Kodėl rafinuotas cukrus žalingas organizmui ir kuo jį pakeisti?

Rugsėjo 30, 2019 | Rūtelė Foktienė
+1
+1 -0

Baltas cukrus naudojamas praktiškai visur – jo dedama ir į saldžius gėrimus, ir į įvairiausius kepinius, ir į saldumynus, ir į padažus. Jo vartojama labai daug, skaičiai tikrai žymiai didesni už tūkstančius tonų per metus. Taip yra dėl to, kad rafinuotas (baltas) cukrus yra daugumai įprasto ir priimtino skonio, be to, jo gamyba yra gana pigi. Kartais net nesusimąstoma, kiek daug cukraus gali būti paprasčiausioje duonoje, nors ji ir iškepta iš visų dalių ruginių miltų, papildyta naudingomis sėklomis ir sėlenomis bei papuošta užrašu „sveikuoliams“. Dideli cukraus kiekiai dedami netgi į mėsos gaminius – paradoksalu, tačiau saldumo juose juk net nesijaučia. Kuo labiau cukrus perdirbtas, tuo mažiau jis vertingas. Taip pat yra su miltais ir aliejais – kur kas vertingesni pilno grūdo miltai arba nerafinuoti aliejai. 


Perdirbtas cukrus daro žalą organizmui

Ne paslaptis, kad rafinuotas (perdirbtas) cukrus neigiamai veikia organizmą – kenkia dantų emaliui, aktyvina endokrininę sistemą, paskatina energijos šuolių pasireiškimą, lemia antsvorį ir nutukimą. Naujausiais moksliniais tyrimais įrodyta, kad dideli cukraus kiekiai turi daug reikšmės vaikų hiperaktyvumui, kurio problematika visame pasaulyje nuolat auga. Cukrus neigiamai veikia smegenis – pradeda svyruoti nuotaika, auga depresijos ir nerimo tikimybė, o energijos pliūpsnius nuolat keičia bejėgiškumo pojūčiai. Dideli cukraus kiekiai siejami su susilpnėjusiomis proto galiomis (silpnaprotyste). Cukrus kenkia bene visoms organų sistemoms, tačiau ypatinga žala daroma širdies ir kraujagyslių sistemai, virškinimo sistemai, šlapimo sistemai bei tokiems svarbiems organams kaip oda ar akys. Dėl šių priežasčių patariama gilintis į maisto produktų etiketes ir vengti didelių pridėtinio cukraus kiekių bei sintetinių saldiklių, kurie taip pat gali išderinti ne tik endokrininę sistemą, bet žalingai paveikti ir kitus gyvybiškai svarbius organus. 

 

Rafinuotame cukruje praktiškai nėra jokių naudingų medžiagų

Kadangi baltas cukrus stipriai perdirbtas ir išgrynintas, jame be lengvai ir greitai įsisavinamos sacharozės nelikę jokių kitų organizmui svarbių maistinių medžiagų. Praktiškai nėra nei vitaminų, nei mineralų, nei baltymų, nei skaidulinių medžiagų. Priešingai, nei valgant vaisius – su jais gaunama ir vitaminų, ir mineralų, ir balastinių medžiagų ir lėčiau virškinamų angliavandenių, energijos suteikiančių palaipsniui. Žinoma, kad nerafinuotas cukrus naudingesnis už rafinuotą cukrų, tačiau geriausia angliavandenius gauti ne iš cukraus, o iš kitų, naudingesnių maisto produktų. Verta žinoti, kad kuo labiau perdirbtas (rafinuotas) cukrus, tuo mažesnė jo teikiama nauda. Vadinasi, kuo natūralesnis produktas, tuo naudingesnės ir jame esančios ne tik saldumo suteikiančios, bet ir kitos maistinės medžiagos. 

"Pirmiausia vietoj rafinuoto cukraus galima rinktis bent jau nerafinuotą cukrų (tamsų nerafinuotą cukranendrių cukrų, kuriame gausu naudingų medžiagų) arba medų, klevų sirupą, beržų cukrų."

Kuo pakeisti rafinuotą cukrų?

Pirmiausia vietoj rafinuoto cukraus galima rinktis bent jau nerafinuotą cukrų (tamsų nerafinuotą cukranendrių cukrų, kuriame gausu naudingų medžiagų) arba medų, klevų sirupą, beržų cukrų. Šiandien gausu ir kitų už baltą cukrų sveikesnių alternatyvų. Tai itin svarbu kai kuriomis ligomis sergantiems pacientams ar sveikos mitybos šalininkams. 

 

  • Agavų sirupas. Jis išgaunamas iš agavų sulčių. Vėliau jos koncentruojamos įvairiais natūraliais būdais. Agavų sirupas gali būti šviesus ir tamsus arba miltelių pavidalo. Teigiama, kad jis netgi saldesnis už cukrų, be to, jo sudėtyje dominuoja vaisių cukrus (fruktozė). 

 

  • Cukranendrių melasa. Tai tirštas tamsus sirupas. Įdomiausia tai, kad tai šalutinis rafinuoto cukraus gamybos produktas, vadinasi jame lieka daug naudingų medžiagų. Melasoje randama organizmui svarbių mineralų, pavyzdžiui, kalcio ir geležies. 

 

  • Stevijos produktai. Tai įvairios formos saldikliai. Jų galima rasti ir skysčio, ir miltelių, ir tablečių, ir dar kitokiais pavidalais. Šiuo atveju intensyvų saldumą suteikia iš stevijų lapų išgaunamas steviolio glikozidas, kuris, kaip teigiama, už cukrų saldesnis net kelis šimtus kartų.   


Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė. 

Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais.

Plačiau:

10 maisto produktų jaunystei išsaugoti
+1
+1 -0
  • Sveika mityba
  • Cukrus
  • Mitybos įpročiai
  • Organizmo stiprinimas
  • Grožis ir sveikatingumas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *