Ar maistas gali apsaugoti nuo perkaitimo?

Gegužės 25, 2018 | L.Varanavičienė
+1
+1 -0

Valgydami tuos pačius produktus žiemą ir vasarą, darote rimtą klaidą. Tinkamai parinktame meniu būtina atsižvelgti į metų laiką! Kadangi už lango spindi saulė, išsiaiškinkite, ką valgyti vasarą.

Rytų medicina produktus klasifikuoja į vėsinančius, išlaisvinančius kūną nuo šilumos pertekliaus ir šildančius, naudingus šaltu oru.  Ir  nemini  ledinių gėrimų ar valgomųjų ledų. Kai kurie produktai gali paveikti organizmo termoreguliaciją, kuriai įsijungus, organizmas vėsta ar kaista.  

Maistas vasarai. Organizmo valymas.

Kaip taisyklė, karštuoju sezonu virškinimo funkcija sulėtėja, apetitas ženkliai krenta  ir suvalgomas daug mažesnis maisto kiekis. Tačiau dėl aktyvesnio gyvenimo būdo sudeginama daugiau kalorijų nei žiemą. Kompensuodamas didėjančias energijos sąnaudas, organizmas  degina poodinių riebalų atsargas. Taigi, žmogus lieknėja, bet „už grožį“ moka didesniu laisvųjų radikalų kiekiu ir organizmo užteršimu apykaitos atliekomis.  Šlakų perteklius  skatina auglių atsiradimą. Todėl svarbu pastoviai valyti  organizmą.

Atsikratymas šlakais prastėja, jei  piktnaudžiaujama sunkiu žiemos maistu, turtingu  gyvūniniais riebalais ir baltymais. Užsiteršęs organizmas perkaista. Perkaitimą daug kas neteisingai supranta kaip alpulį, patiriamą  šiluminio smūgio metu. Tačiau perkaitimas gali varginti net esant + 20 ° C temperatūrai ir jį  lydi tokie simptomai, kaip  blogas kvapas iš burnos, galvos skausmas, stiprus troškulys, pykinimas, vidurių užkietėjimas, apetito praradimas, stiprus bado jausmas, kilęs be aiškios priežasties.

Rekomendacijos

Pereikite į vasarinę mitybą. Pagrindiniu baltymų šaltiniu pasirinkite baltą mėsą (daugiausia paukštienos), liesą žuvį, jūros gėrybes, liesus pieno produktus, šviežio derliaus ankštines daržoves. Riebalų poreikį patenkinkite augaliniais aliejais,  angliavandenių poreikį –  šviežiais žalumynais, vaisiais, daržovėmis ir uogomis.

Šlakus iš organizmo patariama plauti žaliąja ir vaistažolių arbatomis, vaisių gėrimais,  šarminio negazuoto mineralinio vandens pagalba, gėrimus praturtinant apelsino, greipfruto arba citrinos skiltele. Labai naudingos ir rūgščios sultys: obuolių, greipfrutų, apelsinų, citrinų ar uogų. Turėkite omenyje, kad išgėrę stiklinę vienu mauku jūs tik atskiesite skrandžio sultis, kurios jau turi mažą koncentraciją dėl šiltuoju laiku sulėtėjusio virškinimo  fermentų išsiskirimo. Todėl troškulys turi būti malšinamas nuolat ir laipsniškai, mažais gurkšneliais.

Maistas vasarai. Šalti desertai

Keistai skamba tiesa, kad karštuoju metu valgyti ledus ir gerti ledinius kokteilius nerekomenduojama. Mat šaltam maistui patekus į šiltą skrandį, sutrinka virškinimo sistema. Virškinimo sutrikimams pašalinti rekomenduojamas Mezym. Mezym yra naudingas tuo, kad tai naturalūs kasos virškinimo fermentai. Asmenims, turintiems kepenų, kasos ir tulžies pūslės ligas (net  lėtinės formos), ledinis maistas vasarą gali išprovokuoti  pankreatito arba cholecistito priepuolius ar bent  pilvo dieglius. Nesmaližiaukite šaltais desertais iš karto po riebių valgių: žąsienos, avienos, kiaulienos, ungurių. Šis maisto derinys dar labiau apsunkins virškinimą. Be to, šie produktai labiau tinka žiemai, bet ne vasarai!

