8 dalykai, kurie nutiks, jei valgysite burokėlius

Gegužės 5, 2016
+21
8 dalykai, kurie nutiks, jei valgysite burokėlius

Ilgus metus burokėliai buvo ištremti į salotų padėklo kraštą, kur liūdnai laukė dėmesio kartu su tarkuotu sūriu ir skrebučiais – bet šiandien jie vėl pelnytai atsidūrė sveikos mitybos scenos centre. Juose gausu kasdien reikalingų maistinių medžiagų – B grupės vitaminų, geležies, mangano, vario, magnio ir kalio. Tai tikras rubino spalvos lobis, aprūpinantis medžiagomis, kurių nerasite kituose produktuose. Štai keli puikūs ir netikėti dalykai, kurie nutiks Jūsų organizmui, jeigu valgysite burokėlius.

Pagerės kraujo spaudimas

Burokėliuose gausu nitratų, kuriuos organizmas paverčia azoto oksidu, atpalaiduojančiu ir sutraukiančiu kūno indus – tad pastarieji virs tikru maistinėmis medžiagomis ir deguonimi aprūpinto kraujo greitkeliu. Vadinasi, pagerės kraujotaka, gali sumažėti ir kraujo spaudimas. 2012 m. buvo atliktas labai mažos aprėpties tyrimas. 13 žmonių išgėrė vienintelę burokėlių sulčių stiklinę, ir jų sistolinis kraujo spaudimas laikinai sumažėjo vidutiniškai 4–5 punktais (pastaba – tyrimą atliko burokėlių sulčių gamintojas). 2008 m. leidinyje „Hypertension“ (burokėlių sulčių gamintojai šio leidinio nerėmė) paskelbto tyrimo duomenimis, raudonųjų burokėlių sulčių išgėrusių žmonių kraujo spaudimas sumažėjo 10 mm Hg, o po trijų valandų kraujo tirštumas buvo mažesnis nei tiriamųjų, gėrusių vandenį.

"...tyrimo duomenimis, raudonųjų burokėlių sulčių išgėrusių žmonių kraujo spaudimas sumažėjo 10 mm Hg, o po trijų valandų kraujo tirštumas buvo mažesnis nei tiriamųjų, gėrusių vandenį."

Gali sumažėti rizika susirgti širdies ligomis

Burokėliai gali teigiamai paveikti Jūsų kraujo spaudimą, bet tai dar ne viskas. Juose gausu augalinio alkaloido betaino ir B vitamino folato. Šios medžiagos kartu puikiai mažina homocisteino lygį kraujyje. Kai homocisteino per daug, kyla didesnė grėsmė pažeisti arterijas ir susirgti širdies ligomis.

Sustiprės ištvermė

Kai aukščiausio lygio sportininkai teikia mėginius narkotinių medžiagų tyrimams, galima pastebėti, kad šlapimas kartais būna rausvos spalvos. Kodėl? Dauguma sportininkų valgo burokėlius. Jie puikiai žino – mokslininkai nustatė, kad nitratai skatina ištvermę. Vieno tyrimo metu burokėlių sulčių išgėrę dviratininkai pedalus maksimaliu pajėgumu sugebėjo minti 15 proc. daugiau laiko. Ekseterio universiteto Gyvosios gamtos ir aplinkos mokslų koledžo mokslinių tyrimų vadovo, mokslų daktaro Andy Jones teigimu, našumui pagerinti reikia nuo trijų iki penkių burokėlių (priklausomai nuo jų dydžio, kuris labai įvairuoja). „Suvalgius burokėlių ar išgėrus jų sulčių, nitratų lygis maksimaliai pakyla po dviejų trijų valandų“,– sako mokslininkas. Tad jei ketinate sumušti asmeninį bėgimo rekordą, nepamirškite šių daržovių užkąsti laiku.

Gali pagerėti smegenų veikla

Azoto oksidas atpalaiduoja ir sutraukia kraujo indus, tad pagerėja kraujo tekėjimas į smegenis – o tai sustiprina smegenų veiklą. Šis poveikis ypač svarbus senstant: mokslininkai nustatė, kad mūsų gebėjimas išskirti azoto oksidą su amžiumi mažėja, be to, slopsta ir smegenų energijos apykaita bei neuronų aktyvumas. Tad pamaitinkite smegenis – užkąskite burokėlių. 2010 m. buvo atliktas nedidelės aprėpties tyrimas. Jo metu 14 vyresnio amžiaus vyrų ir moterų (vidutinis amžius – 74 metai) dvi dienas vartojo nitratų gausius produktus, tarp jų – burokėlių sultis. Pastebėta, kad priekinė jų smegenų sritis krauju buvo aprūpinama geriau nei tuomet, kai mityboje buvo mažiau nitratų. Ši smegenų sritis atsakinga už vykdomuosius gebėjimus, tokius kaip dėmesio sutelkimas, organizuotumas ir dėmesys detalėms.

Sultys vietoje maisto papildų?

"Obuoliai ir jų natūralios sultys tinka laikantis dietos, sutrikus širdies ir kraujagyslių veiklai, sergant mažakraujyste, podagra..."

Plačiau:

Sultys vietoje maisto papildų?

Palengvės kepenų darbas

Jūsų kepenims išties tenka sunki užduotis – valyti kraują ir šalinti toksines medžiagas. Jų krūvį galite palengvinti kasdien vartodami burokėlius. Tyrimai rodo, kad burokėliuose esantis betainas (amino rūgštis, kurios aptinkama ir špinatuose bei bolivinėse balandose) gali apsaugoti nuo riebalų kaupimosi kepenyse ir sumažinti jų kiekį. Ištirtų žiurkių, kurioms buvo duodama burokėlių sulčių, kraujyje detoksikuojančių fermentų lygis buvo didesnis. Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo diabetu sergantys žmonės, parodė, kad betainas pagerina kepenų veiklą, sumažina jų dydį ir šiek tiek – cholesterolio lygį.

Sėkmingiau įveiksite lėtines ligas

Burokėliuose taip pat gausu betalainų – galingi šios kategorijos antioksidantai ir uždegimą slopinančios medžiagos kovoja su lėtinėmis ligomis, susijusiomis su laisvaisiais radikalais ir uždegimais (pvz., širdies ligomis, nutukimu, galimai – ir vėžiu). Kalbant apie vėžį – mokslininkų manymu, betacianinas (pigmentas, lemiantis dailią purpurinę burokėlių spalvą), gali padėti kovoti su įprastais karcinogenais. Patebėtas jų poveikis laboratorijoje išaugintoms krūties vėžio ląstelėms, tad šiuo metu tiriamos betacianino kovos su vėžiu savybės.

Reguliariai lankysitės tualete

Pitsburge įsikūrusioje įmonėje „Active Eating Advice“ dirbanti sportininkų mitybos specialistė, dietologė Leslie Bonci teigia: „Norint išpręsti nereguliaraus tuštinimosi ir vidurių užkietėjimo problemą, geriausia rinktis skaidulų gausų maistą – pvz., burokėlius“. Viename puodelyje burokėlių yra maždaug 4 gramai maistinių skaidulų – ypač netirpiųjų, kurios sumažina vidurių užkietėjimo, hemarojaus ir divertikulito pavojų. Tyrimai rodo, kad burokėliuose esantis betainas pagerina virškinimą. Atkreipkite dėmesį – burokėliai rausvai nudažo ne tik šlapimą. Gausiai užvalgius burokėlių, po 24–72 išmatos taip pat gali būti tamsiai raudonos spalvos.

+21
  • Sveika mityba
  • Mityba pagal kraujo grupę
  • Mitybos sutrikimai
  • Mitybos įpročiai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +37 / -5 +32
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 1 +53 / -24 +29
Ką ir kaip valgyti, kad išvengtume depresijos?
Ką ir kaip valgyti, kad išvengtume depresijos? XXI-ojo amžiaus liga depresija mūsų šalyje plinta kaip epidemija. Bendrovės „IMS Healt“ duomenimis, Lietuva pirmauja Europoje pagal antidepresantų vartojimą, o per pastaruosius 13 metų sergančiųjų skaičius išaugo beveik dvigubai. Apie depresiją ir jos gydymą rašėme ne kartą. Šįkart aptarsime maisto produktus ir mitybos... 1 +27 / -1 +26
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / 0 +19
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +18 / 0 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17