Daigai – maisto produktai ar vaistai?

Kovo 9, 2016 | L.Varanavičienė
+12
Daigai – maisto produktai ar vaistai?

Daigai - tai  patalpose sudaigintos įvairių augalų sėklos. Jei manote, kad daigų valgymas išpopuliarėjo mūsų dienomis, klystate. Jau prieš 5000 metų Kinijos išminčiai tyrė daigų naudingąsias ir gydomasias savybes bei naudojo kaip vaistus nuo tokių ligų, kaip virškinimo sutrikimai, peršalimas, galvos skausmas, opaligė, burnos opos. Senovėje romėnų kariai , pastebėję neįprasto maisto naudą, savo žirgus šėrė daigintomis avižomis. Taip pat daigintas sėklas, kaip pagrindinį maistą, išgarsino izoliuota huncų tautelė, gyvenanti šiaurės Indijoje ir pasižyminti vietinių gyventojų ilgaamžiškumu, sveikumu ir tvirtumu.

Kuo gi taip naudingos daigintos sėklos?

Sėklos gemale koncentruojasi ypač daug riebalų, baltymų, mineralinių medžiagų. Veikiant šilumai, šviesai, drėgmei ir deguoniui, sėkla pradeda dygti. Dygimo pradžioje suaktyvėja enzimai, jie dauginasi ir greitina medžiagų apykaitą. To pasekoje angliavandeniai virsta maltoze (maltozė yra paprastas cukraus junginys, kurį organizmas lengviau įsisavina, nes jis greičiau virsta energija), baltymai suskaidomi į atskiras amino rūgštis, sukaupti riebalai sudeginami veikiant deguoniui, mineralinės medžiagos labiau tinka žmogaus organizmui, padaugėja vitaminų. Pvz. nesudygę lęšiai turi 0,43 mg/g vitamino B12. Ketvirtą dygimo dieną minėto vitamino kiekis lęšiuose padidėja iki 1,53 mg/g.  Gamtoje šie procesai reikalingi daigui vystytis. Žmogus, suvalgęs dygstančią sėklą, perima iš jos gyvybiškai svarbias medžiagas ir tuo būdu kompensuoja  termiškai apdorotame maiste naudingų medžiagų trūkumą.

Kokį poveikį mūsų organizmui daro daigintos sėklos?

• aprūpina  organizmą vitaminu E, B grupės, A, C, kai kuriais enzimais bei skaidulinėmis medžiagomis.
• daiginti grūdai nekaloringi,  jie padeda lieknėti.
• pagerina odos, gleivinių būklę.
• pagerina regėjimą.
• didina vyrų, ir moterų vaisingumą.
• suteikia energijos.
• mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
• didina hemoglobino kiekį.
• antioksidacinės medžiagos mažina vėžinių ligų tikimybę.

"Žmogus, suvalgęs dygstančią sėklą, perima iš jos gyvybiškai svarbias medžiagas ir tuo būdu kompensuoja termiškai apdorotame maiste naudingų medžiagų trūkumą."

Kaip sėklas susidaiginti?

Pirmiausia turite įsigyti sveikų norimų sėklų. Jos turi būti šviežios, nesuskilinėjusios, neapdorotos chemiškai. Didžiausias jų pasirinkimas yra specializuotose sveiko maisto parduotuvėse. Pirmiems kartams daiginimui galima pasirinkti geltonas pupeles, saulėgrąžų branduolius, kviečius. Ir taip:

1. Sėklas nuplaukite, supilkite į didelį dubenį, užpilkite 3-4 puodelius vandens vienam puodeliui sėklų  ir brinkinkite 4-12 val.

2. Išbrinkusias sėklas kartu su vandeniu pilkite ant rėčio, sėklas praskalaukite tekančiu vandeniu. Rėtį su sėklomis pastatykite ant dubenėlio, uždenkite skepeta. Pastatykite saulės spindulių neapšviestoje vietoje 18- 21 laipsnių C.

3. Daiginkite sėklas 2- 5 dienas( priklausomai nuo rūšies), kasdien po keletą kartų rėtyje praplaudami tekančiu vandeniu.

4. Valgykite sudaigintas sėklas , kurių daigai yra maždaug tokio pat dydžio, kaip ir pati sėkla. Nes vėliau naudingas medžiagas sėkla sunaudoja augimui.

Kaip matote, auginimui nereikia jokio sodo, metų laikai neturi reikšmės, derlių nusiimate prieš pat valgį, nenaudojate jokių trąšų ir pesticidų. Jei patiks daiginimo procesas ir daigų skonis, galima nusipirkti specialius sėklų daiginimo prietaisus, išbandyti įvairių sėklų mišinius.

Medaus kaukės ir jų nauda odai. Išbandėme!

"Ko gero, visi, besidomintys sveika gyvensena, ne kartą yra girdėję apie medaus naudą žmogaus organizmui: tai natūralus produktas, kuris stiprina imunitetą, padeda įveikti peršalimą ar gerklės skausmą..."

Plačiau apie medaus kaukes:

Medaus kaukės ir jų nauda odai. Išbandėme!

Kaip valgyti sudygusias sėklas?

Švieži sėklų daigeliai yra suminkštėję, skanūs, praturtinantys įprastą maisto racioną. Jais užberiamos šviežios žalios salotos, sumuštiniai,  įberiama į padažą ir dribsnius, sriubas, įdaromi mėsos muštiniai, gardinamos picos ir miltų kepiniai.

Išbandykite šį patiekalą.

Grūdėta varške ir daigintomis geltonosiomis pupelėmis įdaryti agurkų gabaliukai:

1 ilgavaisis agurkas,
grūdėtos varškės indelis,
1 šesnako skiltelė,
1 puodelis daigintų geltonųjų pupelių,
svogūnų laiškų,
žiupsnelis druskos, šviežiai maltų pipirų,
saujelė  pakepintų saulėgrąžų branduolių

Nupjaukite agurkų galiukus, jį supjaustykite į 4 dalis. Kiekvieną  dalį išskobkite, kad kraštuose po liktų 0,5 cm. Grūdėtą varškę paskaninkite druska, pipirais, smulkintu česnaku ir pjaustytais svogūnų laiškais. Įmaišykite daigintas geltonąsias pupeles. Masę sukraukite į išskobtus agurkų gabalėlius.  Apibarstykite  saulėgrąžų branduoliais.

Skanaus ir į sveikatą! Papildę organizmą maistingais, gyvybingais, nekaloringais produktais, sustiprinsite imuninę sistemą. Pereinamuoju pavasario sezonu nekamuos sloga, sinusitas, gripas, peršalimas, užsikimšusi nosis.

 

 

 

+12
  • Sveika mityba
  • Vitaminai
  • Kefyro dieta
  • Dukano dieta
  • Dieta
  • Vanduo
  • Dietologai
  • Kembridžo dieta

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Eterinių aliejų gydomoji galia
Eterinių aliejų gydomoji galia Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad eteriniai aliejai terapiniais tikslais buvo naudojami senovės kinų, indų, egiptiečių. Graikai ir romėnai eterinius aliejus naudojo kosmetikos, kvepalų, vaistų gamyboje, ypač svarbią vietą jie užėmė dvasiniuose bei religiniuose ritualuose. +10 / 0 +10
Medaus kaukės ir jų nauda odai. Išbandėme!
Medaus kaukės ir jų nauda odai. Išbandėme! Ko gero, visi, besidomintys sveika gyvensena, ne kartą yra girdėję apie medaus naudą žmogaus organizmui: tai natūralus produktas, kuris stiprina imunitetą, padeda įveikti peršalimą ar gerklės skausmą, taip pat yra puiki alternatyva rafinuotam cukrui. Meduje gausu organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, kalio... 6 +34 / -1 +33
Graži oda: 6 grožio procedūros naudojant sodą
Graži oda: 6 grožio procedūros naudojant sodą Daugelis namuose turi sodos – ši medžiaga garsėja stipriomis savybėmis ir įvairiais naudojimo būdais. Vis dėlto mažai kas žino, kad soda neįtikėtinai veiksminga ir naudinga odos priežiūrai. +29 / -3 +26
Klevų ir beržų sula – sveikatos šaltinis. Sulos receptai
Klevų ir beržų sula – sveikatos šaltinis. Sulos receptai Kovo–balandžio mėnesiais jau galima bandyti tekinti beržų ir klevų sulą. Sula – tai maistinių medžiagų, sukauptų medžių šaknyse, tirpalas, kuris pavasarį kamienu perduodamas į medžio šakas pumpurams brandinti. Todėl jos sezonas nėra ilgas ir baigiasi pirmiesiems pumpurams išsprogus. Tad pats metas mėgautis ne tik... +26 / -4 +22
Pavasaris. Kaip gauti energijos iš gamtos?
Pavasaris. Kaip gauti energijos iš gamtos? Pavasaris - daugeliui ilgai lauktas metų laikas, kai gamta bunda iš miego. Taip pat bunda ir žmogaus organizmas, išsiilgęs šilumos ir saulėtojo vitamino D. Daugelio savijauta pavasarinė: padidėjęs nuovargis, jautrumas, dirglumas, kritęs atsparumas peršalimo ligoms, silpnumas, mieguistumas, galvos skausmai, apetito stoka, papilkėjęs... +14 / 0 +14
Taukmedžio sviestas – gamtos dovana iš Afrikos
Taukmedžio sviestas – gamtos dovana iš Afrikos Taukmedžio sviestas – natūrali priemonė, tinkanti ne tik veido ir kūno odos, bet ir plaukų priežiūrai. Taukmedžio sviesto ekstraktas vertinamas ir kaip medžiaga, gydanti išbėrimus, egzemas, nudegimus nuo saulės, vabzdžių įkandimus etc. Dažnai manoma, kad taukmedžio sviestas labiau tinkamas naudoti žiemą. Įrodysime, kad ši... +7 / -2 +5