Kai temperatūra skrandyje mažėja už natūralią 37 ° C, virškinimo fermentai tampa mažiau veiksmingi ir tai trikdo virškinimo procesą. Jaučiamas nuovargis, sunkumas skrandyje, mieguistumas. Silpsta  imuninė  sistema ir žmogus gali „pasigauti“ peršalimo ligą ar žarnyno infekciją. Be to, geriant šaltus gėrimus, kūnas neatvėsinamas,  tiesiog klaidinama  termoreguliavimo sistema. Sumažėjus temperatūrai skrandyje, organizmas sumažina šilumos atidavimą, sustabdo prakaitavimo procesą ir siaurina periferines kraujagysles. Nepaisant šilumos, organizmas veikia  lyg  šalčio poveikyje ir  perkaista.

Rekomendacijos

Vasarinės šilumos metu rekomenduojama pasirinkti minkštus ledus – jų temperatūra yra minus 4-6 ° C (kietų ledų siekia minus 12 ° C). Taigi, jei jūs perkate labai atšaldytus ledus, tiesiog leiskite jiems šiek tiek ištirpti, arba tiekite prie karštų desertų. Jūs gausite skanų desertą, subalansuotą temperatūros atžvilgiu.

Maistas vasarai. Prieskoniai

Prieskoniai kelia apetitą ir skatina skrandžio sulčių gamybą, kas svarbu karštuoju periodu. Tuo pačiu metu prieskoniai padeda organizmui kovoti su patogeninėmis žarnyno infekcijomis. Būtent dėl šios priežasties  pietų šalyse jais gausiai gardinamas maistas. Tai užkerta kelią persivalgymui ir dehidratacijai: naudojant daugiau aštraus maisto, troškulys intensyvėja.

Rekomendacijos

Esant karštam orui, patiekalams gardinti nenaudokite svogūnų, česnakų, imbiero, pipirų, cinamono, ciberžolės – tai „karšti“ prieskoniai. Geriau rinkitės prieskonius, turinčius aušinimo savybes: čiobrelius, kmynus, anyžius, mėtas, melisą, šalaviją.

"Mezym yra naudingas tuo, kad tai naturalūs kasos virškinimo fermentai."

Maistas vasarai. Salotos

Visi vasaros metu patiekiami patiekalai puikiai derinasi su salotomis. Mitybos specialistai karštu sezonu rekomenduoja kasdien valgyti šviežias salotas, ypač prieš pagrindinį patiekalą. Patekę  į perkrautą skrandį, žalumynai praranda vitaminus dar nesuvirškinti.

Rekomendacijos

Deja, žalumynai greitai  praranda savo vitaminus ir mineralus. Perteklių užšaldykite, nes šaltis išsaugo vertingus junginius ir užkerta kelią fitotoksinų susidarymui.

Maistas vasarai. Arbata

Karšta arbata su citrina karštu sezono metu yra geriau už ledinį kokteilį. Šis gaivus gėrimas padeda organizmui atsikratyti perkaitimo, nes iš pradžių  šiek tiek pakelia temperatūrą ir iššaukia prakaitavimą, o vėliau ilgai palaiko vandens-druskų balansą organizme.

Rekomendacijos

Norėdami išlaikyti energingumą  bei išvengti perkaitimo, žarnyno sutrikimų ir kitų rūpesčių, pasiruoškite žoleles, turinčias aušinimo efektą ir gerkite jų arbatą. Tokį efektą sukelia jauni juodųjų serbentų ūgliai ir lapai, medetkų žiedlapiai ir raudonieji dobilai, mėta, žemuogių lapai, ramunėlės, medetkos, raudonėliai.

Laikykitės šių paprastų rekomendacijų ir jums daugiau nereikės nerimauti, ką valgyti vasarą. Rūpinkitės savo sveikata..

+1
+1 -0
  • Virškinimo organų ligos
  • Virškinimo gerinimas
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *