Teigiamas medaus poveikis organizmui

Sausio 06, 2014 | Judita Dovydėnaitė
+32
+41 -9

Ar žinote, kokiomis savybėmis pasižymi medus? Kadangi medus yra natūralus saldiklis, jis gali pakeisti kasdien vartojamą cukrų. Natūralaus medaus sudėtyje yra vitaminų ir mineralinių medžiagų, kuriomis cukrus pasigirti negali. Tačiau medus turi kur kas daugiau puikių savybių, ne tik saldumą.

Nuo seno medus naudojamas medicinoje tiek kaip vaistas, tiek kaip profilaktinė priemonė nuo ligų. Liaudies medicinos receptų su medumi gausu, o ir šiuolaikinis mokslas pateikia vis daugiau įrodymų apie medaus naudą organizmui.

Žaizdų gydymas. Dėl medaus sudėtyje esančio hidrogeno peroksido jis gali būti naudojamas žaizdų gydymui. Hidrogeno peroksidas yra natūrali antibakterinė medžiaga, kuri stabdo bakterijų augimą, padeda išlaikyti žaizdą švarią ir taip skatina jos gijimą. Medus gali būti naudojamas ir įsisenėjusių žaizdų bei pragulų gydymui.

Alergijos tikimybę mažinantis poveikis. Šiuo metu tiriamas galimas alergijos tikimybę mažinantis medaus poveikis. Kadangi meduje yra žiedadulkių (kurios dažnai sukelia alergijas), manoma, kad po truputį vartojant medų, surinktą iš žmogaus gyvenamųjų vietų, organizmas tampa mažiau jautrus alergiją sukeliančioms medžiagoms. Tačiau šis faktas nėra patvirtintas moksliniais tyrimais. Taip pat yra gydytojų, manančių, kad medus nėra efektyvus, bandant apsisaugoti nuo alergijos, nes jame esančios žiedadulkės suskaidomos skrandžio fermentų. Tokiu atveju žiedadulkės negali sukelti jokios imuninės reakcijos organizme.

Peršalimo gydymas. Medus jau nuo seno naudojamas kaip peršalimo ligas gydanti priemonė, tinkanti slopinti skaudančios gerklės skausmams. Taip pat medus naikina uždegimą sukeliančias bakterijas. Būtent dėl šios priežasties medų rastumėte daugelio pastilių gerklei sudėtyje. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad medus yra puiki priemonė kosuliui malšinti, ypač nakties metu.

Medus suteikia energijosVirškinimo sistemos gerinimas. Manoma, kad medus tinka virškinimo sistemos ligų gydymui. Dėl medaus antibakterinių, uždegimą slopinančių savybių jį galima vartoti sergant opalige, viduriuojant ar užkietėjus viduriams. Mikroorgaznimai, esantys medaus sudėtyje, yra naudingi, nes papildo žarnyno mikroflorą, kuri dažnai nukenčia esant įvairiems virškinimo sutrikimams.

Energijos šaltinis. Medų sudarantys angliavandeniai – puikus energijos šaltinis. O iš medaus gaunamas cukrus skiriasi nuo mūsų kasdien vartojamo baltojo cukraus. Iš medaus energija gaunama greičiau, nes meduje esantys fermentai suskaido angliavandenius iki fruktozės ir gliukozės, taigi organizmui nereikia papildomos energijos medžiagų skaidymui. Cukraus skaidymui organizmas fermentų turi pagaminti pats, dėl to energijos iš cukraus gauname ne taip greitai.

Be to, teigiama, kad medus yra ir geras energijos šaltinis sportuojantiesiems (tiek prieš, tiek po treniruotės). Meduje esanti gliukozė į kraują patenka labai greitai ir taip suteikia reikiamos energijos treniruotės pradžioje, o fruktozė įsisavinama lėčiau ir pastoviu greičiu. Tai užtikrina energijos poreikį visos treniruotės metu.

Odos priežiūros priemonė. Medus padės išsaugoti gražią odą. Kadangi medus nesukelia alergijos, jis tinkamas net jautrios kūdikių odos priežiūrai, yra įvairių odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis. Dėl sudėtyje esančių antiseptinių medžiagų ir antioksidantų medus gali būti naudojamas aknės pažeistos odos gydymui. Medus maitina, tačiau neriebina odos, todėl tinka įvairiems odos tipams. Maišant su kitomis priemonėmis medų galima naudoti kaip odos šveitiklį, taip pat jis naudingas saulėje nudegusios odos priežiūrai.

Medaus sudėtyje yra daug mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie ne tik gali praturtinti mitybos racioną, bet kartu apsaugoti nuo vėžinių susirgimų, stiprinti imuninę sistemą, mažinti nervų sistemos dirglumą, gerinti miego kokybę.

Taigi medus iš tikrųjų unikali priemonė, tinkanti ir sveikatos, ir grožio puoselėjimui, tik reikėtų nepamiršti kelių dalykų. Visas naudingas savybes turi tik natūralus, neapdorotas medus. Reikia žinoti ir tai, kad kaitinti medaus nereikėtų, nes taip medus praranda daugelį naudingų medžiagų. Taigi jei nusprendėte išgerti arbatos ar pieno su medumi, medų dėkite į šiek tiek atvėsusį gėrimą. Pirmą kartą medaus reikėtų paragauti nedidelį kiekį, nes galite būti jam alergiški. Be to, mažyliai medų ragauti gali pradėti nuo vienerių metų.

+32
+41 -9
  • Medus
  • Kosulys
  • Gerklės ligos
  • Aknė
  • Odos ligos
  • Peršalimas
  • Vidurių užkietėjimas
  • Alerginė sloga
  • Žaizdos
  • Viduriavimas
  • Natūrali medicina
  • Opaligė

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *