Trys skanėstai: granola, sūdyta karamelė ir riešutų sviestas. Kaip pasigaminti namuose?

Kovo 26, 2021 | Rūtelė Foktienė
+2
+2 -0

Maisto gamyba namuose – tai puikus būdas turėti natūralesnių ir sveikesnių produktų. Šie receptai patiks ne tik smaližiams, bet ir kokybiško maisto šalininkams. Jūsų dėmesiui pateikiame 3 paprastus receptus, kurie padės greitai ir lengvai pasigaminti naminės granolos, sūdytos karamelės ir žemės riešutų sviesto, kurie tiks ne tik namų meniu, bet ir originalioms dovanoms.

Naminė granola – norintiems sveikesnių pusryčių

Maždaug dešimčiai porcijų Jums prireiks 5 stiklinių stambių avižinių dribsnių, stiklinės kokybiško sviesto ir stiklinės šviežio medaus. Gardinimas priklauso nuo Jūsų pomėgių – galite pagardinti granolą įvairiais riešutais ir sėklomis – prireiks maždaug dviejų stiklinių. Taip pat reikės prieskonių – pusės šaukštelio druskos ir poros šaukštelių cinamono. Galite pagardinti vanile.

Riešutus reikėtų susmulkinti. Sumaišome riešutus ir sėklas su avižiniais dribsniais, o ištirpintą sviestą sumaišome su medumi ir prieskoniais. Tuomet šią masę pilame į avižinių dribsnių ir riešutų bei sėklų mišinį, kruopščiai išmaišome ir išskirstome ant didelių, kepimo popieriumi išklotų skardų. Kepti reikės apie 40 minučių, 160 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje, kas 10 minučių pamaišant.  Granola laikoma uždarame inde, sausoje ir vėsioje vietoje. Gali būti valgoma viena arba su jogurtu, pienu, augaliniu gėrimu.

Sūdyta karamelė – ir desertui, ir dovanoms

Kai pamatysite, kaip paprasta pasigaminti aromatingą sūdytą karamelę, norėsite gaminti ją vėl ir vėl. Taigi mums prireiks 400 g cukraus, 200 gramų sviesto, 200 mililitrų grietinėlės ir vieno šaukštelio Himalajų druskos.

Į metalinį, nesvylantį puodą suberiame cukrų ir maišome, tol, kol jis ištirps ir įgaus auksinę spalvą. Po truputį dedame kubeliais supjaustytą sviestą ir nuolat maišome. Nuimame nuo viryklės puodą ir po truputį, labai atsargiai, visą laiką maišant, pilame kokybišką grietinėlę (kuo riebesnę). Vėl uždedame ant ugnies, suberiame druską ir maišome tol, kol karamelė taps vienalytė. Galime išpilstyti į žavius stiklainėlius ir dovanoti smaližiams draugams. Sūdyta karamelė laikoma užsukamuose stikliniuose indeliuose šaldytuve. Kai pamatysite, kaip paprasta pasigaminti aromatingą sūdytą karamelę, norėsite gaminti ją vėl ir vėl.

Riešutų sviestas – rytiniam sumuštiniui su pilnagrūde duona ir bananais

Dažniausiai riešutų sviestas gaminamas iš žemės riešutų, tačiau galima rinktis ir kitus riešutus ar jų mišinius. Puikiai tiks migdolai, anakardžiai. Taigi reikės 600 gramų žemės riešutų be luobelės, šiek tiek aliejaus ir druskos. Galima pagardinti cinamonu, medumi. Jei norisi šimtaprocentinio riešutų sviesto, nebūtinas nei aliejus, nei druska.

Taigi riešutus pirmiausiai turime paskrudinti orkaitėje. Riešutai apie 5 minutes kepinami maždaug 180-190 laipsnių Celsijaus orkaitėje, vėliau pamaišomi ir skrudinami dar papildomas 5 minutes, kol įgaus rusvą atspalvį. Dar šiek tiek šilti riešutai smulkinami su trintuvu, pasirinkus lėtą režimą, vis nuo sienelių mentele atstumiant mažiau sutrintuosius riešutus. Kreminę tekstūrą gausime smulkindami ilgiau ir įpildami šiek tiek aliejaus. Puikiai tiks kanapių, sezamų ar migdolų aliejus. Riešutų sviestą galime pagardinti druska, medumi, cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, vanile (nebūtinai) ir dar šiek tiek pasukti.. Pagamintas riešutų sviestas laikomas užsukamuose stikliniuose indeliuose šaldytuve. Tai labai maistingas ir skanus sumuštinių ingredientas.

Plačiau:

+2
+2 -0
  • maistas
  • maisto gamyba
  • maisto ruošimas
  • natūralus maistas
  • granola
  • riešutų sviestas
  • karamelė

Susiję straipsniai

    Siųsk savo nuomonę

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *