Vitaminas C – geros savijautos garantas

Spalio 24, 2014 | Judita Malininaitė
+20
1
Vitaminas C – geros savijautos garantas

Tradiciškai apie vitaminą C prisimename tada, kai peršąlame: citrina ar imbiero šaknis pirkinių krepšelyje atsiduria jau ėmus šnirpščioti kuriam nors iš šeimos narių. Taip pat jį intensyviau vartoti pradedame atšalus orams, kad sustiprintume imuninę sistemą. O ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso ne tik atsparumas ligoms, bet ir psichologinė būklė ar fizinis grožis? Sveikatos ir grožio puoselėjimui vitaminas C – nepamainomas elementas. 

Organizmui trūkstant vitamino C, žmogų gali pradėti kamuoti įvairiausi lengvi susirgimai ar net rimtesnės ligos. Gali išsiplėsti kraujagyslės, atsirasti paraudimų, alerginių bėrimų. Esant vitamino C trūkumui vis dažniau aplanko slogi nuotaika, sumažėja dėmesio sukoncentravimas, gali sutrikti miegas, todėl išlieka didelė tikimybė susirgti depresija ar anemija. Viso to rezultatas – sutrikusi medžiagų apykaita ir didėjantis svoris. 

Vitamino C gausu kiviuose, obuoliuose, špinatuoseTipiškiausi simptomai, parodantys vitamino C trūkumą: 

  • nusilpęs regėjimas,
  • peršalimas,
  • raukšlių išryškėjimas,
  • dantenų kraujavimas,
  • sąnarių skausmai,
  • vyrams gali išsivystyti nevaisingumas. 

Kuo naudingas vitaminas C? 

Nuo vitamino C priklauso, ar greitai sugis pažeista oda (mėlynės, įbrėžimai, žaizdos), ar organizmas gamins pakankamai kolageno, kad oda ilgiau išliktų stangri. Vitaminas C balina, drėkina ir maitina odą. Jis naudingas ir plaukams. Jei trūksta vitamino C, plaukai tampa sausi, nepaklusnūs ir pastirę it šiaudai. Papildžius vitamino C atsargas iš išorės, naudojant įvairias priemones su vitaminu C, plaukai taps elastingesni, tvirtesni. Šis vitaminas skatina ir plaukų augimą. 

Profilaktinis vitamino vartojimas padeda medžiagų apykaitai, gerina kraujotaką, padeda gaminti antistresinius hormonus, iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus, saugo nuo vėžinių ir širdies susirgimų, mažina tikimybę susirgti mažakraujyste. Padeda organizmui įsisavinti geležį, tačiau ne iš mėsos, bet iš vaisių ir daržovių, kuriuose taip pat gausu vitamino C. Matyt, visi žino, kad vitaminas C stiprina imuninę sistemą, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad nuo peršalimų jis negali visiškai apsaugoti. Vis dėlto žmonių, kurie šį vitaminą vartoja nuolatos, susirgimai būna lengvesni, greičiau pasveikstama. 

Kokiuose produktuose gausu vitamino C? 

Nėra būtina gerti vitaminą C tablečių pavidalu. Pasistenkite naudingų medžiagų gauti iš natūralių maisto produktų. Norėdami palaikyti gerą savijautą, įtraukite vis kitų lentelėje išvardytų produktų į savo kasdienės mitybos valgiaraštį.  

Vaisiai

Uogos

Daržovės

Prieskoninės žolelės ir šaknys

Kiviai

Avietės

Burokėliai

Petražolės

Obuoliai

Juodieji serbentai

Brokoliai

Krapai

Papajos

Braškės

Lapiniai, briuseliniai ir žiediniai kopūstai

Krienai

Ananasai

Mėlynės

Kaliaropės

Mairūnai

Apelsinai

Agrastai

Raudonosios ir žaliosios paprikos

Špinatai

Citrinos

Erškėtuogės

Pomidorai

Krienai

Mangai

Meškauogės

Pupelės

Imbierai

 

 

Bulvės

 

Jei žmogus propaguoja nesveiką gyvenimo būdą, vitamino C gerųjų savybių įsisavinimas gali nutrūkti arba sustoti, nors vitaminas ir bus vartojamas kaip vaistas ar tiesiog gaunamas su maistu. 

Įsisavinti vitaminą C trukdo

  • alkoholio vartojimas;
  • rūkymas;
  • nereguliarius ir nesveikas maitinamasis;
  • gryno oro stoka;
  • nuolatinė įtampa ir stresas.

Vitamino C perteklius gali sukelti šiuos simptomus: 

  • viduriavimą,
  • pykinimą,
  • skrandžio skausmus,
  • šlapimo pūslės sutrikimus. 

Taip pat galimas atvirkštinis vitamino C naudos variantas – imuninės sistemos nusilpimas. Tokiu atveju geriausia pasitarti su gydytoju, kad nesulauktumėte rimtesnių pasekmių. 

Būkite sveiki ir nesušalkit!

+20
1
  • Peršalimas
  • Vitaminai
  • Avitaminozė
  • Grožis ir sveikatingumas
  • Sveikatingumo centrai
  • Imuniteto stiprinimas

Susiję straipsniai

  • Simas / 2017-10-23 14:53:15

    Kokie Jūsų šiuos teiginius pagrindžiantys šaltiniai?

Siųsk savo nuomonę
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +37 / -5 +32
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 1 +53 / -24 +29
Ką ir kaip valgyti, kad išvengtume depresijos?
Ką ir kaip valgyti, kad išvengtume depresijos? XXI-ojo amžiaus liga depresija mūsų šalyje plinta kaip epidemija. Bendrovės „IMS Healt“ duomenimis, Lietuva pirmauja Europoje pagal antidepresantų vartojimą, o per pastaruosius 13 metų sergančiųjų skaičius išaugo beveik dvigubai. Apie depresiją ir jos gydymą rašėme ne kartą. Šįkart aptarsime maisto produktus ir mitybos... 1 +27 / -1 +26
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / 0 +19
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +18 / 0 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17