Kodėl taip dažnai sutrinka virškinimas?

Rugsėjo 13, 2019 | Rūtelė Foktienė
+3
Kodėl taip dažnai sutrinka virškinimas?

Virškinimo problemos, tikėtina, neaplenkia nė vieno žmogaus. Bent kartą jas tekę patirti dažnam iš mūsų. Pilvo pūtimas kankinti gali jau nuo pirmųjų gyvenimo dienų, o sunkumo ir nevirškinimo jausmas dažną suaugusįjį priverčia ieškoti pagalbos. Kokios įprasčiausios sustojusio skrandžio skundų priežastys ir kas gali veiksmingai pagelbėti? 


Taigi kodėl taip dažnai tenka skųstis pilnumo jausmu?

Be abejonės, nevirškinimo priežasčių gali būti tūkstantis ir viena. Tačiau pati dažniausia ir tikrai tik nuo paties asmens priklausanti problema yra persivalgymas, kai suvalgomas maisto kiekis yra skrandžiui neįprastas ir tiesiog nepriimtinas.

Pastebima, kad dažnai persivalgo per visą darbo dieną išalkę asmenys, niekaip neradę laiko prisėsti ir papildyti energijos atsargas.

Žymiai didesni maisto kiekiai ir jo rūšys išragaujamos švenčių metu. Kai kurios kultūros pasižymi gausiai nukrautais stalais, kaip žinia, Lietuva – ne išimtis. Susibūrimai, svarbios metinės šventės ir progos neapsieina be karštų patiekalų, daugybės užkandžių ir desertų – tai tampa dideliu išbandymu niekada dirbti nenustojančiai virškinimo sistemai.

Žinoma, pilnumo ir tempimo pojūčius gali sukelti ir kitos priežastys, pavyzdžiui, virškinimo sistemos ligos ar nuolat patiriamas stresas (nervinė įtampa). 

"Pagrindinė taisyklė, kurią atsiminti tikrai nesunku – valgyti kuo dažniau ir tik po truputį."

Kodėl persivalgiusiam asmeniui dažnai tenka skųstis sustojusiu skrandžiu?

Frazė „man sustojo skrandis“, ko gero, tokia pati dažna kaip ir „man skauda galvą“. Ne paslaptis, kad suvalgius per daug maisto, skrandis ir dvylikapirštė žarna nebegali tinkamai funkcionuoti. Pritrūksta ir maistinių medžiagų skaidymui svarbių fermentų – maistas virškinamajame trakte užsistovi, jaučiamas pilnumo ir nevirškinimo pojūtis, į viršų gali kilti rūgštus skrandžio turinys, gaminasi daugiau žarnyno dujų, jaučiami skrandžio skausmai bei pilvo raižymas, viršutinės jo dalies tempimas. 

 

Kaip elgtis, kad virškinimo sistema dirbtų sklandžiau?

Pagrindinė taisyklė, kurią atsiminti tikrai nesunku – valgyti kuo dažniau ir tik po truputį. Net ir labiausiai užimtomis dienomis būtina atrasti laiko pusryčiams, pietums, vakarienei ir sveikiems užkandžiams. Kitu atveju išauga naktinių persivalgymų tikimybė. Valgant dažnai ir nedideliais kiekiais skrandis ilgainiui atgauna normalų savo tūrį, virškina sklandžiau ir patikimiau – tai padeda išlaikyti ar susigrąžinti sveikatai naudingesnes ir akiai malonesnes kūno formas. Be to, didesnė tikimybė, kad energijos lygis bus stabilus ir dėl gliukozės kiekio kraujyje šuolių neištiks alkio priepuoliai bei nenumaldomo silpnumo epizodai. Juk verta pamėginti laikytis teisingo mitybos režimo, ar ne?

Kita taisyklė – vieno „prisėdimo“ prie gausiai nukrauto stalo metu nevalgyti daugybės patiekalų rūšių. Geriausia rinktis keletą, tarpusavyje puikiai suderintų maisto produktų. Įvairaus ir neįprasto maisto degustacijos beveik visada sukelia virškinimo sutrikimų. Būtina neprarasti savitvardos ir atėjus į parduotuvę ar kavinę.

Verta keisti švenčių kultūrą – daugiau judėti, mažiau sėdėti prie stalo. Jei vaišės vis tiek labai vilioja, būtina save kontroliuoti. Žinoma, nereikėtų atsisakyti savo mėgstamų patiekalų ir tradicijų (argi kitaip tai būtų taip laukiama šventė), tačiau būtina nepamiršti ir persivalgymo daromos žalos sveikatai. Galima vis padaryti pertraukėles tarp valgymų, stebėti savo savijautą, pasivaikščioti, pažaisti žaidimų ir daugiau pabendrauti su savo artimiausiais. 

Kai kasa (virškinimui labai svarbi liauka) gamina nepakankamą kiekį virškinimo fermentų ir dėl to kyla virškinimo problemų, į pagalbą galima pasitelkti pankreatino tabletes. Optimali jo dozė parenkama individualiai kiekvienam pacientui. Dėl vaistų vartojimo visada verta pasitarti su gydytoju arba vaistininku, o prieš vartojant bent kokį vaistinį preparatą patariama atidžiai perskaityti jo pakuotės lapelį. 

 

 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė. 

Kada gali prireikti virškinimo fermentų?

Tikriausiai nėra žmogaus, kuriam nebūtų tekę patirti virškinimo sutrikimų. Dažnas tai apibūdina kaip itin nemalonų reiškinį, kurio metu skauda skrandį arba žarnyno sritį, jaučiamas sunkumas skrandyje – pacientas apibūdina tai kaip „skrandžio sustojimą“. Taip pat jaučiamas pykinimas, pilvo pūtimas, gali pasireikšti pilvo diegliai ar spazmai, užkietėja viduriai (obstipacijos) arba prasideda viduriavimas.

Plačiau:

Kada gali prireikti virškinimo fermentų?

+3
  • Virškinimo gerinimas
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Pilvo pūtimas
  • Virškinimo sutrikimai
  • Persivalgymas
  • Skausmas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
8 mitybos gudrybės dailesnėms kūno linijoms ir lengvesnei savijautai
8 mitybos gudrybės dailesnėms kūno linijoms ir lengvesnei savijautai Norite numesti porą kilogramų ir jaustis lengviau? Tam tikrai nereikia radikalių dietų – pakanka vadovautis paprastomis taisyklėmis ir ilgainiui savo mitybą paversti sveikesne. Griežtos dietos suteikia labai laikinus rezultatus, išsekina organizmą ir dažnai prisideda prie gyvenimo džiaugsmo praradimo. Sveika mityba, priešingai,...
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +35 / -2 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -3 +24
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18