Viskas, ką turite žinoti apie mielinę duoną.

Liepos 3, 2018 | L.Varanavičienė
+1
Viskas, ką turite žinoti apie mielinę duoną.

Mielių kaltinimas sukeliamomis sveikatos problemomis yra pagrįstas prielaida, kad mielės yra termofilinės – jos nežūsta esant aukštai temperatūrai, o kai patenka į žmogaus organizmą, ten sparčiai dauginasi. Jei taip, tada mielinės duonos žala yra katastrofa:

1.Mielinės duonos poveikis žarnyno mikroflorai

Mielių grybelis dauginasi geometrine progresija, pažeisdamas žarnyno florą. Tai skatina puvimo procesus ir trukdo normaliam virškinimui. Daugelį naudingų medžiagų (amino rūgščių ir vitaminų) gauname netiesiogiai iš maisto, bet naudingųjų bakterijų, kurios gyvena simbiozėje su mumis, dėka. Ir kai gerosios bakterijos pakeičiamos mielių grybeliais ir kenksmingomis (puvimo) bakterijomis, mes negalime gauti naudingų medžiagų.

Kaip  mielių grybeliai sutrikdo mikroflorą?

Grybeliai gali išsidėstyti žarnyno gleivinėje, kurioje turėtų talpintis sveika mikroflora. Su mielių gyvybine veikla kovoja antagonistiniai produktai - laktobakterijos ir žarnyno bakterijų kultūros .

2. Mielinė duona mažina vitaminų ir mineralų kiekį.

Mielių grybai, savo gyvavimo procesui palaukyti, vartoja vitaminus ir mineralus. Organizmui pritrūksta būtinų vitaminų ir mineralų. Jų nepakanka net ir vartojant vaisius ir daržoves.

3.Mielinės duonos vartpojimo pasekmės - opa, gastritas, vidurių užkietėjimas ir tulžies akmenys kepenyse ir tulžies pūslėje. Jei kamuoja virškinimo sutrikimai, rekomenduojama po ranka turėti "Mezym".

Mielės ir krakmolas (liekantis rafinuotuose miltuose) rūgština skrandžio aplinką, sudarydami sąlygas opų, gastrito, lėtinio vidurių užkietėjimo kilimjui bei akmenų susidarymui kepenyse ir tulžies pūslėje.

4. Rūgščioje aplinkoje labai patogu įsikurti ir klestėti parazitams.

Be to, mielės sporos (arba jų apykaitos produktai) kraujotakos pagalba iš virškinimo trakto platinamos visame kūne.Tai didina ląstelių neatsaparumą patogeniniams mikroorganizmams ir virusams. Kūno valymas nuo parazitų ir patogeninių mikroorganizmų nesuteikia ilgalaikės naudos.

5. Mielinės duonos žalingas poveikis - kalcio vartojimas.

Dėl rūgščios skrandžio terpės susilpnėja kalcio absorbcija. Tiksliau sakant, kalcis "išeina" iš kaulų. Kalcis yra labiausiai prieinama kūno šarminė medžiaga, kuri yra naudojama rūgštinei-šarminei pusiausvyrai, sutrikdytai mielių, atstatyti. Taigi  įmanoma,kad mielinė duona yra viena iš osteochondrozės  priežasčių.

Jei kamuoja virškinimo sutrikimai, rekomenduojama po ranka turėti "Mezym".

6. Mielinės duonos rezultatas - toksiški grybelių gyvybingumo produktai.

Mielių grybeliai ne tik sunaudoja reikalingas medžiagas, bet ir nuodija kūną savo gyvybinės veiklos produktais. Antriniai  mielių metabolizmo produktai, kuriuos nedideliais kiekiais išskiria į kūno audinius: fuzelis, acetonas, diacetilas, butilaldehidas, izoamilo alkoholis, dimetil sulfidas.

7. Mielinės duonos žala- antibiotikai, kuriuos gaminti grybelis.

Grybeliai (įskaitant mieles) yra pajėgūs gaminti ne tik toksines medžiagas, bet ir antibiotikus. Tokiu būdu papildomai naikina organizmo mikroflorą ir mažina antibiotikų poveikį ligos atveju.

8. Mielėse išlieka sunkieji metalai ir kitos cheminės medžiagos, naudojamos jų gamybai.

Mielių gamybai naudojamos apie 36 rūšys pagrindinių ir 20 rūšių pagalbinių žaliavų, kurių didžiosios daugumos nepavadinsi maistu.

Tačiau grįžkime prie mielių grybelių, kepant duoną, išlikimo klausimų.

Iš tikrųjų, mielių išlikimas paaiškina beveik visą minėtų problemų spektrą (išskyrus paskutinę pastraipą apie cheminius elementus, naudojamus jų gamyboje).

Mielinės duonos nekenksmingumo nuomonės rėmėjai teigia, kad mielių sporos kepant duonai žūsta ir mielės teikia naudą. Pasak jų nuomone, mielių duonos nauda yra ta, kad jose yra daug amino rūgščių, vitaminų B ir mineralų.

Mielinės duonos naudos ar žalos  argumentai:

Apie tai, ar mielės miršta duonos kepimo metu, prieštaringi ginčai nenutyla. Abiejų teorijų argumentai logiškai įmanomi.

Vieni sako, kad kepimo mielės, gaunamos laboratorinėmis sąlygomis  gali išgyventi aukštoje temperatūroje sporų pavidalu, o tada organizme pradeda daugintis geometrine progresija.

Antri, mielių remėjai, tikina, kad  mielės žūsta kepant duoną ir jų sporos negali išgyventi 98 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Mielių išgyvenimą ekstremaliomis sąlygomis jie vadina mitu, nors  neneigia neginčijamą mokslinį faktį, kad kai kurie organizmai sugeba išgyventi, esant labai aukštai temperatūrai. Taigi, teorinė galimybė mielių, išliekančių kepant duoną, nėra paneigta.

Pasirodo, kad vienareikšmiškai įrodyti mielinės duonos naudą ar žalą  yra neįmanoma. Teoriškai galimos abiejų tipų teorijos.

+1
  • Virškinimo organų ligos
  • Rėmuo
  • Virškinimo gerinimas
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Pilvo pūtimas
  • Rėmens graužimas
  • Virškinimo sutrikimai
  • Skrandžio uždegimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kada gali prireikti virškinimo fermentų?
Kada gali prireikti virškinimo fermentų? Tikriausiai nėra žmogaus, kuriam nebūtų tekę patirti virškinimo sutrikimų. Dažnas tai apibūdina kaip itin nemalonų reiškinį, kurio metu skauda skrandį arba žarnyno sritį, jaučiamas sunkumas skrandyje – pacientas apibūdina tai kaip „skrandžio sustojimą“. Taip pat jaučiamas pykinimas, pilvo pūtimas, gali pasireikšti... +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +38 / -5 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia?
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia? Pavasaris jau seniai tarė sudie užleisdamas savo vietą ryškiaspalvei vasarai. Šis metų laikas žada daug nuotykių. Vasarą, rodos, kiekvienam iš mūsų neturėtų stigti jėgų bei geros nuotaikos, tačiau kodėl labai dažnai vasaros metu jaučiamės pavargę? Kodėl kūno svoris nemažėja, nors laikomės dietos ir norime džiaugtis... +21 / 0 +21
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18