Persivalgymas per šventes – kaip jo išvengti?

Gruodžio 16, 2021 | Vaistininkė Rūtelė Foktienė
0
+0 -0

Pateikiame šiek tiek paprastų, bet labai naudingų patarimų, padedančių apsaugoti save nuo persivalgymo. Taip pat kiekvienam iš mūsų labai vertinga žinoti, kas galėtų padėti, jei vis dėlto ir vėl nepavyko susivaldyti.

10 patarimų, sumažinančių persivalgymo riziką per šventes

1) Rinkitės mažesnius indus – iš mažesnių indų suvalgoma mažiau maisto. Taip savotiškai apgaunate akis ir skrandį. Geriau rinkitės dailius indus, iš kurių norėsis valgyti ilgiau.

2) Valgykite lėčiau – valgant lėčiau suvartojamos mažesnės maisto porcijos ir greičiau pajuntamas sotumo jausmas. Be to, maistas geriau sukramtomas ir suvilgomas seilėmis, o virškinimo procesas juk prasideda jau burnoje.

3) Valgydami neužsiimkite pašalinėmis veiklomis – televizoriaus žiūrėjimas, knygų skaitymas, net vairavimas nukreipia dėmesį nuo paties valgymo proceso ir tokiu atveju labai padidėja persivalgymo rizika. Valgydami koncentruokitės tik į maistą. Taip geriau pajusite jo skonį, konsistenciją, aromatą.

4) Valgydami gerai sukramtykite maistą – geras maisto apdorojimas padeda išvengti virškinimo sutrikimų ir sunkumo skrandyje jausmo.

5) 15-20 minučių prieš valgį išgerkite stiklinę vandens – taip užpildoma dalis skrandžio, sumažėja persivalgymo tikimybė. Be to, tokiu būdu lengviau atskirti alkio jausmą nuo troškulio.

6) Rinkitės lengvesnius patiekalus – po valgio turite jausti energijos antplūdį, o ne sunkumą skrandyje. Pirmenybę teikite lengvesnio maisto alternatyvoms, pavyzdžiui, vietoje riebaus kepsnio dažniau valgykite garuose gamintą žuvį. Rinkitės lengvesnius patiekalus – po valgio turite jausti energijos antplūdį, o ne sunkumą skrandyje. Pirmenybę teikite lengvesnio maisto alternatyvoms, pavyzdžiui, vietoje riebaus kepsnio dažniau valgykite garuose gamintą žuvį.

7) Ant stalo padėkite sveikesnio maisto pasirinkimų – geriausia, kai jau iš anksto vengiate dėti ant stalo nesveiką, riebų ir labai saldų maistą, nes, tikėtina, tokiems mėgstamiems gardėsiams tikrai neatsispirsite. Tad gardinkite salotas kokybišku augaliniu aliejumi, o ne majonezu, o mėsą kepkite orkaitėje, o ne keptuvėje. Jei norisi kažko labai nesveiko, tuomet tokio maisto neatsisakyti visiškai, tačiau valgydami sunkiau virškinimą maistą jauskite saiką ir geriau nemaišykite tokio maisto tarpusavyje.

8) Vieno valgymo metu valgykite tik vieną patiekalą – kas nepersivalgytų vienu kartu suvalgydami net tris karštus patiekalus? Jauskite savo saiką ir galimybes.

9) Gaminkite sveikesnius desertus – vaisiai su grietinėle yra jau kur kas sveikesnis pasirinkimas nei riebus grietinės tortas ar pyragaičiai su kremu. Tegul ant stalo būna daugiau vaisių, iš pilno grūdo ar avižinių dribsnių iškeptų sausainių, daug skaidulų turinčios vaisių duonos ir t.t.

10) Švęskite aktyviau – sėdėjimą prie gausiai nukrauto stalo dažniau iškeiskite į aktyvią veiklą lauke. Nulipdykite sniego senį, o jei sniego nėra, tuomet visi aktyviau pasivaikščiokite po dar nelankytą pažintinį taką. Laisvas laikas per šventes suteikia puikią galimybę apsilankyti dar neregėtose vietose ir šiek tiek pajudėti.

Greita pagalba persivalgius

Per 10-15 minučių nuo persivalgymo galite pavartoti virškinimo fermentų, pavyzdžiui, Mezym. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

„Esame tai, ką valgome“ – sako sveikos mitybos šalininkai, kurie greitojo maisto nevalgo arba valgo tik išskirtinėmis progomis. Jie į mitybą patartų įtraukti šiuos 5 maisto produktus, kurie ne tik labai maistingi ir naudingi sveikatai, bet ir padeda išvengti kai kurių virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, pilvo pūtimo, viduriavimo ar pilvo raižymo bei prisideda prie žarnyno veiklos normalizavimo. Šiuose produktuose yra ne tik virškinimui svarbių maistinių skaidulų, bet ir kitų naudingų sudėtinių dalių. Kokie tai maisto produktai? Įvairios kruopos, viso grūdo gaminiai ir sėlenos Tai bene svarbiausias maistinių skaidulų šaltinis. Avižinė košė, papildyta sėlenomis, vaisiais ir medumi yra ne tik puikus pusryčių patiekalas, bet ir labai maistingas pasirinkimas, suteikiantis žarnynui augalinės ląstelienos, padedančios formuoti žarnyno turinį ir greičiau jam slinkti virškinimo traktu. Be to, tai puikus patiekalas, suteikiantis sotumo ir energijos. Dideliu maistingumu pasižymi daugelis kruopų, pavyzdžiui, grikiai, perlinės kruopos ar skaldytos avižos, tačiau mažiau naudingomis laikomos manų kruopos. Sveiko maisto šalininkai labai rekomenduoja daigintus kviečius, tačiau fitoterapeutai ragina su jų kiekiu nepersistengti. Pakaktų vieno kito žaliojo kokteilio per dieną. Persimonai Šis vaisius mūsų šalyje dar nėra ilgai, tačiau daug kas spėjo jį labai pamėgti. Tai vienas populiariausių egzotiškų gardumynų Lietuvoje. Ir gerai – persimonuose daug natūralių pektinų, kurie padeda išvalyti virškinimo sistemą nuo įvairių medžiagų ir paskatinti jos veiklą. Mitybos specialistai teigia, kad persimonai yra ne tik puikus desertas mums, bet jie labai naudingi ir mūsų žarnyno mikroflorai – tai puikus maistas mūsų žarnyno bakterijoms. Tad rekomenduojama pasimėgauti šiais vaisiais, prieš tai juos labai gerai nuplovus arba plonai nulupus žievelę. Saldžiosios bulvės Saldžiosios bulvės kitaip vadinamos batatais. Paskutiniu metu jos muša populiarumo rekordus – žmonės jas naudoja ne tik kaip garnyrą, troškinių ar sriubų sudedamąją dalį, bet ir net kaip keksams ar vafliams reikalingą produktą. Orkaitėje keptos batatų juostelės su prieskoniais – ne tik labai skanus, bet ir labai sveikas užkandis, patinkantis ir mažiesiems. Saldžiosios bulvės savo maistine verte lenkia mums įprastas bulves. Saldžiosios bulvės ne be reikalo vadinamos saldžiosiomis – joms būdingas gana intensyvus saldumo jausmas. Šis maisto produktas suteikia sotumo jausmą ir turi kitų vertingų medžiagų, labai naudingų mūsų virškinimo sistemai. Kadangi gliukozė į kraują išsiskiria gana lėtai, batatai padeda nepatirti sunkiai valdomų alkio priepuolių, kai žmogus gali netikėtai persivalgyti. Avokadai Avokadai – dar vienas paskutiniu metu itin populiarus skanėstas. Tai itin sotus ir daug sveikųjų riebalų turintis produktas, kuris pasižymi gana dideliu naudingųjų skaidulų kiekiu. Reguliarus avokadų vartojimas padeda užkirsti kelią pilvo pūtimui, vidurių užkietėjimui ir kitiems virškinimo sutrikimams. Avokadai labai tinkami pusryčiams – sunku sugalvoti maistingesnį patiekalą, nei sveikuolišką sumuštinį su avokadais, pagardintą natūraliu jogurtu su gyvosiomis bakterijų kultūromis. Bananai Bananus ypač mėgsta sportininkai. Ir ne reikalo – jie suteikia energijos, yra lengvai virškinami ir praktiškai niekada nesukelia jokių virškinimo sutrikimų. Dėl šių priežasčių bananai dažnai įtraukiami į skaidulines dietas po operacijų ir įvairių procedūrų ligoninėse, kai žmogus negali valgyti jokių kitų vaisių, kurie galėtų pūsti pilvą. Bananai turi daug pektinų, be to, tai puikus vitaminų ir mineralų, ypatingai kalio ir magnio, šaltinis. Bananus saikingai turėtų vartoti cukriniu diabetu sergantys asmenys. Greita pagalba Jūsų namų vaistinėlėje Viena dažniausių virškinimo sutrikimų priežasčių – persivalgymas. Kasa tuomet tiesiog nespėja gaminti reikiamo kiekio fermentų, persipildo skrandis ir kamuoja įvairūs nemalonūs simptomai, pavyzdžiui, sunkumas skrandyje, pilvo pūtimas, pilvo raižymas, viduriavimas, pykinimas ir kt. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Plačiau:

5 produktai geresniam Jūsų virškinimui

0
+0 -0
  • fermentai
  • virškinimas
  • persivalgymo gydymas
  • virškinimo bėdos
  • šventinis stalas
  • emocinis valgymas
  • Virškinimo sutrikimai
  • Persivalgymas
  • Šventės
  • virškinimo fermentai
  • maistas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *