Mikrobangų krosnelės. Kenkia ar ne? Fizikos mokslų daktaro komentaras

Gegužės 22, 2014 | Dainora Žalpytė
+25
+32 -7
3

Antrojo pasaulinio karo metais išrasta mikrobangų krosnelė tapo nepamainomu prietaisu. Šiandien mikrobangų krosnelę, matyt, rastume kiekvienoje virtuvėje. Šiltas maistas per keliasdešimt sekundžių – išsigelbėjimas skubantiesiems ir tiems, kurių kulinariniai įgūdžiai dar nespėjo susiformuoti. Mikrobangų krosnelės populiarumo erą XX a. pabaigoje nutraukė Švedijos mokslininkai, paskelbę, kad tokiu būdu šildytas maistas kenkia sveikatai ar net prišaukia vėžį. Tačiau šiandien specialistai pasirengę įrodyti, jog kalbos apie mikrobangų krosnelės pavojų – tik nepagrįsti pramanai. 

Mitas nr. 1. Šildymo metu mikrobangų krosnelėje vyksta pavojingi ir sveikatai žalingi procesai, priverčiantys maistą sušilti per keliasdešimt sekundžių. 

Vilniaus Universiteto lektoriaus, fizikos mokslų daktaro Rimtauto Piskarsko teigimu, mikrobangų krosnelėje vykstantys procesai ‒ nesudėtingi ir lengvai paaiškinami. „Šildant maistą mikrobangų krosnelėje, elektromagnetinės bangos sąveikauja su maiste esančiomis vandens molekulėmis ir jas išjudina. Išjudintos molekulės šyla ir maistas per minutę tampa tinkamu vartoti, todėl mums nereikia ilgai laukti“, – apie prietaiso veikimo principą pasakoja specialistas. 

Rimtautas Piskarskas, fizikos mokslų daktarasMitas nr. 2. Orkaitėje arba gruzdintuvėje keptas maistas žymiai sveikesnis nei šildytas mikrobangų krosnelėje. 

Mikrobangų krosnelių priešininkai įsitikinę , kad joms namų virtuvėse nebėra vietos. Vis dėlto orkaičių, gruzdintuvių ir keptuvių išmesti nesiūlo. R. Piskarskas teigia, kad mikrobangų krosnelė kenkia tiek pat, kiek ir įprasta konvekcinė orkaitė ar grilius. „Kepant maistą orkaitėje, infraraudonoji spinduliuotė ir karšto oro šiluma sugeriama maisto paviršiuje, todėl viršus apskrunda. Kadangi mikrobangos šildo visą maisto tūrį iškart, traškios plutelės, šildydami maistą mikrobangėje, niekuomet neišgausime.“ 

Pasak mokslininko, svarbiausia neperkaitinti ir nesudeginti maisto: „Perkaitinę maistą tiek įprastoje krosnyje, tiek mikrobangų krosnelėje, gausime apanglėjusį produktą, kuris greičiausiai turės daug kancerogenų ir kitų vėžį sukeliančių medžiagų.“ 

Mitas nr. 3. Šildyti vaikui pieną mikrobangų krosnelėje – griežtai draudžiama. 

Vaikus auginančios mamos dažniausiai vengia šildyti maistą mikrobangų krosnelėje, tačiau specialistai įsitikinę, kad mamų baimė dėl mikrobangų krosnelėje pašildyto pieno nepagrįsta: „Piene esantys baltymai pradeda skilti, kai temperatūra pakyla virš 40 laipsnių Celsijaus – tuomet pienas praranda savo vertę, gali įgauti net kancerogeninių savybių.“ R. Piskarskas siūlo geresnę išeitį – jei pienas šviežias, geriausia jį būtų šildyti pamerkus buteliuką į šiltą vandenį. 

Mitas nr. 4. Mikrobangų krosnelėje šildyti produktai praranda savo maistinę vertę. 

Pasak R. Piskarsko, pagrindinė taisyklė – nesvarbu, kokiu būdu maistas yra šildomas, svarbiausia jo neperkaitinti ir nesudeginti: „Tuomet maistinė kokybė tikrai nepablogės. Visas perkaitintas maistas, nebūtinai mikrobangų krosnelėje, gali būti pavojingas ir praradęs savo vertę.“ Pasak mokslininko, daug labiau kenkia ant karštų anglių stipriai apskrudęs kepsnys ar karštame aliejuje keptas maistas, kurį išalkusiesiems siūlo greitojo maisto užkandinės. 

Mitas nr. 5. Elektromagnetinių bangų dažnis mikrobangų krosnelėje viršija normas ir yra pavojingas. 

„Yra begalės mokslinių tyrimų, įrodančių, kad mikrobangų krosnelės yra tinkamos maisto šildymui ir nekenkia sveikatai. Panašus mikrobangų dažnis naudojamas ir belaidėse ryšio technologijose informacijai perduoti (Wi-Fi, GSM, 3G, 4G.), – teigia fizikos mokslų daktaras. ‒ Šnekant mobiliuoju telefonu, jo antenomis skleidžiamos mikrobangos šildo mūsų smegenų ląsteles, tačiau to nieks nesureikšmina, o apie mikrobangų krosneles kalbama kaip apie didžiausią mūsų virtuvėse slypintį pavojų.“ 

Keli naudingi patarimai 

  • Jei naudojate mikrobangų krosnelę, įsitikinkite, ar veikia joje esantis lėkštutės pasukimo mechanizmas. Jeigu neveikia, krosnelės tūryje atsiranda zonos, kur maistas yra šildomas stipriau, ir zonos, kur maistas beveik nešyla. Tokiu atveju, tam tikros maisto vietos bus perkaitintos.
  • Kai šildote maistą mikrobangų krosnelėje, pasistenkite, kad vaikai nestovėtų ilgą laiką prikišę nosį prie krosnelės stiklo.
  • Kai krosnelė išsijungia, nereikėtų skubėti atidaryti mikrobangų krosnelės durelių, patartina palaukti 20‒30 sekundžių.
  • Į mikrobangų krosnelę nedėkite metalinių, popierinių ir plastikinių indų.
  • Jei mikrobangų krosnelėje gaminate mėsą, nekepkite didelių gabalų, nes jie gali nespėti įkaisti iki tokios temperatūros, kurioje žūtų kenksmingos bakterijos.
  • Gamintojai rekomenduoja krosnelę naudoti 6‒7 metus. Vėliau ją patariama pakeisti nauja. 

Mitai apie mikrobangų krosnelės žalą paneigti! Tad galite drąsiai nupūsti dulkes nuo nebenaudojamų prietaisų ir mėgautis greitai pašildomu maistu. Svarbiausia nepamiršti maisto neperkaitinti. 

Būkite sveiki!
 

© Rimtauto Piskarsko nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:
Magnetinių laukų įtaka žmogaus sveikatai »

+25
+32 -7
3
  • Sveika mityba
  • Dietologai
  • Magnetiniai laukai
  • Mikrobangų krosnelės

Susiję straipsniai

  • Neįtikino… Eiliniai komerciniai plepalai.. „begalė“ tyrimų, bet nei vienos nuorodos į ką nors konkretaus…

  • Straipsnyje rašoma: „Tad galite drąsiai nupūsti dulkes nuo nebenaudojamų prietaisų“. Tai čia apie Jūsų smegenis…:D

    P.S. Aš ne robotas

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *