11 maisto ruošos taisyklių, kurių neverta paisyti

Lapkričio 30, 2015
+4
+4 -0

Kavą geriau laikyti šaldytuve

Ištraukite savo kavą iš šaldytuvo ar šaldiklio. Šaltai laikoma kava nebus šviežesnė. Priešingai: pakelio viduje gali susidaryti kondensatas, pabloginsiantis kavos skonį. Nacionalinės kavos asociacijos teigimu, geriausias kavą suberti į orui nelaidų stiklinį ar keraminį indą ir pastatyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Spintelėje netoli viryklės ar orkaitės dažniausiai būna per šilta.

Visada reikia iš anksto įkaitinti orkaitę

Tikriausiai ne kartą mintyse regėjote, kaip sukrenta pyragas ar išeina per skystas troškinys. Ir viskas tik dėl to, kad prieš pradėdami kepti neleidote orkaitei įkaisti iki reikiamos temperatūros. Iš anksto įkaitinus orkaitę sutaupoma laiko, reikalingo patiekalui paruošti, tačiau taip pat bereikalingai švaistoma energija. Kepant kepinius, kurių tešloje yra kildinimo medžiagų, pavyzdžiui, kepimo miltelių, mielinę duoną, morengus ar ruošiant tokius įmantrius patiekalus kaip suflė, patartina iš anksto įkaitinti orkaitę. Kitais atvejais geriau taupyti el. energiją, o ne laiką, todėl šį etapą tiesiog praleiskite.

Mėsą visuomet reikia gerai iškepti

Šiuo atveju jūsų geriausias draugas yra mėsos termometras. Tai bene vienintelis daiktas, padėsiantis nustatyti, ar kepsnys kepamas tinkamoje temperatūroje, pražūtingoje ligas sukeliančioms bakterijoms. JAV žemės ūkio departamentas (USDA) rekomenduoja tokias minimalias mėsos kepimo temperatūras:

jautiena, kiauliena, veršiena ir ėriena (kepsniai ir muštiniai) – 63 ˚C (vidutiniškai iškepta);

maltos mėsos paplotėliai ar mišiniai (pavyzdžiui, maltos mėsos kepsnys ) – 71 ˚C;

visa paukštiena – 74 ˚C.

Prieš kepant aliejų reikia gerai įkaitinti

Kam rizikuoti supleškinti savo virtuvę gruzdinant bulvytes itin karštame aliejuje? Jas galima sudėti į kambario temperatūros aliejų ir lėtai didinti temperatūrą. Žinoma, gruzdinimo procesas užtruks ilgiau (apie valandą), bet sunaudosite mažiau aliejaus, mažiau jo pritaškysite ir nereikės visą laiką akylai stebėti keptuvės. Bulvytės bus traškios ir rusvos, bet turės apie trečdalį mažiau riebalų, nes gruzdinamos sugers mažiau aliejaus.

Avokadų kauliukai neleidžia gvakamolei paruduoti

Skirtingi žmonės turi skirtingus mėgstamus būdus neleisti avokadams paruduoti. Vienas iš jų – į dubenį su gvakamole įdėti avokado kauliuką. Parudavimo priežastis? Avokadų sudėtyje yra fermento polifenolio oksidazės (PPO), kuris, reaguodamas su oru, nudažo vaisių ruda spalva. Kauliukas apsaugo nuo parudavimo tik nedidelį gvakamolės plotelį, kurį liečia, nes neleidžia jam reaguoti su oru.

Taigi, yra daug geresnių būdų išsaugoti patrauklesnę šio patiekalo spalvą, pavyzdžiui, apšlakstyti citrinų sultimis, palaikyti garų puode arba kruopščiai apvynioti dubenį aliuminio folija. Dar vienas puikus būdas – tiesiog greičiau suvalgyti gvakamolę.

Makaronus reikia perplauti

Kai kurie žmonės ką tik iš puodo ištrauktus makaronus pakiša po šaltu vandeniu, kad sustabdytų virimo procesą. Tačiau toks šaltas dušas nuplauna krakmolą, sulaikantį padažą ant makaronų. Makaronus galima perplauti tik tuo atveju, jei gaminate šaltas makaronų salotas arba makaronų iš karto nevalgysite ir nenorite, kad jie suliptų.

Apskrudinta mėsa neišsausėja

Šis būdas atsirado 1847 m., kai vokiečių chemikas ir mokslininkas Justas fon Liebigas (Justus von Liebig) iškėlė teoriją, kad ant apskrudintos mėsos paviršiaus susidaro plutelė, o sultys lieka viduje. Deja, skrudinimas nė kiek nepadeda išsaugoti kepsnio ar kito mėsos patiekalo sultingumo. Gaminama mėsa praranda savo sultis. Ir taškas. Tiesą sakant, virėjas Altonas Braunas (Alton Brown) patikrino šią teoriją ir pamatė, kad apskrudintas kepsnys praranda daugiau sulčių nei neapskrudintas.

Tačiau galite apskrudinti mėsą, jei jums taip skaniau. Ruda plutelė sudaro kontrastą minkštesniam, mėsingesniam kepsnio vidui, ir mėsa tikrai atrodo sultingesnė, nors iš tikrųjų tokia nėra.

 

1 2
+4
+4 -0
  • Vanduo
  • Kava
  • Maisto kramtymas
  • Mikrobangų krosnelės
  • Mėsa
  • Riebalai
  • Pieno produktai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *