Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?

Sausio 26, 2018 | L.Rimgailė
+17
+18 -1

Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą… Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa tai reaguoti…

Apsinuodijimas maistu – tai ne tik įvairūs virškinimo sutrikimai – tai kur kas rimčiau

Apsinuodijama tada, kai maistas būna užterštas bakterijomis, virusais, chemikalais, toksinais, pelėsiais…Tai, jog žmogus apsinuodijo, išduoda tokie simptomai kaip šleikštulys, viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmas. Kartais net ir parduotuvių lentynose esantis maistas jau gali būti užkrėstas – ypač jūros produktai ir paukštiena.

Kartais maistas užsiteršia gaminant, pvz., stafilokoko bakterijų į maistą gali pakliūti jei gaminant prie jo prisiliečia atvira žaizda arba neteisingai maistą laikant, pavyzdžiui, botulizmo klostidijos atsiranda tada, kai konservuojamas maistas deramai nesterilizuojamas. Šios bakterijos pažeidžia nervų sistemą ir gali tapti mirties priežastimi. Todėl labai svarbu nuolat palaikyti tinkamą virtuvės higieną: žalią mėsą laikyti atskirai nuo kitų maisto produktų, po žalios mėsos ruošimo įrankius, stalo lenteles gerai nuplauti su karštu vandeniu, pagamintą mėsą valgyti iš karto, o žuvį laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje.

Dažna apsinuodijimo maistu priežastimi tampa ir kiaušiniai: žaliuose arba vos tik apvirtuose kiaušiniuose gali būti salmonelių. Lietuvoje žinomas ne vienas salmoneliozės atvejis, kurio metu žmonės viduriavo, atsirado virškinimo sutrikimai, pilvo skausmas, vargino aukšta temperatūra…

Grėsmė virškinimo traktui kyla ir tuomet, kai valgome minkštą sūrį, paruoštas salotas ar šaldytus produktus, kuriuose gali būti listerijos bakterijos užkratas. Šis užkratas yra itin pavojingas vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms, o nėščios moterys nuo šios infekcijos gali netekti savo kūdikio.

Keletas patarimų tiems, kurie kenčia nuo apsinuodijimo maisto

  • Jei jaučiate, jog apsinuodijote maistu, tuomet, kol nepraėjo vėmimas ir viduriavimas, reikėtų stengtis nevalgyti jokio kieto maisto ir pieno produktų.
  • Vemiant ir viduriuojant žmogaus organizmas netenka daug skysčių, tad nepamirškite, jog labai svarbu apsinuodijus maistu gerti pakankamai vandens – tokiu būdu išvengsite dehidratacijos.
  • Apsinuodijus maistu, jei kamuoja alkis, valgykite tik lengvą maistą, kuris būtų lengvai virškinamas, pavyzdžiui, sausą skrebutį su sriuba.
  • Vaistai nuo karščiavimo padės tuo atveju, kai žmogus, kuris apsinuodijo maistu, ne tik vemia, viduriuoja, bet dar ir karščiuoja.
  • Jei apsinuodijimo maisto sukelti simptomai – viduriavimas bei vėmimas, pykinimas, nepraeina, tuomet nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

Atrodo, jog sveikai maitinatės, sportuojate, tačiau sveikata toli gražu nėra tokia, kokia norėtumėte, kad būtų? Jaučiate, kaip nuolat stinga jėgų, nesinori atlikti net pačių paprasčiausių, kasdieninių darbų? Jei taip, tuomet nepulkite kaltinti pačio nykiausio metų laiko: galbūt kaltas visai ne jis, bet Jūsų tam tikri rytiniai įpročiai, kuriuos diena iš dienos atliekate...

Plačiau:

4 rytiniai įpročiai, kuriuos reikėtų keisti

Kaip suprasti apsinuodijimo priežastį?

Kiekviena apsinuodijimo maistu rūšis turi savus, išskirtinius požymius:

1.Jei apsinuodijote chemikalais, tuomet vargins vėmimas ir viduriavimas, požymiai pasireikš per 30 min. po  suvartoto maisto laiko.

2.Jei apsinuodijote salmonele, tuomet taip pat vargins viduriavimas ir vėmimas, tačiau požymiai pasireikš ne iš karto, bet gerokai vėliau – nuo 8 iki 48 val.

3.Jei apsinuodijote stafilokokų toksinais, tuomet vargins vien tik vėmimas, požymiai pasireikš nuo 1 iki 6 val.

4.Jei apsinuodijote nuo neplautų vaisių ir užkrato židinys tapo ant jų buvusios vaškinės bacilos, tuomet vargina vėmimas, pykinimas, o požymiai pasireiškia nuo 2 iki 14 val.

 

Atsargiai su įvairiomis mišrainėmis ir salotomis!

Kartais daug dirbantys žmonės neturi laiko patys gaminti maisto, tad pasikliauna maistu, kurį jiems pagamina kiti. Tačiau tas maistas toli gražu nėra toks sveikas, kaip atrodo. Todėl visuomet prieš perkant salotas ar mišraines prekybos centruose, įsitikinkite, ar jos buvo tinkamai laikomos, ar nepasibaigęs jų galiojimo laikas.

+17
+18 -1
  • Virškinimo organų ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas.