Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis

Kovo 09, 2022 | Vaistininkė Rūtelė Foktienė
0
+0 -0

Pusryčiams dažnai išgeriate tik kavos puodelį? Štai priežastys, kodėl turėtumėte pradėti valgyti pusryčius ir nemanyti, kad praleisdami šį svarbų dienos valgį „sutaupote“ kalorijų. Kodėl reikėtų valgyti pusryčius ir kokie patiekalai šiam dienos valgiui – patys tinkamiausi?

Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis

Dėl sveikų pusryčių variantų yra pačių įvairiausių teorijų, tačiau dauguma dietologų sutaria, kad pusryčius valgyti reikėtų – tai kur kas geresnė idėja, nei juos iš viso praleisti. Jie suteikia energijos visai dienai, padeda palaikyti tolygų gliukozės kiekį kraujyje, o tuo pačiu padeda išlaikyti ir darbingumą, produktyvumą bei energingumą.

Vis dėlto reikėtų suprasti, kad greitai pasisavinami angliavandeniai nėra pats geriausias pasirinkimas pusryčiams. Vietoje saldžių sausų pusryčių, mažaverčių bandelių, mielinės duonos, liesos varškės su dideliu kiekiu uogienės ar saldaus jogurto reikėtų rinktis sveikesnes bei ilgesnį sotumo jausmą suteikiančias alternatyvas.

Jei pusryčiams geriate tik kavą – darote sau meškos paslaugą

Yra daugybė asmenų, kurie galvoja, kad praleisdami pusryčius jie „sutaupo“ gana reikšmingą kiekį kalorijų ir išvengia svorio prieaugio. Vis dėlto gali būti visai atvirkščiai. Pavyzdžiui, pusryčiams išgėrus tik kavos puodelį, alkis tik dar labiau padidinamas ir labai reikšmingai išauga tikimybė, kad žmogus per dieną suvalgys daugiau maisto. Dieną reikėtų pradėti šilto vandens stikline – tai padės greičiau sužadinti apetitą ir skaniai papusryčiauti. Šiltas vanduo pažadina virškinimo sistemą, didina apetitą, skatina seilių ir virškinimo fermentų išsiskyrimą, padeda palaikyti normalų organizmo skysčių balansą. Jei asmuo nesiskundžia skrandžio problemomis, tuomet vandenį galima pagardinti ir citrinos sultimis – efektas bus dar geresnis.

Geriausia, kai pusryčiai suvalgomi per pirmąją valandą nuo atsibudimo momento, tačiau jei to padaryti neįmanoma, juos suvalgyti reikėtų bent jau per dvi valandas nuo atsikėlimo iš lovos. Vietoje saldžių sausų pusryčių, mažaverčių bandelių, mielinės duonos, liesos varškės su dideliu kiekiu uogienės ar saldaus jogurto reikėtų rinktis sveikesnes bei ilgesnį sotumo jausmą suteikiančias alternatyvas.

Labiausiai tiks košės

Dauguma dietologų rekomenduoja pusryčiams rinktis ilgiau virškinamus angliavandenius, kurie organizmui suteikia „tolygios“ energijos ir puikiai pasotina. Bene puikiausias tokių angliavandenių šaltinis – neskaldytos grūdų košės. Puikiai tiks ilgiau verdami avižiniai dribsniai, kvietinės, ruginės ar grikių kruopos, netgi sorų košė. Jei norite ryžių – puiku, rinkitės kuo mažiau apdirbtus ir kuo natūralesnius. Stenkitės valgyti kuo įvairesnes grūdines košes. Ilgo virimo proceso galima išvengti – tereikia kruopas iš vakaro užmerkti, prieš tai jas perplovus. Mat ilgai virti košių nereikėtų – jose tokiu atveju reikšmingai padidėja paprastųjų angliavandenių kiekis. Geriausias teisingai paruoštos grūdinės košės bruožas – ji biri, tačiau lengvai kramtoma.

Grūdinės košės naudingos tuo, kad jos padeda kompensuoti per naktį atsiradusį angliavandenių trūkumą. Be to, jos labai skanios, sočios ir… pigios! Košes galite pagardinti kmynais, cinamonu, daržovėmis, kitais mėgstamais prieskoniais ar priedais. Jei norisi kažko saldesnio, tuomet puikiai tiks razinos ar medaus šaukštelis, tačiau saldžias košes reikėtų valgyti rečiau. Košių naudą ypatingai padidina valgomosios sėklos ar riešutai, kuriuose gausu gerųjų riebalų ir kitų organizmui vertingų medžiagų.

Vasara – nuostabus metas pradėti dieną sveikesniais ir lengvesniais patiekalais. Juk pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, ar ne? Pateikiame Jums 3 patiekalų idėjas, kurios puikiai tiks nuostabios ir darbingos dienos pradžiai. O jei atostogaujate, tai puiki proga šiek tiek pasilepinti neskubriais rytiniais patiekalais.

Plačiau:

3 idėjos maistingiems vasaros pusryčiams

0
+0 -0
  • Pusryčiai
  • sveikas gyvenimo būdas
  • mityba
  • sveiki pusryčiai
  • ką valgyti pusryčiams
  • kodėl reikia valgyti pusryčius
  • košės
  • grūdų košės
  • Sveika mityba

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *