Virškinimo sutrikimai

Rugsėjo 03, 2020
+7
+11 -4

Kokie virškinimo sutrikimai pasitaiko dažniausiai?

Virškinimo sutrikimai visame pasaulyje gyventojus kamuoja itin dažnai – sakoma, kad jie patenka į pacientų sveikatos skundų trejetuką. Pacientus vargina įvairūs virškinimo sutrikimai, pavyzdžiui:

  • Nevirškinimo ir sunkumo epigastriumo srityje pojūtis;
  • Pilvo skausmas ir raižymas bei meteorizmas;
  • Vidurių užkietėjimas arba viduriavimas;
  • Šleikštulys, pykinimas ir (arba) vėmimas ir kt.

Nors po kiekvieno valgio turėtų užplūsti energija, deja, bet daugumą asmenų kamuoja sunkumas skrandyje ir kiti lėtiniai virškinimo sutrikimai, kurie itin apkartina gyvenimo kokybę.

Dėl kokių priežasčių atsiranda virškinimo sutrikimų?

Nesunku pastebėti, kad virškinimo sutrikimų yra įvairiausių. Juos sukeliančių priežasčių ir paskatinančių veiksnių irgi labai daug. Pateiksime vienus svarbiausių:

  • Netinkama mityba, pavyzdžiui, per riebus ir rafinuotas maistas arba nepakankama maisto ruošos higiena;
  • Mitybos režimo nepaisymas, pavyzdžiui, nuolatinis persivalgymas;
  • Ilgalaikė nervinė įtampa, pavyzdžiui, pastebėta, kad daug streso patiriančius pacientus virškinimo sutrikimai kamuoja žymiai dažniau;
  • Kai kurių vaistų vartojimas ir žalingi įpročiai;
  • Ūminės ir lėtinės virškinimo sistemos bei kitų organų sistemų ligos, tarp jų kasos funkcijos sutrikimai;
  • Paveldėtas polinkis į virškinimo „bėdas“ ir kt. 

Kodėl fermentai tokie svarbūs sklandžiam virškinimo procesui?

Pagrindiniai virškinimo fermentai yra tripsinas bei chimotripsinas, amilazė ir lipazė. Jie padeda skaidyti svarbiausias maisto medžiagas – baltymus, angliavandenius ir riebalus bei itin reikšmingai pagreitina maisto medžiagų įsisavinimui būtinas reakcijas. Persivalgius, suvalgius tam tikro sunkiau virškinamo maisto ar sergant kai kuriomis ligomis, gali atsirasti fermentų trūkumas, nes kasa tiesiog nebespėja arba nesugeba pagaminti jų tiek, kiek reikia. Jei pavalgius jaučiamas sunkumo jausmas, labai tikėtina, kad trūksta virškinimo fermentų.


MEZYM 10000, SKRANDYJE NEIRIOS TABLETĖS

MEZYM 20000, SKRANDYJE NEIRIOS TABLETĖS

MEZYM 10 000V, MEZYM 20 000V. Nereceptinis vaistas. MEZYM 10 000 V, MEZYM 20 000 V skrandyje neirios tabletės. Indikacijos: Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Kontraindikacijos: jeigu yra alergija kasos milteliams, kiaulės (baltymams) arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai. Šio vaisto negalima vartoti, jeigu jūs sergate ūminiu kasos uždegimu (pankreatitu) arba jums paūmėjo

lėtinis kasos uždegimas, kai ligos požymiai yra stipriai išreikšti. Sudėtis: vienoje Mezym 10 000 V skrandyje neirioje tabletėje yra 80,00 mg–111,11 mg kiaulių kasos miltelių, kurių aktyvumas atitinka ne mažiau kaip 10 000 lipazės vienetų, 7500 amilazės vienetų, 375 proteazės vienetus pagal Europos farmakopėją. Vienoje MEZYM 20 000 V skrandyje neirioje tabletėje yra 160,00 – 222,22 mg kasos miltelių (iš kiaulių kasos pagaminto pankreatino), kurių minimalus aktyvumas atitinka 20 000 lipazės vienetų, 12 000 amilazės vienetų, 900 proteazės vienetų pagal Europos farmakopėją. MEZYM 10 000 V dozavimas ir vartojimo būdas: optimali dozė nustatoma individualiai. Dažniausiai valgio metu išgeriamos 2–4 tabletės. Mezym 20 000 V rekomenduojama dozė yra: 1-2 tabletės vienam valgymui.

Sergantiesiems cistine fibroze, dozė neturi viršyti fermento kiekio, kuris reikalingas suvalgytame maiste esančio riebalų kiekio suvirškinimui. Vaisto dozė gali būti didinama

tik gydytojui prižiūrint. Dienos dozė (15 000–20 000 lipazės vienetų kūno svorio kilogramui) neturėtų būti viršijama. Dozes vaikams turi nustatyti gydytojas. Tabletės praryjamos nesukramčius ir užsigeriant dideliu kiekiu skysčio. Šio vaisto sudėtyje yra fermentų, kuriems atsipalaidavus burnos ertmėje (tabletę sukramčius), gali būti pažeista burnos gleivinė (pvz., atsirasti opos). Specialūs įspėjimai: cistinė fibrozė kartais gali komplikuotis žarnyno nepraeinamumu. Esant simptomams, panašiems į žarnyno nepraeinamumo požymius, reikia įvertinti žarnyno susiaurėjimo susidarymo galimybę. Mezym sudėtyje yra laktozės. Jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą. Mezym 10 000 V sudėtyje yra dažiklio azorubino (E 122), kuris gali sukelti alergines reakcijas. kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie LR SAM el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, nurodytais jos interneto svetainėje www.vvkt.lt

Reklama paruošta 2020 m. rugsėjo mėn

+7
+11 -4
  • MEZYM 20000
  • MEZYM SKRANDYJE NEIRIOS TABLETĖS
  • Virškinimo sutrikimai
  • mezym
  • MEZYM 10000

Susiję straipsniai

    Siųsk savo nuomonę

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *