Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai

Vasario 17, 2015 | Berta Garuckė
+31
3
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai

Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną mėnesį portale „MedGuru.lt“ rasite mano straipsnį apie sveiką mitybą. Dalinsiuosi ne tik naudingais patarimais ir idėjomis, bet ir receptais. Šį kartą trumpai apie Užgavėnes ir skanius avižinius blynus! 

Kaip ir kiekvienais metais, likus lygiai 46 dienoms iki gražiausios pavasario šventės – šv. Velykų, triukšmingai vejame žiemą ir švenčiame Užgavėnes. Kaip visada, antradienį. Mums tai diena, kuriai netrūksta džiaugsmo, pokštų, linksmų akimirkų, skambaus juoko, įvairių papročių, apeigų ir burtų! Ir maži, ir dideli puošiasi įvairiausiomis kaukėmis, virsdami žvėrimis, paukščiais, velniais, čigonais, ir bėga į kiemą vyti žiemos su šokiais ir dainomis. Visur aplinkui skambėte skamba „Žiema žiema, bėk iš kiemo!“ 

Po Užgavėnių šventės iš karto prasideda Gavėnia, pasninkavimo metas, trunkantis iki Velykų. Užgavėnėms, kaip ir daugeliui kitų lietuvių švenčių, būdingos krikščioniškos bei pagoniškos tradicijos. Svarbiausios jų susijusios su sočiomis vaišėmis, pasivažinėjimu kaspinais ir varpeliais išpuoštais arkliais, burtais, persirengėlių vaidinimais, Morės deginimu ir lašininio bei kanapinio kova, kurią būtinai laimi kanapinis – pavasario simbolis. 

Kalėdiniai patiekalai ir interviu su Berta!

„Virtuvė man yra eksperimentų ir malonios improvizacijos vieta, kurioje nereikia laikytis taisyklių, nurodymų. Iš tiesų gal ir reikia, bet aš jų labai nemėgstu, dažniausiai vadovaujuosi intuicija...“

Visą interviu su Berta rasite čia:
Trys kalėdiniai patiekalai. Interviu su „Cukrinisavinelis.lt“ tinklaraštininke Berta »

Tradicinės Užgavėnių vaišės 

„Šią košę buvo smagiausia ragauti senberniams, nes buvo tikima, kad pirmas, košėje radęs uodegą, greičiausiai susiras ir žmoną.“ Nuo senų laikų nei viena Užgavėnių šventė nepraeidavo be sočių vaišių. Ir tikrai ne veltui, juk jei per šią šventę esi sotus, tai toks būsi ir visus metus. Mūsų senoliai jau sekmadienį prieš Užgavėnes triskart valgydavo mėsos, pirmadienį – šešis kartus, o antradienį net visus dvyliką kartų! 

Nors dabar dažniausiai kepame įvairių rūšių blynus, tačiau verta nepamiršti ir kitų tradicinių patiekalų. Ypač šiupinio – Užgavėnių patiekalo, kuris buvo valgomas dar praėjusio šimtmečio paskutiniajame ketvirtyje! Tai įvairių kruopų, miltų, pupelių košė, verdama su lašinukais ar net kiaulės uodega. Šią košę buvo smagiausia ragauti senberniams, nes buvo tikima, kad pirmas, košėje radęs uodegą, greičiausiai susiras ir žmoną. Taip pat šeimininkės ruošdavo kiunkę, žemaitišką mėsos ir bulvių troškinį, šaltieną, troškintus kopūstus, taukuose virtus grūdus, spurgas ir, žinoma, blynus. Jiems skiriamas ypatingas dėmesys, juk persirengėliai ir gausus vaikų būrys jais vaišindavosi kiekvienoje kaimo troboje. 

Šalia pamėgtų sočių ir gardžių mielinių blynų, kurių receptus mums iš kartos į kartą perduoda proseneliai, seneliai ir tėvai, galima iškepti kiek paprastesnius, kuklesnius ir sveikesnius, bet ne ką mažiau skanius avižinius blynelius. Avižose gausu šių vitaminų: B1, B2, PP, C, taip pat tokių mineralinių medžiagų kaip kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, geležis, fluoras ir jodas. 

Kuo naudingos avižos? 

  • Stimuliuoja žarnyno veiklą;
  • gerina medžiagų apykaitą;
  • stiprina atmintį ir aktyvina protinę veiklą;
  • stiprina nervų sistemą ir imunitetą;
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
  • reguliuoja kraujo spaudimą;
  • gerina širdies ir kraujagyslių darbą. 
Skaityti kitą puslapį »
1 2
+31
3
  • Sveika mityba
  • Patiekalai
  • Dietologai
  • Receptai
  • Avižos

Susiję straipsniai

  • MedGuru.lt / 2015-03-31 09:57:05

    Elite, du Bertos blynų receptus rasite kitame straipsnio puslapyje. Matyt, nepastebėjote. Sėkmės!

  • Elite / 2015-03-29 16:33:07

    labai norejau surasti blynu recepta.praradau laika ir regejima niekur neuzkliuvo.kalbat edaug bet kitka labai siaurai.ar negalimetu atvirksciai.dekui

  • as / 2015-02-18 12:37:54

    Linu semenu negalima kepti ar kaitinti,nes kaitinant issiskiria toksinai-sveikatai nuodingos medziagos.

Siųsk savo nuomonę
Bičių produktai – Jūsų sveikatai
Bičių produktai – Jūsų sveikatai Pasaulyje yra daugiau nei pusantro milijono vabzdžių rūšių. Mokslininkai spėja, kad gausybė rūšių dar nebuvo atrasta. Ypatingą vietą tarp visų vabzdžių užima bitės. Bitės yra labai svarbios augalų dauginimuisi. Žinoma, kad obuoliai, moliūgai, ankštinės daržovės, agurkai, daugelis uogų užmezga vaisius tik apdulkinti.... +1 / 0 +1
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi?
Veganai ir vegetarai – kas jie ir kuo jie skiriasi? Vis dažniau sutinkame žmonių, kurie atsisako mėsos, vadina save vegetarais arba veganais. Tai du vis labiau populiarėjantys mitybos režimai ir net gyvenimo filosofijos. 2012 m. Amerikoje 5 procentus gyventojų sudarė vegetarai ir 2 procentus veganai. Lietuvoje vegetarizmas, o ypač jo rūšis veganizmas sparčiai populiarėja, tad... 2 +44 / -11 +33
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 1 +56 / -24 +32
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +26 / 0 +26
Ląstelienos svarba žmogaus organizmui
Ląstelienos svarba žmogaus organizmui Dažnai kalbame apie angliavandenius, baltymus, riebalus, tačiau pamirštame paminėti, jog ne ką mažiau svarbi mūsų organizmui yra ir ląsteliena. Būtent ši medžiaga, kuri daugiausiai yra randama javuose, vaisiuose ir daržovėse, stiprina mūsų imunitetą, padeda virškinimo sistemai geriau funkcionuoti bei apsaugo nuo cholesterolio... +23 / 0 +23
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens Gydytojai Jamie Houfman ir Jordanas Sternas bei profesionalus virtuvės šefas, prancūzas Marcas Baeuris – siūlo naują požiūrį į sveiką mitybą, padedančią sumažinti rėmenį. Jie siūlo produktus, kurie leis išvengti rėmens problemų. Daugiausiai dėmesio turėtų būti skiriama šiems maisto produktams, sudarantiems 75... +22 / -2 +20
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų? Šių laikų žmonės vis mažiau laiko atranda maisto gaminimui namuose, tad neišvengiamai tenka maitintis mieste pagamintu maistu. Tiesa, labai dažnai tai būna maistas iš greito maisto restoranų: jis ir skanus, ir nebrangus, o apie kokybę retai kada susimąstoma...Pagalvojama tik tuomet, kai pradeda varginti įvairūs virškinimo... +22 / -4 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17