Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į klausimą, kas gi yra ta penkių elementų mityba ir kuo ji mums gali būti naudinga?
Esminiai penkių elementų mitybos principai
Kinų mitybos mokslas, pas mus dar kitaip žinomas kaip „penkių elementų mityba“, pirmenybę teikia malonumui ir džiaugsmui. Pagrindinis penkių elementų mitybos principas yra vietinių ir sezoninių produktų vartojimas.
Svarbu paminėti ir tai, jog penkių elementų mityba yra orientuota į gamtos kitimo arba mūsų gyvenimo eigą. Kinų mitybos mokslas parodo, kaip maisto produktai veikia mūsų kūną. Įdomiausia tai, jog sąmoningai panaudojant maisto produktų skonį ir poveikio kryptį jei gali tapti gydymo priemone, pavyzdžiui, knygoje yra teigiama, jog aštrus skonis (krienai, ridikai) gali prablaškyti, išjudinti ir atpalaiduoti sąstingį.
Penkių elementų mityboje svarbu yra ne tai, kas sveika ar nesveika, bet tai, ko mes valgome per mažai ar per daug. Tie, kas norėtų apie penkių elementų mitybą sužinoti daugiau, turėtų pasidomėti apie tradicinės kinų medicinos principus – būtent jais remiasi penkių elementų mityba.
"Rekomenduojama pakankamai gerti skysčių - nesaldintų žolelių arbatų, vandens, vengti angliarūgštės prisotintų vaisvandenių nuo kurių atsiranda meteorizmas, pilvo pūtimas."
Kodėl svarbu yra valgyti reguliariai ir tinkamu dienos metu?
Svarbu yra valgyti reguliariai, nes tokiu būdu maistas bus geriau virškinamas. Knygoje teigiama, jog tris kartus per dieną pakankamai valgant paprastai išnyksta saldumynų poreikis ir „vilko apetito“ priepuoliai, lengviau nustatomas valgymo ritmas ir tai pagerina savijautą. Lygiai taip pat svarbus ir valgymas tinkamu laiku. Tradicinėje kinų medicinoje yra sakoma: „Ryte valgyk kaip imperatorius, per pietus – kaip bajoras, o vakare – kaip kaip elgeta“. Toks principas paaiškinamas vadinamuoju organų laikrodžiu: kiekvienas organas kasdien turi dvi valandas laiko, per kurias jis yra energetiškai ypač gerai aprūpinamas, ir todėl gali labai gerai atlikti savo funkcijas. Pavyzdžiui, rytais geriausiai aprūpinami virškinimo organai (storoji žarna, skrandis, blužnis), todėl tuo metu reikėtų valgyti maistingai ir sočiai.
Tradicinės kinų medicinos požiūris į mėsą ir virtus maisto produktus
Ar žinojote, jog tradicinė kinų medicina sako, jog mėsa turi ypatingą poveikį ir yra vadinama „imperatoriškuoju“ maisto produktu. Ekologiška mėsa vartotina kaip medikamentas, tad ją patariama valgyti mažais kiekiais, imperatoriškomis dienomis (švenčių metu).
Penkių elementų mityboje taip pat yra sakoma, jog virti maisto produktai yra geriau virškinami, nes virtas maistas sumažina darbo virškinimo traktui, o štai vartojant žalią maistą gali atsirasti įvairūs virškinimo sutrikimai, persivalgymo jausmas, pilvo pūtimas.
Rekomenduojama pakankamai gerti skysčių – nesaldintų žolelių arbatų, vandens, vengti angliarūgštės prisotintų vaisvandenių nuo kurių atsiranda meteorizmas, pilvo pūtimas. Pilvo pūtimui, pilnumo pojūčio simptominiam gydymui yra rekomenduojama vartoti „Espumisan“ kapsules ar miltelius.
Lengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Plačiau: 3 maisto produktai sklandesniam virškinimui |
Maistas – mūsų geros savijautos garantas
Kaip dažnai savęs paklausiate: „Valgau tam, kad gyvenčiau, ar gyvenu tam, kad valgyčiau?“. Vienaip ar kitaip, maistas turi ir privalo būti mūsų kūnui vertingas, virsti gyvybine energija, kuri kinų medicinoje dar kitaip yra įvardinama kaip „Chi“. Kinai teigia, jog žmogus bus sveikas tol, kol jame bus pakankamai tos gyvybinės energijos. Tai, jog trūksta tokios energijos, nesunku pastebėti: žmogų vargina apatija, nuovargis, o laikui bėgant dar ir įvairios ligos ima atsirasti.
Ar maistas tinka mūsų organizmui ar ne, gali parodyti mūsų organizmo atsakas į jį. Jei suvalgę vieną ar kitą maisto produktą jaučiamės gerai, tuomet galime manyti, jog maistas turi pakankamai energijos, mums tinka, o jei po maisto jaučiame, jog atsirado nuovargis, apatija, tuomet galima suprasti, jog tokiame maiste trūko energijos, jis mums yra nenaudingas.
Svarbu suprasti, jog kiekvienas žmogus yra skirtingas, tad ir įvairūs maisto produktai mus veikia nevienodai. Būtina atrasti tai, kas tinka mūsų organizmui, o atradus – nebausti savęs alinančioms dietoms ir maitintis sveikai.