus, o apie kokybę retai kada susimąstoma...Pagalvojama tik tuomet, kai pradeda varginti įvairūs virškinimo... +22 / -4 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17