3 neįprastos galvos skausmo priežastys

Lapkričio 29, 2018 | Rūtelė Foktienė
+1
+1 -0

Galvos skausmas – vienas dažniausiai žmoniją kankinančių skausmo tipų. Kai kuriuos jis kankina nuolat, kai kuriems pasireiškia, atrodo, pačiu netinkamiausiu metu. Galvos skausmas gali užklupti prieš svarbius susitikimus ar renginius, patyrus didesnę, nei įprastai, įtampą, ar kankinti prieš artėjančias mėnesines. Galvos skausmas gali pasireikšti bet kuriuo paros metu, būti aštrus ar bukas, pulsuojantis ar vientisas, silpnas, vidutinis ar toks stiprus, kad netgi gali sukelti pykinimą ar paversti  pacientą visiškai nedarbingu.  Tačiau kalbėsime ne apie galvos skausmo rūšis, tipus ar dažniausias priežastis. Aptarsime 3 neįprastas galvos skausmo priežastis, kurios tikrai retai išskiriamos, kaip šio įkyraus ir gyvenimo kokybę sumenkinančio skausmo kaltininkės.

  1. Galvos skausmas gali kamuoti dėl laktozės netoleravimo. 

Pienas ir jo gaminiai yra vieni plačiausiai vartojamų maisto produktų. Laktozė – tai pieno cukrus. Daugybė asmenų netoleruoja laktozės ir puikiai žino apie šį sutrikimą, tačiau reikėtų dar susimąstyti,  kiek daug gyventojų apie tai net nenutuokia. Jeigu suvalgius pieno gaminių, ypatingai šviežio pieno ir iš jo pagamintų produktų, prasideda viduriavimas, pilvo pūtimas, kuris kartais būna netgi labai skausmingas, be to, pasireiškia galvos skausmas (kartais ypatingai stiprus), galima įtarti, kad pacientas netoleruoja laktozės, mat jo virškinamajame trakte šis pieno cukrus nėra tinkamai suskaidomas ir prasideda rūgimo procesai. Mokslinėje literatūroje yra duomenų, kad laktozės netoleravimas kai kuriems pacientams gali pasireikšti ir kitais, nebūtinai su virškinimo procesu susijusiais simptomais: nuovargiu, dėmesio ir koncentracijos sumažėjimu, raumenų spazmais ir bendru negalavimu.

         2. Tam tikri gėrimai ir išgeriamas jų kiekis gali provokuoti galvos skausmo pasireiškimą.

Kuo daugiau suvartojama kavos, tuo daugiau į organizmą patenka kofeino, kuris daugeliui asmenų svarbus dėl teigiamo poveikio darbingumui. Nedideli kofeino kiekiai stimuliuoja organizmą, tačiau didesnis jo kiekis veikia priešingai – ilgainiui išsekina organizmo gyvybines sistemas, žmogus jaučiasi nuolat pavargęs, gali prasidėti neaiškios kilmės galvos skausmai. Patariama per dieną išgerti kelis puodelius kavos ir kuo mažiau vartoti stimuliuojančių gėrimų artėjant poilsio metui. Kitas gėrimas, dažnai sukeliantis galvos skausmą, yra raudonas vynas. Jame be tiramino yra ir kitų medžiagų, kurios gali būti galvos skausmo priežastimi. Išgėrus raudono vyno, kaip ir kitų alkoholinių gėrimų, žalingai paveikiama ne tik kraujo apytaka, bet ir kiti gyvybiniai procesai, todėl patariama jo vartoti kaip įmanoma mažiau arba iš viso atsisakyti. 

"Vienas iš dažniausiai minimų maisto produktų, galinčių būti galvos skausmo priežastimi, yra sūris."

         3. Netinkama mityba sukelia ne tik virškinimo sutrikimus, bet ir galvos skausmo priepuolius.

Vienas iš dažniausiai minimų maisto produktų, galinčių būti galvos skausmo priežastimi, yra sūris. Mat jo sudėtyje yra jau aukščiau minėto tiramino, kurio vienas iš specifinių poveikių organizmui yra būtent galvos skausmas. Sūrių mėgėjai turėtų susimąstyti, ar galvos skausmas negalėtų kamuoti būtent dėl suvalgomo sūrio kiekių. Taip pat vertėtų itin akylai domėtis maisto produktų sudėtimi, pavyzdžiui, perdirbtų maisto gaminių sudėtyje dažnai būna nitritų ir nitratų, kurie gali sukelti galvos skausmą. Verta vengti daug maisto priedų turinčių maisto produktų, domėtis jų kilme ir stebėti savijautą suvalgius neįprasto maisto. Reikėtų įprasti skaityti gaminių pakuotes, geriausia būtų pirkti tik ekologiškus maisto produktus iš patikimų tiekėjų (ypatingai tai svarbu vaikams, nėščioms ir maitinančioms moterims, lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams). Ne visi žino, kad rūkyti mėsos gaminiai yra itin nenaudingi organizmui – juose ne tik gausu druskos ir riebalų, bet ir įvairių maisto priedų, naudojamų kaip konservantų, dažiklių, skonių stipriklių ir panašiai. Be to, labai svarbu pusryčiauti ir reguliariai maitintis, nes tik taip sumažinama gliukozės kiekio svyravimo kraujyje, o tuo pačiu ir galvos skausmo bei nuovargio pasireiškimo, tikimybė. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė. 

Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais.

Plačiau:

10 maisto produktų jaunystei išsaugoti
+1
+1 -0
  • Sveika mityba
  • Galvos skausmas
  • Skausmo malšinimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *