Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?

Rugpjūčio 16, 2017 | L.Rimgailė
+18
+19 -1

Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos  itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje.

Kodėl vyresnio amžiaus žmonės per dieną turėtų suvalgyti bent po vieną apelsiną?

Svarbu pradėti laiku rūpintis savo akimis, nes mūsų akys – tai svarbiausias jutimo organas, kuris mums yra itin reikalingas. Tad kuomet keliausite į parduotuvę apsipirkti, nepamirškite į savo pirkinių krepšį įsidėti ir apelsinų.

Ypač jie naudingi senyvo amžiaus žmonėms, kurie valgydami vaisius, kuriuose gausu vitamino C, gali apsisaugoti nuo kataraktos – akių ligos, kuri užklumpa vyresniame amžiuje. Ir tai – ne iš piršto laužta tiesa: kataraktos pažeistuose lęšiukuose paprastai trūksta vitamino C. Jei vitamino C yra sunaudojama tiek, kiek rekomenduojama dienos norma, tuomet galima sustabdyti šios akių ligos atsiradimą.

Žurnale „Ophthalmonology“ buvo publikuojamas tyrimas, kuriame buvo stebima 324 moterų pacienčių, kurios kentė nuo kataraktos, akių būklė. Daugiausiai tyrime dalyvavo 60 amžiaus moterys.

"Jei vargina dantenų kraujavimas, dažnai atsiranda gripas, peršalimo ligos, burnos gleivinės uždegimas, yra nuovargis, antsvoris, silpni nervai – viso to priežastimi gali būti vitamino C stoka organizme."

Tyrimo rezultatai maloniai nustebino, pasirodo, teisinga ir subalansuota mityba, kurioje netrūksta vaisių ir daržovių, gali itin teigiamai paveikti akių sveikatą ir apsaugoti ją nuo pavojingų akių ligų, tokių kaip katarakta.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog moterys, kurios kasdien suvartodavo didesnį kiekį vitamino C, net 33 proc. Sumažino kataraktos atsiradimo riziką.

Ar žinojote, jog ašarų skystyje yra vitamino C 30-50 kartų daugiau nei kraujyje? Šios imuninės medžiagos koncentracija lęšiuke mažesnė tik už jos koncentraciją nervų sistemoje bei antinksčių žievėje.

Dar vienas įdomus atradimas šio tyrimo metu buvo tai, jog geriau nuo peršalimo ligų apsaugo ne vitaminas, bet cinkas. Cinko daugiausiai yra įvairiuose rupų miltų gaminiuose, kviečių sėlenose, sėklose, alaus mielėse, žuvyje, jūros gėrybėse. Itin rekomenduojam maistą skaninti saulėgrąžų arba moliūgų sėklomis.

Sakoma, jog sveikame organizme cinko atsargos sudaro apie 1,8 gramų. Jog Jūsų organizmui trūksta cinko gali išduoti ne tik dažnai kamuojančios peršalimo ligos, bet ir suglebusi ir suvytusi oda, kurioje atsirado raukšlių.

Gripas daugelį pasitinka bene kiekvieną rudenį ir pavasarį. Tam patariama ruoštis ne tuomet, kai aplinkui vis daugėja sergančiųjų, bet iš anksto. Tačiau jeigu to nedarėte anksčiau, o šiuo metu pastebite pirmuosius susirgusius, dar ne vėlu griebtis priemonių, padėsiančių išvengti nemalonios ligos. Siūlome įtvirtinti 8 kasdienius įpročius – jie gali padėti išlikti sveiku visą sirgimų sezoną.

Plačiau:

8 paprasti būdai, kaip apsisaugoti nuo gripo

Kodėl žmogui, kitaip nei gyvūnui, yra būtina gauti vitamino C su maistu?

Ar žinojote, jog beveik visi gyvūnai vitaminą C iš gliukozės gaminasi patys? Dėl to jie beveik niekuomet neperšąla. Pavyzdžiui, lapė valandų valandas gali žiemos sniege tykoti grobio be baimės, jog tai bus kenksminga jos sveikatai: jos organizmo medžiagų apykaita gliukozę verčia vitaminu C.

Deja, tačiau visai kitaip yra su žmogaus organizmu – žmogaus kūnas negali pats gamintis vitamino C, tad jam šio vitamino yra labai svarbu gauti iš maisto.

Vitamino C itin daug yra šeivamedžių uogose  (100gramų – 37,1miligramai), kiviuose – (100 gramų – 36,7 miligramai) ir, žinoma, apelsinuose ( 100 gramų – 35, 4 miligramai).

 

Nuo ko dar padeda vitaminas C?

Jau nuo senų senovės yra žinoma, jog vitaminas C yra pats tikriausias visų ligų sukėlėjų, bakterijų, virusų, o ypač laisvųjų radikalų priešas.

Kaip galima pastebėti, jog Jums trūksta vitamino C? Jei vargina dantenų kraujavimas, dažnai atsiranda gripas, peršalimo ligos, burnos gleivinės uždegimas, yra nuovargis, antsvoris, silpni nervai – viso to priežastimi gali būti vitamino C stoka organizme.

Taigi, nepamirškite į savo mitybos racioną įtraukti ne tik daugiau apelsinų, bet ir citrinų (jose taip pat gausu vitamino C). Tik visuomet atsiminkite, jog jas geriausia yra valgyti su minkštimu, nes būtent taip yra gaunama daug daugiau vitaminų nei geriant tik iš jų išspaustas sultis.

+18
+19 -1
  • Vitaminai
  • Regėjimas
  • Avitaminozė
  • Stiprina regėjimą
  • Vitaminas D

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *