Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“

Lapkričio 14, 2014 | Dainora Žalpytė
+39
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“

„Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos mieste Stambule. Lėtai gurkšnodamas turkišką arbatą, kuri čia vadinama „Čay“, vaikinas entuziastingai kalba apie Turkijos kulinarinį paveldą ir su šypsena užsimena, kad už maistą daug svarbiau tai, su kuo juo daliniesi. 

Kokie yra tradiciniai turkiški pusryčiai? 

Pusryčiai turkams pats svarbiausias dienos maistas. Tradicinius pusryčius sudaro daugiau kaip penkiolika skirtingų produktų ir patiekalų: 

  • kepti kiaušiniai,
  • įvairių rūšių sūriai,
  • pomidorai,
  • cukinijos,
  • alyvuogės,
  • paprikos,
  • įvairios užtepėlės ir džemai,
  • bandelės ir šviesi duona,
  • turkiškas kumpis,
  • sviestas,
  • bulvės... ir arbata, žinoma! 

Visa tai patiekiama vienu metu atskirose lėkštutėse. Be abejo, kasdien negalime praleisti poros valandų prie gausaus pusryčių stalo, bet savaitgaliais visuomet tuo mėgaujamės. Darbo dienomis, kai tenka skubėti į paskaitas, pusryčiams pakanka ir arbatos su riestainio formos šviežiu kepiniu, kuris vadinamas Simit. 

Turkiška arbata ir riestainiai „Simit“

Ką dažniausiai renkatės pietums? Kur turkai pietauja: darbe, restorane ar namuose? 

Dažniausiai turkai pietauja kavinėse arba valgyklose. Į darbą neštis namuose gamintą maistą nėra įprasta. Per pietus dažniausiai valgome sriubą (populiariausios – trinta pomidorų, lęšių ir vištienos), ryžius, salotas ir desertą. Baltos duonos sumuštinis su vištiena, vadinamas Chicken doner, – pats populiariausias pietaujančiųjų greitasis maistas Turkijoje. Populiaresnis net už mėsainius ir gruzdintas bulvytes! 

Kaip atrodo turkiška vakarienė? 

Vakarienė turi gan griežtas taisykles – ją privalu valgyti namie su šeima. Jei šeimos narys negali dalyvauti vakarienėje, tam visada būna rimta priežastis. Manome, jog vakarienės stalas suburia visą šeimą, kuomet artimieji dalijasi džiaugsmais, nuotykiais ar rūpesčiais. Beje, turime ir sėdėjimo už stalo taisyklių: vyriausias šeimos narys visuomet sėda už stalo galo, be jo vakarienė niekuomet neprasideda. 

Turkiška kava įprastai geriama tik po pietųKoks populiariausias turkiškas gėrimas? 

Arbata. Mūsų arbata nepaprasta: ji išsiskiria ypatingu paruošimo būdu, yra geriama iš specialių mažų stiklinių puodelių. Didžiuojamės ir savo turkiška kava, tačiau niekas jos negeria per pusryčius, nebent po pietų. 

Kokie yra turkiški mitybos įpročiai? Daugelis mano, kad jūsų tradicinis maistas – per riebus, per kaloringas. 

Sunku apibūdinti bendrus visos tautos mitybos įpročius, jie priklauso nuo geografinės padėties. Vidurio Turkijoje ir pietinėje jos dalyje žmonės maitinasi visiškai skirtingai. Manau, kad turkų mitybos įpročiai teisingi: niekuomet nepraleidžiame pusryčių, valgome tris kartus per dieną, geriame daug vandens ir nepiktnaudžiaujame alkoholiu, nes mūsų šalyje jis itin brangus. 

Skaityti kitą puslapį »
1 2
+39
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
4 rytiniai įpročiai, kuriuos reikėtų keisti
4 rytiniai įpročiai, kuriuos reikėtų keisti Atrodo, jog sveikai maitinatės, sportuojate, tačiau sveikata toli gražu nėra tokia, kokia norėtumėte, kad būtų? Jaučiate, kaip nuolat stinga jėgų, nesinori atlikti net pačių paprasčiausių, kasdieninių darbų? Jei taip, tuomet nepulkite kaltinti pačio nykiausio metų laiko: galbūt kaltas visai ne jis, bet Jūsų tam tikri... +16 / -1 +15
Vitaminas D. Kaip jo gauti gyvenant menkai saulėtose vietose?
Vitaminas D. Kaip jo gauti gyvenant menkai saulėtose vietose? Ar žinojote, kad net 90 % vitamino D žmogaus organizmas pagamina būdamas saulėje? Taigi ne veltui šis vitaminas vadinamas saulės vitaminu. Turbūt pažvelgę pro langą kiek sutriktumėte – kiekgi tos saulės matome Lietuvoje... Iš tiesų vitamino D trūkumas yra Šiaurės šalių problema, tad ir mums... 1 +36 / 0 +36
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +35 / -4 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +26 / 0 +26
Ką ir kaip valgyti, kad išvengtume depresijos?
Ką ir kaip valgyti, kad išvengtume depresijos? XXI-ojo amžiaus liga depresija mūsų šalyje plinta kaip epidemija. Bendrovės „IMS Healt“ duomenimis, Lietuva pirmauja Europoje pagal antidepresantų vartojimą, o per pastaruosius 13 metų sergančiųjų skaičius išaugo beveik dvigubai. Apie depresiją ir jos gydymą rašėme ne kartą. Šįkart aptarsime maisto produktus ir mitybos... +24 / -1 +23
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia?
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia? Pavasaris jau seniai tarė sudie užleisdamas savo vietą ryškiaspalvei vasarai. Šis metų laikas žada daug nuotykių. Vasarą, rodos, kiekvienam iš mūsų neturėtų stigti jėgų bei geros nuotaikos, tačiau kodėl labai dažnai vasaros metu jaučiamės pavargę? Kodėl kūno svoris nemažėja, nors laikomės dietos ir norime džiaugtis... +21 / 0 +21
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų? Šių laikų žmonės vis mažiau laiko atranda maisto gaminimui namuose, tad neišvengiamai tenka maitintis mieste pagamintu maistu. Tiesa, labai dažnai tai būna maistas iš greito maisto restoranų: jis ir skanus, ir nebrangus, o apie kokybę retai kada susimąstoma...Pagalvojama tik tuomet, kai pradeda varginti įvairūs virškinimo... +20 / 0 +20
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Žuvis iš prekybos centro. Kuo ji gali būti kenksminga jūsų sveikatai?
Žuvis iš prekybos centro. Kuo ji gali būti kenksminga jūsų sveikatai? Nors dauguma vyrų išties mėgsta žvejoti, ne visiems sekasi ir ne visus džiugina sužvejotas laimikis. Kai laimikis nedžiugina, tenka eiti į prekybos centrus ir žuvį „susižvejoti“ iš ten. Deja, tačiau prekybos centruose esanti žuvis ne visuomet būna tokia sveika ir ekologiška, kaip mums gali atrodyti... +17 / 0 +17
Moliūgai.Kuo jie vertingi?
Moliūgai.Kuo jie vertingi? Vaikystėje kone kiekvienas esame skaitę rašytojo Džanio Rodario įžymią knygą „Čipolino nuotykiai“ . Gailėjomės kūmo Moliūgo. Seneliukas daug dirbo, mažai valgė, taupė pinigėlius plytoms, iš kurių lipdė varganą namelį senatvei. +17 / -1 +16