Ar tikrai pienas nekenkia?

Rugsėjo 11, 2015
+4
+4 -0

Ilgus amžius pieną buvo įprasta laikyti svarbia subalansuotos mitybos dalimi. Populiarūs posakiai ir šūkiai: „Pienas – gerai kūnui!“ ar „Turi pieno?“. Pienas visada buvo populiarus pagrindinėse žiniasklaidos priemonėse ir vis dar teigiama, kad jis yra pagrindinis tinkamos mitybos produktas.

Pienas dažnai yra daugumos šeimų maisto prekių sąrašo viršuje JAV ir dalyje Europos, bet jis retai vartojamas Azijos ir Afrikos šalyse.

Pienas gali būti įvairios kilmės. Dažniausiai vartojamas karvių, avių ir ožkų pienas. Taip pat yra daug pieno pakaitalų, tokių kaip sojų, migdolų, kokosų ar kanapių pienas.

Pienas yra natūralus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Norint išlaikyti sveikas raumenų apimtis, svarbu skatinti medžiagų apykaitą ir išsaugoti tinkamą svorį.

Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skirsime karvių pienui. Jis gali būti įvairių rūšių, pavyzdžiui, pagardintas kvapiosiomis medžiagomis, be laktozės, su omega 3, be hormonų, natūralus ar liesas.

Ar pienas iš tiesų yra sveikas pasirinkimas, priklauso ir nuo vartojamo pieno rūšies. Yra pieno, turinčio daug baltymų, mažai cukraus ir be nereikalingų priemaišų, bet taip pat būna gardinto kvapiosiomis medžiagomis pieno, kuriame tiek pat cukraus kaip sodos vandenyje.

Kai kurie žmonės pienui yra alergiški, jie negali vartoti jokios rūšies pieno. Laktozės netoleruojantys asmenys gali vartoti laktozės neturintį pieną, priklausomai nuo šios medžiagos netoleravimo lygio. Veganai, vengiantys gyvulinės kilmės produktų, visiškai negalėtų vartoti tikro pieno ir greičiausiai rinktųsi pieno pakaitalus, tokius kaip sojų ar migdolų pienas.

Pieno svarba

Sveiki kaulai

Kiekvienas yra girdėjęs, kad pienas naudingas kaulams – jis amerikiečių mityboje yra pirminis vitamino D šaltinis, taip pat puikus kalcio šaltinis. Vis dėlto kalcio ir vitamino D vartojimo neužtenka, norint išvengti osteoporozės.

Reguliari fizinė veikla ir jėgos treniruotės, nerūkymas ir mityba, kai suvartojama mažai natrio ir daug kalio turinčių produktų, taip pat padeda palaikyti sveikus kaulus ir sumažinti osteoporozės riziką.

Sveikos smegenys

Kanzaso universiteto mokslininkai ištyrė, kad didesnis pieno produktų vartojimas vyresnio amžiaus žmonėms yra susijęs su didesniu glutationo – stipraus antioksidanto – kiekiu smegenyse.

Pieną geriančių asmenų (suvartojančių rekomenduojamas tris porcijas pieno ir pieno produktų per dieną) antioksidantų lygis yra apie 30 proc. didesnis negu tų, kurie suvartoja mažiau nei pusę porcijos. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, šis tyrimas atskleidė naują galimą pakankamo kiekio pieno vartojimo naudą suaugusiesiems.

„…išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma…”

Daugiau apie tai skaitykite:

Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

 

Kraujo spaudimas ir sveika širdis

„Didesnis kalio ir mažesnis natrio vartojimas yra svarbiausias mitybos pokytis, kuriuo gali pasirūpinti kiekvienas, kad sumažintų širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – teigia dr. Markas Houstonas (Misisipė), Vanderbilto medicinos mokyklos medicinos profesorius adjunktas ir Hipertenzijos instituto Šv. Tomo ligoninės Tenesyje direktorius.

1 2
+4
+4 -0
  • Dietologas
  • Mityba pagal kraujo grupę
  • Baltymų dieta
  • Mitybos įpročiai
  • Vitaminas D
  • Pieno produktai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *