Vaistai ir maistas: ką būtina žinoti?

Balandžio 6, 2018 | L.Rimgailė
+27
Vaistai ir maistas: ką būtina žinoti?

Atėjote į vaistinę, pasiėmėte gydytojo išrašytus ir jums skitus vaistus. Grįžote namo. Pagal nurodymus ėmėte juos vartoti, tačiau greitai pastebėjote, jog vaistai sukėlė šalutinį poveikį – atsirado skrandžio skausmas...Ir tik vėliau supratote, kad taip nutiko dėl to, jog net nepagalvojote, jog jūsų vartojamą vaistą neigiamai veikia tam tikri maisto produktai, dėl to atsirado šalutinis poveikis.

Tik tada puolėte skaityti vaisto informacinį lapelį, ir, o ne, supratote, jog nereikėjo greipfruto sultimis užsigerti vaistų...

Antidepresantai ir riebus maistas

Jei sergate depresija ir gydytojai išrašė antidepresantų, tuomet turėtumėte žinoti, jog vartojant šiuos vaistus reikėtų nevalgyti riebaus maisto. Toks maistas ne tik kad sukelia įvairius virškinimo sutrikimus, bet dar ir neigiamai sąveikauja su antidepresantais: riebalai stiprina vaistų poveikį, dėl to gali sutrikti miegas.

Taip pat verta atsiminti, jog antidepresantų poveikį sustiprina ir šokoladas, bananai, avokadai, sūris – tie maisto produktai, kuriuose yra gausu tiramino. Būtent dėl jo poveikio susitraukia kraujagyslės, padidėja hipertenzinės krizės pavojus.

"2008 metais rinkoje buvo galima atrasti 17 medikamentų, kurių negalima vartoti kartu su greipfrutu, o 2012-aisiais tokių vaistų skaičius išaugo iki 43."

Kraujui skystinti skirti vaistai neigiamai reaguoja su žaliomis daržovėmis

Antikoaguliantai  - tai vaistai, kurie dažniausiai yra skiriami po širdies infarkto, turintiems širdies ritmo sutrikimų, tuomet, kai padidėja kraujagyslių trombozės rizika.

Jei vartojate tokius vaistus, tuomet privalote žinoti, jog žalios spalvos daržovės, tokios kaip brokoliai, smidrai, lapinės salotos, špinatai, briuselio kopūstai  - visos šios daržovės yra vitamino K šaltinis, yra linkusios silpninti kraują skystinančių vaistų poveikį. Tad geriau atsisakykite žalių daržovių ir keiskite jas į kitas, ne žalios spalvos daržoves, pavyzdžiui, moliūgas, pamidoras, saldžios bulvės – visa tai gali būti puikus garnyras prie mėsos.

 

Antibiotikai ir pieno produktai

Gripo epidemijai nuvilnijus per visą Lietuvą ne vienam iš mūsų teko atsigulti į lovą. Deja, neišvengiamai teko imti ir antibiotikų. Tačiau kuomet sergame, tuomet mažiausiai domimės, kaip vaistai sąveikauja su mūsų kasdienine mityba.

Lietuviai mėgsta gerti pieną, tačiau jo nereikėtų vartoti tuomet, kai gydytojas paskyrė antibiotikų. Kalcis, kuris yra randamas pieno produktuose, neigiamai veikia antibiotikus, silpnina vaisto pasisavinimą ir poveikį.

 

Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?

"GERL gydymo procese reikėtų nepamiršti ir dietos, subalansuoto bei sveiko gyvenimo būdo, vengti kavos, alkoholio bei aštraus maisto."

Plačiau:

Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?

Statinai ir greipfrutai

Nuo aukšto cholesterolio kiekio kraujyje gydytojai savo pacientams kartais išrašo statinų grupės preparatų. Tačiau jei mėgstate greipfrutų sultis, tuomet jų teks atsisakyti.

Atlikti tyrimai rodo, jog greipfrutų sultys gali daryti neigiamą įtaką statinų pasisavinimui, sukelti šalutinį poveikį, nes didėja toksiškumo raumeniniam audiniui rizika, gali atsirasti stiprus raumenų skausmas.

Beje, greipfruto sulčių sąveika yra pastebima ne tik su statinais, bet ir su kitais vaistais. Tą savo tyrimuose aprašė Lawsono instituto mokslininkai, kurie savo išvadas paskelbė Kanados medikų asociacijos žurnale. Jų atlikti tyrimai parodė, jog 2008 metais rinkoje buvo galima atrasti 17 medikamentų, kurių negalima vartoti kartu su greipfrutu, o 2012-aisiais tokių vaistų skaičius išaugo iki 43. Tad net nėra abejonių, jog vaistai ir greipfrutų sultys – nekoks derinys.

 

 Atvejai, kai maistas ir vaistas – puikiai tinka 

  • Vartodami grybelį naikinančius preparatus, rinkitės kuo rūgštesnius maisto produktus – sustiprės vaisto poveikis. Taip pat vartokite B grupės vitaminų.
  • Jei gydytojas paskyrė skatinančius skysčių išsiskyrimą vaistus, tuomet pasirūpinkite, jog kasdieniniame Jūsų valgiaraštyje netrūktų produktų, kuriuose yra daug kalio bei kalcio, kuris su skysčiais yra pašalinamas vartojant vaistus.
  • Jei geriate geležies preparatus, tuomet nepamirškite į savo mitybą įtraukti maisto produktų, kuriuose gausu vitamino C: taip bus daug geriau įsisavinami geležies preparatai. 
+27
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Virškinimo organų ligos
  • Išeminė širdies liga
  • Homeopatiniai vaistai
  • Homeopatiniai vaistai nuo gripo
  • Širdies artimija
  • Virškinimo gerinimas
  • Gerina širdies darbą
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kokia yra tikroji cukraus žala žmogaus organizmui?
Kokia yra tikroji cukraus žala žmogaus organizmui? Cukrumi pagardintas beveik kiekvienas maistas, pradedant nuo saldainių ir limonado, baigiant kečupu, majonezu, pusfabrikačiais, greitais pusryčiais, duona. O kas nemaloniausia, jame dažnai cukraus koncentracija keletą kartų viršija įprastą kasdienį žmogaus poreikį! +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +37 / -5 +32
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... +50 / -22 +28
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -2 +25
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +23 / 0 +23
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia?
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia? Pavasaris jau seniai tarė sudie užleisdamas savo vietą ryškiaspalvei vasarai. Šis metų laikas žada daug nuotykių. Vasarą, rodos, kiekvienam iš mūsų neturėtų stigti jėgų bei geros nuotaikos, tačiau kodėl labai dažnai vasaros metu jaučiamės pavargę? Kodėl kūno svoris nemažėja, nors laikomės dietos ir norime džiaugtis... +21 / 0 +21
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / 0 +19
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. +19 / 0 +19
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17