Paprastasis kadagys

+3
+3 -0


Grupė: Kvėpavimo sistemai, Nuo skausmo, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastasis kadagys (lotyniškai Juniperus communis) – tai kiparisinių šeimai priklausantis, visais metų laikais žaliuojantis, iki 3–4 metrų užaugantis krūmas, arba iki 15 metrų medelis. Medžio stiebas auga vertikaliai, žievė tamsiai pilkos spalvos. Augalas turi standžius, duriančius, tamsiai žalius, poros centimetrų ilgio spyglius, kurie po tris suauga į menturius. Žiedų būna vyriškų ir moteriškų, jie išsidėsto kankorėžiuose. Vyriški žiedai geltoni, o moteriški žali. Kadagio vaisius apvalus, tamsus, į uogą panašus kankorėžis. Augalas žydi pavasarį, balandžio–gegužės mėnesiais, o vaisiai subręsta antrųjų augimo metų rudenį.

Kadagys auga visoje Lietuvoje ir yra dažnas. Jis mėgsta sausą, smėlingą dirvožemį ir saulėtas vietas, todėl gali būti aptinkamas eglynuose, pušynuose ir lapuočių miškuose.

Veikliosios paprastojo kadagio medžiagos: organinės rūgštys (skruzdžių, acto, obuolių), pektinai, vitaminas C, mineralinės medžiagos, polisacharidai, karčiosios medžiagos, flavonoidai, glikozidai, fitoncidai, rauginės medžiagos, antocianas, dažomosios medžiagos, eteriniai aliejai (iš limoneno, pineno, dipenteno, borneolio), beta karotenas.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis kadagys yra naudojamas liaudies medicinoje. Jis pasižymi uždegimus slopinamuoju ir antibakteriniu poveikiu, todėl yra tinkamas dezinfekuoti. Kadagys skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl gali būti naudojamas šlapimo takų infekcijoms gydyti. Jis skatina tulžies išsiskyrimą, gerina virškinimo procesus, aktyvina žarnyno veiklą, efektyviai malšina skausmus, skatina bronchų sekreciją.

Kadagių preparatų nerekomenduojama vartoti sergantiems inkstų ligomis, nėščioms moterims.

Paprastasis kadagys. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams gaminti renkamos paprastojo kadagio uogos – kankorėžiai. Medį reikia papurtyti (po medžiu pasitiesti audinį, kad būtų patogiau surinkti). Kadagio kankorėžiai turi būti džiovinamai gerai vėdinamoje patalpoje, ypač tam tinka specialios džiovyklės. Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 40 laipsnių Celsijaus. Tinkamai sudžiovinti vaisiai būna violetiniai, malonaus kvapo, apvalios formos ir blizgančiu paviršiumi. Sudžiovintos žaliavos galiojimo laikas – 3 metai.

Kadagių kankorėžių užpilo paruošimas: stikline verdančio vandens užpilti 10 gramų džiovintų vaisių, pakaitinti 10 minučių, paskui 45 minutes vėsinti. Po 45 minučių nukošti ir pripilti virinto vandens iki pradinio tūrio. Užpilą reikėtų vartoti kelis kartus per dieną po vieną valgomajį šaukštą. Jis gydo šlapimo takų, kepenų ir skrandžio ligas.

Gydomosios vonios paruošimas: dviem litrais verdančio vandens užpilti 200 gramų džiovintos žaliavos, šiek tiek pavirinti, nukošti ir supilti į vonią. Tokioje vonioje maudytis rekomenduojama iki 20 minučių. Ji atpalaiduoja, malšina skausmus.

Kadagių nuoviro paruošimas: dviem stiklinėmis vandens užpilti valgomajį šaukštą džiovintų kankorėžių, pavirinti 20 minučių ir nukošti. Tokį nuovirą vartoti 3 kartus per dieną, po vieną šaukštą. Padeda sergant kvėpavimo takų ligomis.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *