Gražiausios metų šventės daug kam siejasi su gausiai nukrautais stalais ir tingiu, ištisą dieną trunkančiu sėdėjimu prie jų. Persivalgymas ir virškinimo sutrikimai – vieni nemaloniausių nutikimų, kurių išvengti pavyksta retam. Galbūt šiemet per šventes norėtųsi jaustis lengviau, o tuo pačiu – ir laimingiau? Pateiksime keletą praktiškų patarimų, kurie padės sumažinti persivalgymo ir dėl jo kylančios blogos savijautos riziką.
- Rinkitės sveikesnę maisto alternatyvą ir neužgerkite alkoholiu riebių bei saldžių patiekalų.
Sveikai ir subalansuotai maitintis tikrai nėra sudėtinga – tereikia šiek tiek išradingumo. Pateiksime keletą pavyzdžių:
- Vietoje riebių pienų produktų rinkitės liesesnius, geriausia raugintus ir be priedų;
- Vietoje riebaluose keptų patiekalų rinkitės orkaitėje keptus, troškintus, garuose virtus patiekalus;
- Vietoje gyvulinės kilmės produktų rinkitės augalinės kilmės produktus;
- Vietoje majonezo, grietinės ar kitų riebių padažų rinkitės graikišką ar įprastą jogurtą, pagardintą žolelėmis, įvairiais pipirais, česnakais ir kitais prieskoniais;
- Vietoje rafinuotų produktų (baltų miltų, skaidraus aliejaus, greitai paruošiamų košių ir panašiai) rinkitės pilno grūdo miltus, šalto spaudimo augalinį aliejų, natūralias kruopas;
- Vietoje riebių ir saldžių pyragėlių ar kitų kepinių rinkitės šviežius arba džiovintus vaisius, namie ruoštus pudingus ir sveikus desertus, riešutų mišinius;
- Vietoje riebių mišrainių rinkitės šviežias salotas su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir citrinų sultimis;
- Vietoje alkoholio rinkitės negazuotą mineralinį vandenį, pagardintą mėtomis, citrina, apelsinais, braškėmis, melionais, agurkais ir t.t.
Tokios sveikesnės maisto alternatyvos ne tik patiks Jūsų virškinimo sistemai, bet taip valgydami jausitės ir žymiai energingiau. Per šventes daugybė asmenų atsiduria ligoninėje būtent dėl to, kad riebų, keptą, sunkiai virškinamą maistą užgeria alkoholiu. Neleiskite, kad taip atsitiktų ir Jums – tokiu būdu ne tik „žaidžiate“ su savo sveikata, bet ir rizikuojate švenčių planais.
"Per šventes daugybė asmenų atsiduria ligoninėje būtent dėl to, kad riebų, keptą, sunkiai virškinamą maistą užgeria alkoholiu."- Mokėkite atskirti alkį nuo troškulio ir nebadaukite.
Kuo daugiau aplinkoje bus pagundų, tuo bus daugiau tikimybės, kad paprasčiausią troškulį supainiosite su alkiu. Visą dieną trunkantis užkandžiavimas taip pat gali sukelti persivalgymą, tad stenkitės net ir per šventes „neišsimušti“ iš mitybos ritmo. Jei kitu metu, nei turėtumėte valgyti pusryčius, pietus ar vakarienę, Jums atrodo, kad esate alkani, pamėginkite išgerti stiklinę vandens ir stebėkite, kai jaučiatės po 20-30 minučių. Ar vis dar esate alkani, ar tai buvo tik troškulys? Tokiu būdu ne tik sumažinsite persivalgymo, virškinimo sutrikimų ir nutukimo riziką (ilgalaikėje perspektyvoje), bet ir nepamiršite suvartoti pakankamai skysčių. Beje, mitybos reguliarumo svarbu laikytis ir dėl to, kad badavimas tik didina persivalgymo riziką – jei visą dieną nieko nevalgysite, tai vakare, be abejonės, viršysite visas normalias savo galimybes, nes būsite labai alkani ir norėsis visko, ką tik matote savo akiratyje.
- Pagalvokite apie kitokias šventes ir namų vaistinėlėje turėkite virškinimo fermentų.
Gali pasirodyti, kad šventės tiesiog neįmanomos be riebių kepsnių su baltu padažu, gausiai perteptų pyragaičių ir saldaus likerio? Ar tikrai tokia švenčių prasmė? Teikite pirmenybę nuoširdžiam bendravimui su pačiais artimiausiais ir aktyviam laiko leidimui – tai teikia daug daugiau džiaugsmo nei potencialus kenkimas savo sveikatai. Jei turite firminį patiekalą, jo neatsisakykite, tačiau valgykite su saiku, nemaišydami tarpusavyje nederančių ir sunkiai virškinamų patiekalų. Pasvarstykite, ar neužtektų taurės labai gero, kokybiško, išskirtinio vyno, kuris galėtų pakeisti butelį riebaus ir saldaus likerio, kuriame itin daug kalorijų. Na, o jei užsimiršote bendraudami su artimaisiais ir jaučiate skrandžio sunkumą, virškinimo funkciją pagerinti padės virškinimo fermentai. Turėkite savo namų vaistinėlėje Mezym, dėl kurio vartojimo būtinai pasitarkite su gydytoju ir vaistininku.
Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais. Plačiau: 10 maisto produktų jaunystei išsaugoti |