Šildomos automobilio sėdynės: UŽ AR PRIEŠ?

Gruodžio 18, 2017 | L.Varanavičienė
+3
+3 -0

Žiema yra bene klastingiausias metų laikas. Jos paydovai – blanki saulė, šalnos, drėgmė. Šiuo metu sėdynių šildymo automobilyje funkcija darosi labai svarbi. Vairuotojai ir keleiviai  džiaugiasi galėdami ja naudotis. Ir nesusimąsto, ar tai tikrai naudinga, ar kyla pavojus sveikatai.

Pirmą kartą šildyti sėdynes automobiliuose pradėjo švedai. Šis patogumas buvo išrastas odiniams salonams – brangiems, gražiems, praktiškiems, bet labai šaltiems žiemą. Idėja buvo maloni, ir netrukus kone visuose pasaulio automobiliuose buvo įrengta šiltų sėdimų vietų. Pardavimuose pasirodė specialūs šildomi uždangalai ne tik priekinėms, bet ir galinėms sėdynėms. Šių produktų reklama teigė, kad  naudojant sumažės inkstų ligų, osteochondrozės, radikulito, prostatito rizika. Ir staiga kaip perkūnas iš giedro dangaus Vokietijos urologas Herbertas Šperlingas pateikė išvadą: „Šildomos sėdynės vyrams yra dar pavojingesnės nei pernelyg aptemptos kelnės”. Beje, išskirtinos žalos moterims mokslininkas nerado.

Nepakeičiamas komfortas

Neverta ginčytis, kad šiluma yra didelis pliusas. Sunku save priversti sėstis ant naktį atvėsusios  sėdynės. Laimė, jei salonas greitai sušyla. Priešingu atveju  kiek įmanoma tenka dengtis kilimėliais, pagalvėmis. Visa tai varžo judesius, blaško dėmesį. Tai nepatogu ir nesaugu.

Sumažina riziką

Kai sėdama į šaltą automobilį (ypač odinėmis sėdynėmis), labiausiai atšąla sėdmenų bei nugaros raumenys, moterų išoriniai lytiniai organai, vyrų sėklidžių kapšelis, prostata. Tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Šildymo funkcijos naudojimas mažina pasireiškimą arba paūmėjimą ligų, susijusių su hipotermija: prostatitas, epididimitas vyrams ir cistitas, pielonefritas, adneksitas  moterims, taip pat miozitas, neuritas abiejų lyčių vairuotojams ir keleiviams.

"Ilgai sėdint ant sušildytų iki 38 ° C sėdynių , vyrų fertilumas (vaisingumas) sumažėja. "

Terapinis poveikis

Kai asmuo kenčia nuo ligos, kurios gydymui paskirtas šildymas, minimos sėdynės yra papildomas fizioterapinis poveikis. Pavyzdžiui skundžiantis tarpšonkauline neuralgija, radikulito skausmais, artroze.

 Vyrų nevaisingumo pavojus

Ilgai sėdint ant sušildytų iki 38 ° C sėdynių , vyrų fertilumas (vaisingumas) sumažėja. Faktas yra tai, kad įprastinė sėklidės kapšelio temperatūra yra šiek tiek mažesnė nei kūno – 34-35,5 ° C. Perkaitimo metu spermatozoidai tampa neaktyvūs, todėl labai sumažėja apvaisinimo tikimybė. Tiesa, vyrų potencijai grėsmės nekyla. Laimei, tokie pažeidimai dėl vidutinio perkaitimo paprastai yra grįžtami. Padėtis yra sudėtingesnė, kai perkaitimas ir kraujotakos sutrikimas dar labiau apsunkina tokios vyrų ligos kaip varikocelė pasireiškimą. Tuo metu sėklinio virželio venų išsiplėtimas tampa papildomu veiksniu, lemiančiu vyrų nevaisingumą.

Didina auglių augimo riziką

Perkaitimai neleidžiami, esat vėžiniams susirgimams ar net jei jie įtariami. Šilumos poveikis taip pat skatina gerybinių navikų formavimąsi, pavyzdžiui, miomas.

Ūminių uždegiminių procesų pablogėjimas

Esant ūminiams uždegiminiams procesams perkaitimas turi neigiamą poveikį fagocitų funkcijoms ir sukelia audinių limfostazę.

Lengviau peršalti

Staigus atšalimas, palikus automobilį, gali išprovokuoti daugybę ligų, pradedant  peršalimu, baigiant  stipriu radikulito priepuoliu.

Kai papilkėję medžių lapai praneša apie artėjantį šaltuką, o žvarbus vėjas priverčia dar stipriau užsivynioti vilnonį šaliką, tampa akivaizdu: atėjo metas ruoštis šaltajam žiemos sezonui. Jei jus vis dar šildo vasaros prisiminimai ir net baisu pagalvoti apie sniego pusnis ar kumštines pirštines, turime pasiūlymų, kaip pasiruošimą šaltajam metų laikui paversti atpalaiduojančia ir malonia veikla. Dešimt skirtingų procedūrų – dešimt būdų sustiprėti!

Plačiau:

10 būdų, kaip per savaitgalį pasiruošti šaltajam sezonui

Atsargiai, mašinoje mažyliai

Vaikai iki trejų metų yra ypač jautrūs šilumos smūgiui. Taip yra dėl to, kad vaiko termoreguliacijos sistema dar nėra visiškai suformuota, vaiko kūnas dar negali veiksmingai kontroliuoti temperatūros balanso. Todėl šildomų sėdynių naudojimas automobiliuose su mažais keleiviais turėtų būti labai atsargus.

Perkaitimas ir nėštumas

Tyrimai rodo, kad jei per pirmąsias septynias nėštumo savaites nėščios moters kūno temperatūra pakyla virš 38,9 ° C, didėja persileidimo rizika.

Visuose argumentuose iškyla priešdėlis „per-„. Svarbu neperšalti ir neperkaisti. Būtina žinoti, kad maksimaliai sėdynės gali sušilti net iki 37-40 ° C, o tai jau kenksminga, ypač šlapimo takų sistemai. Nepaisant to, mūsų klimato zonoje toks patogus variantas yra tiesiog būtinas. Rekomenduojama iš pradžių sušildyti mašiną, įjungti sėdynių šildymą, tada sėsti į šiltą vietą. Vairuotojui ir keleiviams prisitaikius, kai nelieka aštraus temperatūros kitimo – šildymas turi būti išjungtas.

 

+3
+3 -0
  • Peršalimas
  • Prostatitas lėtinis
  • Prostatitas ūmus
  • Nugaros skausmas
  • Gerybinė prostatos hiperplazija
  • Aukšta temperatūra
  • Kosulys

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *