Rudens gėrybių karaliaus nauda sveikatai

Lapkričio 12, 2021 | Vaistininkė Rūtelė Foktienė
0
+0 -0

Ar žinote, kad moliūgas iš tikrųjų yra žolinis augalas? Kuo jis naudingas ir kaip jis gali padėti palaikyti gerą sveikatą?

Ką reikėtų žinoti apie paprastąjį moliūgą?

Paprastasis moliūgas (Cucurbita pepo) – vienmetis žolinis augalas, priklausantis moliūginių (Cucurbitaceae) šeimai. Moliūgas turi ilgą šliaužiantį stiebą, kuris gali užaugti net iki dešimt metrų ilgio. Jis plaukuotas, o lapai – labai dideli ir šiukštūs. Moliūgas žydi dideliais geltonais žiedais. Jis užaugina labai didelius vaisius – moliūgus.

Moliūgai auginami daržuose, o žiedai žydi vasarą – birželio – rugsėjo mėnesiais. Paprastasis moliūgas yra labai seniai auginamas ir žmonijos vertinamas kultūrinis augalas, iš kurio išvesta daug įvairių augalų veislių, pavyzdžiui, patisonas, agurotis, cukinija ir kt.

Kuo naudingas moliūgo minkštimas ir sėklos?

Moliūgo minkštime yra ne tik iki 95 procentų vandens, baltyminių medžiagų ir angliavandenių, bet ir organinių rūgščių, mineralinių medžiagų (kalcio, fluoro), vitaminų (C, B grupės vitaminų, vitaminų A, E). Moliūgo minkštime yra daug balastinių medžiagų, todėl tai nekaloringas produktas, tinkamas dietos besilaikantiems asmenims. 100 gramų šviežio moliūgo minkštimo yra tik iki 20 kcal.

Labai naudingos moliūgų sėklos – jose yra net iki 50 – 55 procentų riebalinio aliejaus. Moliūgų sėklose yra steroidų, tokoferolio (vitamino E), pektinų, proteinų, vitamino C ir B grupės vitaminų. Taip pat randama karotinoidų, mineralinių medžiagų.

Kaip panaudojamos moliūgų sėklos ir minkštimas?

Jau nuo seno žinoma apie ypatingą moliūgų sėklų naudą. Jos ypatingai rekomenduojamos vyrams – tiems, kurie serga prostatos adenoma ar kenčia nuo skausmingo šlapinimosi, turi lytinės funkcijos problemų. Jos taip pat gerina virškinimo trakto funkciją, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, reguliuoja skysčių ir mineralinių medžiagų apykaitą. Gali būti naudojami ir sėklų branduoliai, ir iš jų spaustas riebalinis aliejus. Paprastasis moliūgas (Cucurbita pepo) – vienmetis žolinis augalas, priklausantis moliūginių (Cucurbitaceae) šeimai. Moliūgas turi ilgą šliaužiantį stiebą, kuris gali užaugti net iki dešimt metrų ilgio. Jis plaukuotas, o lapai – labai dideli ir šiukštūs. Moliūgas žydi dideliais geltonais žiedais. Jis užaugina labai didelius vaisius – moliūgus.

Moliūgo minkštimas – dietinis produktas. Jis ypatingai tinkamas cukriniu diabetu sergantiems ir virškinimo problemų turintiems asmenims. Moliūgo minkštimas laisvina vidurius, gerina žarnyno motoriką, padeda lengviau slinkti žarnyno turiniui. Moliūgo minkštimas rekomenduojamas sergant mažakraujyste, kenčiant nuo antsvorio ir nutukimo. Sergantiems virškinimo trakto ligomis ypatingai naudingos šviežios moliūgų sultys. Moliūgo minkštimas gali būti kepamas, verdamas arba garinamas. Iš gaminami troškiniai, sriubos, kepami blynai ir pyragai.

Dar keletas naudingų moliūgo savybių

Pasirodo, kad moliūgo minkštimas naudingas net ir dantims – jo sudėtyje esantis fluoras padeda apsaugoti dantis nuo ėduonies.

Moliūgų taip pat turėtų valgyti ateroskleroze sergantys asmenys ir nuo nemigos kenčiantys pacientai.

Tai natūralus vaistas nuo pilvo pūtimo, pilvo skausmo ir maisto „užsistovėjimo“. Jei kiekvieną rytą išgersite moliūgų sulčių – jos apsaugos nuo vidurių užkietėjimo.

Pasirodo, kad moliūgas naudingas ir odai. Šalti moliūgo gabalėliai gali padėti sumažinti „maišelius“ po akimis – tereikia švelniai patrinti šias vietas šaltais moliūgo gabalėliais ir odos pabrinkimas kaip mat sumažės.

Plačiau:

0
+0 -0
  • moliūgas
  • moliūgo maistinė vertę
  • moliūgo nauda
  • moliūgo sudėtis
  • moliūgo maistinė vertė

Susiję straipsniai

    Siųsk savo nuomonę

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *