Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Vasario 7, 2014 | Judita Malininaitė
+35
Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Estija – artima kaimynė, su kuria turime bendrų dalykų, tačiau dauguma iš mūsų nieko nežino apie estų gyvenimą ir įpročius. Esame girdėję apie nuostabaus skonio estišką likerį ar alų, o apie legendinį patiekalą su krauju kuriami anekdotai. Estijos nacionalinė virtuvė – šią šalį valdžiusių tautų palikimas, kuris gyvuoja šalyje iki šiol. 

Estai turi tokią patarlę: „Pilvas yra šeimininkas, o tu – jo tarnas.“ Kaip estai tarnauja savo pilvui, mums sutiko papasakoti jau ketverius metus Lietuvoje gyvenanti estų kalbos dėstytoja Elvira Küün. 

Papasakokite, ką šiuo metu valgo ir geria estai. Kokie populiariausi patiekalai Estijoje? 

Dabar labai populiaru valgyti sušį ar ką nors kita iš azijietiškos virtuvės (dažniausiai kiniškos). Estų kalboje atsirado netgi slengas – „Eime valgyti pas kinus!“ O šiaip ant paprasto esto stalo rastume patiekalų iš kiaulienos su įvairiais padažais ir morkų, burokėlių ar kopūstų salotomis. 

Elvira KüünMan pats skaniausias estiškas desertas – varškės sūreliai. Mes, estai, tikrai galime jais didžiuotis. Turime įvairių skonių, su įvairiausiais įdarais. O koks gardus desertas su kama miltais! Juos galima maišyti su kefyru, jogurtu ir uogomis. 

Ką geriame? Iš nealkoholinių gėrimų – įvairūs gazuoti limonadai, sultys, labai mėgstamas kefyras. Nors alkoholiniai gėrimai lyginant su kitomis šalimis yra pigūs, tačiau jais nepiktnaudžiaujame. Kaip ir visame pasaulyje moterys renkasi lengvesnius gėrimus, vyrai – stipresnius. Didžiuojamės savo likeriu ir alumi. 

Kokie estų maitinimosi įpročiai? Ką jie valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei? 

Pusryčiams valgome įvairias košes ir sumuštinius su arbata ar kava.             

Biuruose dirbantys žmonės dažnai pietauja valgyklose, kur renkasi dienos pasiūlymą: sriubą ir pagrindinį patiekalą. Mėgstama kopūstų sriuba ir barščiai, rečiau – žirnių sriuba. Kitas patiekalas dažniausiai būna iš mėsos ar žuvies, šalia būtinai patiekiama ryžių, bulvių ar šviežių daržovių. 

Vakarieniaujama namuose, bet manau, kad taip pat, kaip ir Lietuvoje, visos savaitės vakarienė paruošiama sekmadienio vakare. Dauguma vyrų keletą kartų per savaitę vakarais mėgsta išgerti alaus. 

Pastebėjau, kad vis dažniau savaitgalius žmonės leidžia mieste, taigi ir pusryčiaujama, pietaujama ar vakarieniaujama mieste. Lankomasi tiek mažose kavinukėse, tiek prabangiuose restoranuose. 

Ką estai valgo švenčių metu? 

Kalėdų neįsivaizduoju be troškintų raugintų kopūstų, kiaulienos ir kraujinių dešrų. Dažnai ant stalo galima pamatyti patiekalų iš marinuotų grybų, taip pat ir obuolių pyragą. 

Dauguma estų mėgsta orkaitėje keptas bulves, nors pirmenybė teikiama virtoms bulvėms. Mano pažįstami šventėms ruošia kiaulienos kepsnius su bulvėmis ir įvairiais padažais, o kopūstai patiekiami šalia. Estai valgo ne vien kiaulieną, valgome daug vištienos ir jautienos. 

Skaityti kitą puslapį »
1 2
+35
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kokios yra vidurių užkietėjimo grėsmės ir kaip išvengti šio nemalonaus sveikatos sutrikimo?
Kokios yra vidurių užkietėjimo grėsmės ir kaip išvengti šio nemalonaus sveikatos sutrikimo? Vidurių užkietėjimas gali būti nejauki tema, bet ji iš tiesų labai aktuali, mat daugybė žmonių skundžiasi šia nemalonia problema. Teigiama, kad mažiausiai kas trečias asmuo gali patirti vidurių užkietėjimo epizodų, o senyvame amžiuje bent kas trečias asmuo kamuojamas lėtinio vidurių užkietėjimo. Viduriai gali užkietėti... +4 / 0 +4
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +35 / -2 +33
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... 2 +57 / -27 +30
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +26 / 0 +26
Velykos! Receptai iš likusių margučių
Velykos! Receptai iš likusių margučių Vis dažniau pasirodantys saulės spinduliai, švelnesnis vėjas, nedrąsiai bundanti gamta primena, kad artėja Velykos. Jauki ir šviesi šventė, kai namai prisipildo artimųjų šurmulio, kai šeimininkės skuba traukti receptų užrašus ir gaminti puikiausius patiekalus, o margučių marginimas virsta tikru iššūkiu ne tik mažiesiems... +24 / 0 +24
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens
13 maisto produktų, kurie padės išvengti rėmens Gydytojai Jamie Houfman ir Jordanas Sternas bei profesionalus virtuvės šefas, prancūzas Marcas Baeuris – siūlo naują požiūrį į sveiką mitybą, padedančią sumažinti rėmenį. Jie siūlo produktus, kurie leis išvengti rėmens problemų. Daugiausiai dėmesio turėtų būti skiriama šiems maisto produktams, sudarantiems 75... +25 / -3 +22
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / -1 +18
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17