Ruošiatės piknikui? Kokios pagrindinės taisyklės?

Balandžio 24, 2017 | L.Varanavičienė
+2
+2 -0

Vėlyvas pavasaris, vasara – laikas poilsiui, atsipalaidavimui. Šventinės dienos, atostogos, savaitgaliai  dažniausiai praleidžiami gamtoje. Didesnių ir mažesnių miestų gyventojai žino vietas, kuriose galima pailsėti nuo miesto triukšmo,  pasivaikščioti po mišką ar pasimaudyti vandens telkinyje. Ir, žinoma, surengti pikniką.

Suorganizuoti  šaunų pikniką yra kruopštus darbas. Juk pamiršus degtukus, druską ar peilį iškyla daug problemų. Todėl:

-pasirūpinkite skaniu ir sveiku maistu.

Neretai linksmas piknikas baigiasi liūdnai: apsinuodijimu maistu, virškinimo sistemos negalavimais, priaugtais kilogramais. Todėl poilsiavimo metas – ne priežastis keisti mitybos režimą. Net ir tuomet reikia laikytis proporcijų baltymai: riebalai: angliavandeniai- 1:1:4.

Baltymai yra organizmo statybinė medžiaga, naudojama augant bei suirusiems audiniams atstatyti. Ji yra pagrindinė smegenų sudedamoji medžiaga. Baltymai reikalingi antikūnių, hormonų, fermentų gamybai. Trūkstant jų, atsiranda nuolatinis nuovargis, stresas, galvos skausmai, netgi seksualiniai sutrikimai. Pikniko metu kepdami ant grotelių vištienos, kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos išpjovą, veršieną, žuvį: lašišą, tuną, menkę praturtinsite organizmą taip reikalingais baltymais. Užkandžiams įsimeskite kietojo mažai šilumoje gendančio sūrio, riešutų.

"Valgant reikia laikytis proporcijų baltymai: riebalai: angliavandeniai- 1:1:4."

Sveika mityba neturi stokoti riebalų. Jie leidžia transportuoti D, A, E, K vitaminus, dalyvauja medžiagų apykaitoje, reikalingi enzimų gamyboje. Būtina rinktis nesočiuosius riebalus, kurių gausu riebiose jūrų žuvyse. Kepdami lašišos, jūros  lydekos, skumbrės, sardinės, oto  kepsnelius, organizmą papildysite omega- 3 riebalų rūgštimis ir apsaugosite save nuo aterosklerozės ir širdies ligų. Kepsnelius marinuokite, salotas užpilkite augaliniais aliejais – omega – 6 riebiųjų rūgščių šaltiniais.

Angliavandeniai – tai kuras kiekvienai organizmo ląstelei, smegenims ir raumenims. Jie būna paprastieji- greitieji  ir sudėtingieji – lėtieji. Paprastieji – tai saldumynai, balta duona, balti ryžiai. Juose daug cukrų, lengvai verčiamų gliukoze bei įsiurbiamų į kraują. Jie lengvai tampa riebalais, gadinančiais ne tik išvaizdą, bet ir sveikatą. Sudėtingieji- tai neapdoroti grūdai, vaisiai, daržovės. Jie žarnyne skyla ilgesnį laiką. Tik po 1- 4 valandų patenka į kraują bei papildo organizmą energija. Prie mėsos patiekalų derinkite ruduosius ryžius, viso grūdo duoną. „Pilna burna“ krimskite daržoves ir vaisius. Žvalumo ir energijos jums pakaks ilgam.

Maistas turi būti vitaminingas. Vitaminai – organiniai junginiai, būtini organizmui, bet visiškai jo negaminami, ar gaminami labai mažais kiekiais. Vitaminu A save praturtinsite, į maisto racioną įtraukdami petražoles (902 mikrogramai 100 gramų produkto), špinatus (700), paprikas (500), krapus (350).Vitaminu D-kepdami grilyje upėtakį (13,6 mikrogramai 100 gramų produkto), lašišą (12). Vitaminu E- kepsnelius marinuodami ar salotas gardindami saulėgrąžų aliejumi (65 mikrogramai 100 gramų produkto), alyvų aliejumi (13). Vitamino C (kovai su virusinėmis ligomis) ypač daug petražolių lapuose (180 mikrogramų 100 gramų produkto), paprikoje (14,4), krapuose (81).

-iš anksto susidarykite reikiamų daiktų sąrašą.

Tai: peilis, vyno ar konservų atidarytuvas, pjaustymo lentelė, vienkartiniai indai bei įrankiai, mentelė vartyti kepsnį, servetėlės ar virtuviniai rankšluosčiai, grilis ar šašlykinė, klijuotė ar staltiesė išdėlioti maistui, sudedami baldai ar pledas sėdėjimui, šiukšlių maišai, degtukai ar žiebtuvėlis, malkos ar anglys, kirvukas malkoms pasmulkinti, senas laikraštis laužui užkurti, vaistinėlė.

Vaistinėlėje turėkite purškalus nuo uodų bei erkių, kremą nuo saulės, bintą, pleistrą, jodo buteliuką ir vaistų nuo virškinimo sutikimų. Pasirūpinkite muilu, antibakteriniu skysčiu, drėgnomis servetėlėmis. Įsimeskite šiltų rūbų, nes vakare gali atvėsti. Jei nakvosite, gerai apgalvokite, ko prireiks miegui.

Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais.

Plačiau:

10 maisto produktų jaunystei išsaugoti

-pasirūpinkite geriamo vandens atsargomis.

Mokslininkai teigia, kad senėjimo procesas susijęs su skysčių trūkumu ląstelėse. Paros norma yra 30ml 1 kilogramui svorio. 2 litrai per dieną – vidutinio svorio žmogaus norma parai. Net ir menko troškulio jausmas, tai ženklas, kad organizmui trūksta vandens. Ypač troškulys jaučiamas, kai maistas užpilamas aštriais padažais, užkandžiaujama džiūvėsėliais bei geriamas alkoholis. Žaidžiant judrius žaidimus, prakaituojant, gerti būtina dar daugiau. Todėl pasirūpinkite geriamu vandeniu, sultimis, nesaldžiais vaisvandeniais.

-susiplanuokite aktyvų poilsį

Nesėdėkite prie maisto stalo nukrauto maistu. Planuokite dvi valandas aktyviai pajudėti. Žaiskite judrius žaidimus, vaikščiokite, maudykitės, važiuokite dviračiu, suorganizuokite įvairias varžybas. Badmintonas, strėlių mėtymas į taikinį, estafetės pralinksmins kiekvieną. Jūs ne tik greičiau sudeginsite kalorijas, bet ir smagiai praleisite laiką. Mažiesiems poilsiautojams įdėkite kamuolį, kastuvėlį, formeles, plaukimo liemenę.

Gero poilsio!

+2
+2 -0
  • Sveika mityba
  • Vitaminai
  • Avitaminozė
  • Mitybos sutrikimai
  • Mitybos įpročiai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas.