Pienas, kokį rinktis?

Liepos 9, 2016 | L.Rimgailė
+19
Pienas, kokį rinktis?

Šis klausimas dažniausiai yra keliamas tų, kurie yra alergiški karvės pienui arba dar rečiau tų, kurie ieško naujovių ir nori savo mitybos racioną paįvairinti. Aš esu viena iš jų. Kai paprastas karvės pienas, kuris kiekvieną rytą buvo pilamas į kavą, man nusibodo, pamaniau, jog metas pokyčiams. Nupėdinau į parduotuvę išsirinkti kokosų pieno, nors prieš mano akis rikiavosi visa galybė įvairiausių pieno rūšių. Nusprendžiau pasidomėti, ar tikrai, kitų rūšių pienas gali atstoti karvės pieną?

Kokosų pienas

Kokosų piene yra daug žmogui naudingų medžiagų: kalio, mangano, vitamino C, cinko. Gal todėl šio pieno rūšis jau nuo senų laikų yra labai mėgstama tailandietiškoje virtuvėje, o dabar vis daugiau žmonių kokosų pieną naudoja ir savo virtuvėje.

Dar vienas kokosų pieno privalumas, atrodo, galėtų būti tas, jog jis yra nekaloringas, tad galėtų būti drąsiai naudojamas žmonių, kurie laikosi dietos. Tačiau kokosų piene slypi kitas pavojus.

"Jei per dieną išgersite pusę litro pieno, gausite 20 proc. paros baltymų normą, 72 proc. kalcio, 10 proc. fosforo, 22 proc. jodo, 30 proc. vitaminų."

Taip, kokosų pienas turi mažai kalorijų, tačiau daug sočiųjų riebalų. O šie, kaip žinoma, nėra pats geriausias pasirinkimas, mat yra visiškai nenaudingi žmogaus organizmui. Riebalų yra išskiriamos dvi pagrindinės rūšys – sotieji ir nesotieji. Visgi, žmogaus organizmui yra reikalingi nesotieji riebalai. Jų gausu yra avokaduose, lašišoje, riešutuose ir pan.

Sotieji riebalai, kurių yra nemažai kokoso piene, padidina cholesterolio kiekį kraujyje.

Ryžių pienas

Ryžių pienas yra gaminamas iš nesaldintų rudųjų ryžių. Jis neturi cholesterolio, sočiųjų riebalų ir laktozės, tad yra puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja laktozės.

Tačiau yra keletas ryžių pieno trūkumų. Ryžių pienas turi daug kalorijų ir mažai vertingų medžiagų: kalcio, proteinų, vitamino A, kurio yra gausu pilno riebumo karvės piene. Žmonėms, kuriuos vargina maisto alergija, toks ryžių pienas galėtų būti puikus pasirinkimas.

Migdolų pienas

Šio tipo pienas yra labai paplitęs ajurvedinėje mityboje. Migdolų pieną kai kurie žmonės pasigamina patys namuose. Tereikia tik vieną puodelį migdolų užmerkti vandenyje bent šešioms valandoms. Po šešių valandų vandenį išpilti, nusausinti migdolus ir juos sumalti, užpilant tris puodelius vandens. Ir štai – pats puikiausias migdolų pienas jau yra pagamintas.

Ar tikrai pienas nekenkia?

"Pienas yra natūralus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Norint išlaikyti sveikas raumenų apimtis, svarbu skatinti medžiagų apykaitą ir išsaugoti tinkamą svorį."

Plačiau:

Ar tikrai pienas nekenkia?

Gera žinia yra ta, kad toks pienas yra nekaloringas, neturi cholesterolio ir laktozės, yra prisotintas vitaminu E, turi mažai riebalų ir žinoma, kaip ir visi karvės pieno pakaitalai, turi mažai proteinų.

Migdolų pienas yra praturtintas kalciu, puikus šaltinis vitamino D, E ir A. Migdolų pieną, kaip alternatyvą karvės pienui, renkasi daugybė žmonių.

Ar verta keisti paprastą pieną į kitas pieno rūšis?

Pamenu, kuomet buvau maža mergaitė, nemėgau pieno. Kaip ir įvairių košių, kurias nuolatos turėjau valgyti. Nuo pieno man dažnai prasidėdavo vidurių pūtimas. Laimei, dabar šią problemą galima išspręsti vaistais nuo pilvo pūtimo pvz. „Espumisan“.

Kaip niekada ryškiai atsimenu tą dieną, kai pirmą kartą mama iš kaimo parvežė šilto pieno. Privertė išgerti visą stiklinę, o jo skonis ir kvapas tuomet manęs nei kiek nežavėjo. Ir tik paaugusi supratau, kad tas šiltas, šviežias pienas buvo pats tikriausias ir geriausias, nepalyginsi su tais, kuriuos dabar galima nusipirkti prekybos centruose...

Tad, ar verta paprastą pieną keisti į kitas pieno rūšis, spręsti Jums.

Manau, kad skaičiai yra iškalbingi ir sufleruoja teisingą atsakymą.  Jei per dieną išgersite pusę litro pieno, gausite 20 proc.  paros baltymų normą, 72 proc. kalcio, 10 proc. fosforo, 22 proc. jodo, 30 proc. vitaminų. Nei vienas iš pieno pakaitalų neturi tiek daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų, kaip karvės pienas.

 

+19
  • Maisto papildai
  • Motinos pienas
  • Alergologai
  • Pieno produktai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kokia yra tikroji cukraus žala žmogaus organizmui?
Kokia yra tikroji cukraus žala žmogaus organizmui? Cukrumi pagardintas beveik kiekvienas maistas, pradedant nuo saldainių ir limonado, baigiant kečupu, majonezu, pusfabrikačiais, greitais pusryčiais, duona. O kas nemaloniausia, jame dažnai cukraus koncentracija keletą kartų viršija įprastą kasdienį žmogaus poreikį! +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +37 / -5 +32
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien
B grupės vitaminų būtina gauti kasdien Jei patiriate didelį stresą darbe, valgote skubėdami, mažai miegate, o dažnas jūsų palydovas – galvos skausmas, tikėtina, kad jums trūksta vitamino B. Kaip ir kiekviena vitaminų rūšis, vitaminas B yra būtinas mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis skatina energijos išskyrimo procesą iš angliavandenių, baltymų... +50 / -22 +28
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus
8 faktai apie gaiviuosius gėrimus Saldintus gaiviuosius gėrimus vartojame didžiuliais kiekiais, o dalis žmonių juos geria kasdien. Šiuos gėrimus ypač pamėgo jaunimas, o kai kuriems jie net didele dalimi pakeitė vandenį. Vis dėlto kyla klausimas, ar saugu vartoti šiuos gėrimus? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Pasirodo, juose esantis didžiulis cukraus kiekis ne tik... +26 / 0 +26
Ląstelienos svarba žmogaus organizmui
Ląstelienos svarba žmogaus organizmui Dažnai kalbame apie angliavandenius, baltymus, riebalus, tačiau pamirštame paminėti, jog ne ką mažiau svarbi mūsų organizmui yra ir ląsteliena. Būtent ši medžiaga, kuri daugiausiai yra randama javuose, vaisiuose ir daržovėse, stiprina mūsų imunitetą, padeda virškinimo sistemai geriau funkcionuoti bei apsaugo nuo cholesterolio... +23 / 0 +23
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Vitaminas C – geros savijautos garantas
Vitaminas C – geros savijautos garantas Tradiciškai apie vitaminą C prisimename tada, kai peršąlame: citrina ar imbiero šaknis pirkinių krepšelyje atsiduria jau ėmus šnirpščioti kuriam nors iš šeimos narių. Taip pat jį intensyviau vartoti pradedame atšalus orams, kad sustiprintume imuninę sistemą. O ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso ne tik atsparumas ligoms... 1 +22 / -2 +20
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. +19 / 0 +19
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17