Juodvaisė aronija

+3
+4 -1


Grupė: Dermatologiniai susirgimai, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Juodavaisė aronija (lotyniškai Aronia melanocarpa) – tai erškėtinių šeimai priklausantis, ilgai gyvuojantis, daugiametis krūmas. Aronija gali užaugti iki 2 metrų aukščio. Lapai – elipsės arba ovalo formos, smailėjančia viršūne, pražanginiai, viršuje tamsiai žalios spalvos, o apačioje – kiek šviesesni. Rudenį lapai paraudonuoja. Žiedai – baltos spalvos, susitelkę į žiedynus, dvilyčiai. Augalo vaisiai – juodos, sultingos, malonaus aromato, nedidelės, apvalios uogos, o jose susitelkusios smulkutės rudos sėklytės. Aronijos žydėjimo metas – gegužės–birželio mėnesiai, o jos vaisiai subręsta rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Aronijų krūmai Lietuvoje pradėti auginti maždaug prieš 30 metų. Aronija kilusi iš Šiaurės Amerikos.

Veikliosios juodavaisės aronijos medžiagos: organinės rūgštys, vitaminai (C, B1, B2, P, PP, E, beta karotenas), flavonoidai, rauginės medžiagos, mineralinės medžiagos (boras, molibdenas, geležis, jodas, varis, manganas), angliavandeniai.

Juodavaisės aronijos naudojamos liaudies medicinoje. Jos pasižymi kraujagysles sutraukiančiomis savybėmis, todėl tinka įvairios kilmės kraujavimams stabdyti (nosies, hemorojinių mazgų, gimdos). Taip pat mažina cholesterolio koncentraciją organizme, todėl tinka aterosklerozės profilaktikai ir prevencijai. Aronijų uogų sultys didina skrandžio rūgštingumą, gerina virškinimą.

Juodavaisių aronijų vartojimo kontraindikacijos: aronijų nerekomenduojama vartoti asmenims, kurių padidėjęs skrandžio rūgštingumas ir kraujo krešumas, taip pat tiems, kuriems gresia infarktas.

Juodvaisė aronija. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams gaminti naudojamos aronijų uogos. Jos yra renkamos subrendusios, rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Norint, kad uogos ilgiau laikytųsi, patariama jas skinti kekėmis, bet ne po vieną. Uogas galima vartoti šviežias, užšaldytas arba džiovintas. Tinkamai laikomų (10 laipsnių Celsijaus temperatūroje, drėgnoje patalpoje) šviežių uogų galiojimas – pora mėnesių. Norint, kad šviežiose uogose ilgiau išsilaikytų vitaminai, jas reikėtų užpilti cukrumi ir laikyti vėsioje vietoje.

Uogas galima užšaldyti šaldymo kameroje. Užšaldytų uogų galiojimo laikas – vieneri metai. Taip pat uogas galima džiovinti specialioje džiovykloje. Optimali džiovinimo temperatūra – 45-50 laipsnių Celsijaus.

Aronijos gali efektyviai sumažinti kraujospūdį, jei kasdien 10–30 dienų prieš valgį suvalgysite po 100 gramų uogų ir išgersite po 50 ml aronijų sulčių.

Įrodyta, kad kasdien suvartojami 3 šaukšteliai džiovintų juodavaisių aronijų patenkina vitamino P paros normą.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *