Paprastasis krapas

+1
+1 -0


Grupė: Imuninei sistemai, Nuo skausmo, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastasis krapas (lotyniškai Anethum graveolens) – tai salierinių šeimai priklausantis, visiems gerai žinomas, vienerius metus gyvuojantis, vaistinis ir prieskoninis, iki 120 centimetrų užaugantis žolinis augalas. Stiebas vertikalus, status, be plaukelių, žalsvai balkšvai dryžuotas ir išsišakojęs. Augalo lapai susiskaldę į plonas skilteles, žiedai geltoni ir susitelkę į skėčio pavidalo žiedynus. Krapo vaisius – pilkai rausvas, pailgas, iš šonų suplotas skeltavaisis. Augalas žydi vasarą, liepos–rugpjūčio mėnesiais, o vaisiai subręsta rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Lietuvoje krapai savaime neauga, dažniausiai dirbtinai auginami soduose, daržuose. Retkarčiais gali būti aptinkami ir sulaukėję krapai. Šie augalai mėgsta priemolio arba priesmėlio dirvą.

Veikliosios paprastojo krapo medžiagos: įvairūs vitaminai (C, PP, P, B1, B2, beta karotenas), mineralinės medžiagos (kalis, kalcis, geležis, fosforas), eteriniai aliejai (iš dilapiolio, limoneno, karvono, felandreno), flavonoidai, riebalinis aliejus, ląsteliena, angliavandeniai, neazotinės ir azotinės medžiagos, mikroelementai (nikelis, manganas, varis, cinkas, stroncis, molibdenas).

Turtinga sudėtimi ir gydomosiomis savybėmis pasižymintis krapas yra plačiai naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinkamas virškinimo sistemai stiprinti (skatina virškinimo procesus, gerina apetitą, slopina skausmingus spazmus, gydo viduriavimą, reguliuoja puvimo ir rūgimo procesus žarnyne). Taip pat krapas mažina arterinį kraujo spaudimą, plečia kraujagysles, stiprina širdį. Dėl savo veikliųjų medžiagų šis augalas skatina šlapimo išsiskyrimą ir tulžies sekreciją, slopina uždegimus, veikia antibakteriškai, stiprina imuninę sistemą.

Dideliais kiekiais krapų nerekomenduojama vartoti asmenims, turintiems žemą arterinį kraujo spaudimą.

Paprastasis krapas. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti renkami krapų vaisiai, o prieskoniams gaminti tinkamiausi lapeliai. Kai vaisius dar nesunoksta, reikia krapus nuskinti, surišti į šluoteles ir džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje (tinka pastogė arba speciali džiovyklė). Džiovinimo temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei 30 laipsnių Celsijaus. Išdžiovinus nukulti, atrinkti ir sudėti į sandarias talpas. Laikomas tinkamomis sąlygomis krapas galioja dvejus metus.

Krapų užpilo ruošimas: stikline verdančio vandens užpilti šaukštą džiovintos krapų žaliavos, sandariai uždengti ir palikti valandai. Tokį užpilą reikėtų vartoti kelis kartus per dieną po pusę stiklinės prieš valgį. Užpilas padeda nuo nemigos, skatina laktaciją ir šlapimo išsiskyrimą.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *