Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Vasario 07, 2014 | Judita Malininaitė
+35
+37 -2

Ar Estija gali pasigirti tik šiam kraštui būdingais patiekalais? 

Turime daug vietos patiekalų, kuriais giriamės norėdami sukelti lengvą šoką ar nuostabą. Ypač jaunimas savo svetimšaliams draugams dažnai nupasakoja patiekalo sudėtį negailėdami fantazijos. 

Turime vieną patiekalą, kuris užsieniečiams atrodo nevalgomas ir šlykštus. Tai – verivorstid (liet. kraujinės dešros). Netgi esu girdėjusi mitą, kad tai estų pagrindinis patiekalas visais metų laikais, bet mes tikrai nevalgome kraujo! Kraujines dešras, patiektas kartu su raugintais kopūstais, valgome tik per Kalėdas ir Naujųjų metų išvakarėse. Tuomet darome didelę, metus trunkančią pauzę. Dauguma estų nemėgsta šio patiekalo, nors oficialiai tai mūsų nacionalinis patiekalas.

Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?Žinoma, save laikome jūrine valstybe, tad be žuvies neįsivaizduojame savo pietų stalo. Visada užkandžiams siūlome sumuštinukų su silke. 

Ar estai maitinasi sveikai? 

Ne visi. Taline gyvenimo tempas labai greitas, žmonės daug dirba. Vakare jie būna per daug pavargę ruošti šiltą vakarienę, todėl parduotuvėje nusiperka pusfabrikačių ir namuose juos pasišildo. Labiausiai perkami daržovių troškiniai su mėsa arba bulvių salotos. 

Kaip Estijoje yra vertinamas ekologiškas maistas? 

Jis nėra itin populiarus, nes yra brangesnis nei įprastas. Populiaresnės prekės yra ekologiška kosmetika ir ekologiškos valymo priemonės, kurių galima nusipirkti parduotuvėse arba užsisakyti internetu. 

Lietuvoje gyvenate jau keturis metus. Kokių maisto produktų Jums čia trūksta labiausiai? 

Man čia nieko netrūksta. Kartais maisto parduotuvėje net nepastebiu skirtumo. 

Lietuvoje labiausiai mėgstu vištieną, įdarytą grybais, tokios skanios Estijoje negaliu rasti. Dažnai valgau kavinėse, man labai patinka didelės lietuviškos porcijos. Lietuvoje atradau raw maistą (liet. žaliavalgių maistą), jis čia daug skanesnis nei tėvynėje. 

Po pokalbio apie estų mitybos įpročius kyla noras paragauti Elviros išgirtųjų sūrelių (reikės pasidairyti prekybos centruose, gal ir mes jų turime?), o nuvykus į Estiją paskanauti mitais apipintų kraujinių dešrų… O kol kas dėkojame Elvirai Küün už smagų pokalbį ir linkime sveikatos!

© Nuotraukos iš asmeninio archyvo.

1 2
+35
+37 -2
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *