Sotus alkano neužjaučia. Arba ką daryti, jei nuolat jaučiatės alkani?

Birželio 06, 2016 | L.Rimgailė
+21
+23 -2

Mitybos specialistai pataria – maitinkitės penkis kartus per dieną, mažomis maisto porcijomis. Nepamirškite ypač riboti maistą vakarais, prieš miegą. 

Deja, ne visuomet skambūs žodžiai ir taisyklės yra lengvai pritaikomos mūsų gyvenime. Darbe kartais neturime laiko net papietauti, o štai vakare – grįžtame ir suvalgome patį sočiausią savo dienos patiekalą.

Jaučiamės kalti ir pradedame laikytis dietos. O tada ir pasitvirtina lietuvių liaudies išmintis, kad sotus alkano neužjaučia. Mes laikomės dietos, o namiškiai tik paguodžiamai žiūri į mus. Tai ką gi daryti, kad maisto ribojimas ir įvairių dietų laikymasis netaptų tikra kančia mums, tiems, kurie dietų metu nuolat jaučiasi alkani?

Galvokite, ką dedate į burną

Alkio jausmas atsiranda tuomet, kai skrandis ištuštėja. Tiems, kas nori apgauti skrandį, gali padėti paprastas būdas. Išgerkite skysčių (geriausia vandens) ir taip savo skrandžio turinį užpildysite ir bent kurį laiką turėtumėte nejausti alkio jausmo.

Pateiktame paveikslėlyje matoma, kaip atrodo skrandis po dviejų skirtingų patiekalų. Pirmuoju atveju, suvalgius 400 kalorijų turinčios jautienos ar vištienos skrandžio turinys nėra pilnai užpildytas, o štai suvalgius 400 kalorijų turinčių įvairių daržovių skrandžio turinys užsipildo.

"Trumpiausiai, apie vieną valandą laiko, skrandis virškina tokius produktus kaip skystai virti kiaušiniai, avokadai, vynuogės..."

Jokiu būdu nesiūlome jums tapti vegetarais ir pradėti maitintis vien tik daržovėmis. Ne, žmogui reikalinga visavertė mityba. Tačiau aplankius alkio jausmui reikėtų rinktis geriau jau daržovių salotas ar vaisių, nei sunkiai virškinamus ir skrandžio turinio pilnai neužpildančius mėsos gaminius.

Sotus alkano neužjaučia.

*Šaltinis: veganstreet.com

Tiesa, labai svarbu suprasti, įvairaus tipo maistą skrandis virškina nevienodai. Štai mėsinius patiekalus skrandis virškina apie keturias valandas, o įvairias daržoves – dvi tris valandas. Trumpiausiai, apie vieną valandą laiko, skrandis virškina tokius produktus kaip skystai virti kiaušiniai, avokadai, vynuogės ir pan., ilgiausiai – laukinių gyvulių mėsą, lašinius, grybus, keptą žąsį.

Dėmesys vien tik maistui

Paklauskite savęs, kaip dažnai jūs valgote tyloje, be televizoriaus ar kitų pašalinių dirgiklių, kurie dažnai nukreipia jūsų dėmesį nuo maisto. Maisto valgymas tampa paprastu, savaiminiu procesu. Todėl ir suvalgoma daugiau.

Jei įvesite savo šeimoje tradiciją valgyti be televizoriau, pamatysite, jog ši graži tradicija bus naudinga ne tik jums, bet visai šeimai. Susikoncentravę į maistą, o ne į televizijos programą, jūs lėtai mėgausitės maistu ir didelė tikimybė, jog suvalgysite jo mažiau. Be to, prie stalo drauge su šeima galėsite pabendrauti, aptarti dienos įvykius.

Gražiausios metų šventės daug kam siejasi su gausiai nukrautais stalais ir tingiu, ištisą dieną trunkančiu sėdėjimu prie jų. Persivalgymas ir virškinimo sutrikimai – vieni nemaloniausių nutikimų, kurių išvengti pavyksta retam.

Plačiau:

3 praktiški patarimai lengvesnėms šventėms

Pažvelkite į italus. Kaip manote, kodėl Italijoje yra taip svarbu visai šeimai susirinkti ir susėsti prie stalo be jokių pašalinių dirgiklių? Jei ne kasdien, tai savaitgaliais – tikrai. Galbūt dėl to italai vis dar nepraranda geros formos. To priežastis – ne tik Viduržemio jūros pakrantės maistas, bet ir valgymo papročiai, kurių vienas iš svarbiausių – dėmesys žmogui, kuris sėdi prie stalo, ir  maistu, kuris yra lėkštėje.

Emociniam valgymui griežtas NE!

Prisipažinkite, kaip dažnai save palepinate šokoladu ar taurele raudono vyno? Lepinamės maistu mes ne tik tuomet, kai jaučiamės laimingi, bet ir tuomet, kai esame prislėgti. Atrodo, gabalėlis šokolado ar taurė vyno bent kelioms minutėms mus padaro laimingesniais. Taip, išties taip ir yra. Suvalgius gabalėlį šokolado mūsų smegenyse ima išsiskirti laimės hormonai endorfinai, tad jaučiamės laimingesni. Na bent jau iki to laiko, kol nepamatome to, ką rodo svarstyklių duomenys.

Emocinis valgymas mums prideda nereikalingus kilogramus, o bevertis maistas – įvairūs bulvių traškučiai bei pusfabrikačiai ne tik kad neduoda jokios naudos mūsų organizmui, bet dažnai dar ir pakenkti, – gali atsirasti skrandžio skausmai ir virškinimo sutrikimai.

Tad jei visgi užklupo tas nelemtas alkio jausmas, nepulkite į burną dėti bulvinio traškučio, geriau užkandžiui pasirinkite tokį maistą, kuris turėtų ne daugiau 100 kalorijų, pavyzdžiui, obuolys.

 

+21
+23 -2
  • Virškinimo gerinimas
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *