Kaip išlaikyti virtuvę švarią ir saugią?

Sausio 15, 2016
+11
+11 -0

Pateikiame šešis patarimus, padėsiančius išlaikyti mėgstamiausią namų patalpą švarią.

Ar jūsų virtuvė švari?

Dauguma namų šeimininkių greičiausiai jaučiasi užtikrintos, kad žino, kaip elgtis su neapdorotais maisto produktais, kaip išvengti mikrobų ir bakterijų bei kaip išlaikyti virtuvę švarią. Tačiau pažvelgus į pjaustymo lentelę atidžiau, galima padaryti kitokias išvadas.

Atlikta 400 žmonių  ir 100 profesionalių virtuvės šefų apklausa parodė, kad mūsų išmanymas iki šiol yra kiek… viduramžiškas. Įsitikinkite, kad vienintelis dalykas, kurį turite pakeisti virtuvėje, tai – gera nuotaika.

"Minutę pašildykite kempines mikrobangų krosnelėje arba išplaukite jas indaplovėje, naudodami sausąjį ciklą."

Nuplaukite žievę

Nors 68 proc. žmonių (ir 71 proc. virtuvės šefų) mano, kad paukštiena yra pavojingiausias maisto produktas, tačiau neapdoroti maisto produktai iš tiesų sukelia daugiau su maistu susijusių ligų.
Nušveiskite ir nuskalaukite melionus, moliūgus ir kitus maisto produktus, kurių žievė nevalgoma, taip pašalinsite bakterijas, kurios gali patekti į organizmą, kai pjaunate žievę.

Tikrinkite temperatūrą

Tik 29 proc. amerikiečių yra naudoję maisto termometrą. Termometras – geriausias būdas patikrinti, ar maistas pakankamai iškepęs ir bakterijos sunaikintos. Kiaulienai, kumpiui, kepsniams ir ėrienos pjausniams reikia pasiekti 63 °C temperatūrą, maltą jautieną nesaugu valgyti, kol ji nepasiekia 71 °C, paukštienai reikia 74 °C temperatūros.  Įsigykite maisto termometrą (geriausiai skaitmeninį) bet kurioje namų apyvokos daiktų parduotuvėje.

Išplaukite kempines

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad trys iš keturių virtuvės kempinių ir šluosčių turi galimai kenksmingų bakterijų. Minutę pašildykite kempines mikrobangų krosnelėje arba išplaukite jas indaplovėje, naudodami sausąjį ciklą.

Naudokite dvi pjaustymo lenteles

Vieną pjaustymo lentelę paskirkite mėsai, kitą daržovėms, taip bakterijos iš žalios jautienos nepateks į jūsų gaminamas salotas.  Dėl tos pačios priežasties naudokite skirtingus peilius mėsai ir daržovėms pjaustyti.

AIDS – iki šiol daugybę gyvybių nusinešanti liga. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad 2011 m. pasaulyje buvo 35 mln. žmonių, užsikrėtusių ŽIV (žmogaus imunodeficito virusu, kuris sukelia AIDS). Ši infekcija nepagydoma, tačiau anksti pastebėjus jos simptomus ir pradėjus gydymą, virusą pavyksta...

Plačiau:

AIDS. Kokie šios ligos požymiai ir kaip ji gydoma?

Išvalykite šaldytuvą

Valykite šaldytuvą ne tik iš išorės. Kas keletą savaičių valykite šaldytuvo stalčius šiltu vandeniu su plovikliu. Nuplaukite vandeniu ir nusausinkite šluoste.  Dar vienas saugumo patarimas: stalčiuose – šalčiausioje šaldytuvo vietoje – laikykite mėsą, daržoves ir kitus greitai gendančius maisto produktus.

Plaukite rankas

Tai svarbu, norint išvengti mikrobų plitimo, tačiau, kaip rodo apklausų rezultatai, tik pusė žmonių tai daro.
 Kaip kruopščiai nusiplauti rankas? Mažiausiai 20 sekundžių (tiek užtrunka, kol du kartus suniūniuojate „Su gimimo diena“) patrinkite visą plaštaką, nepamirškite tarpupirščių. Įsitikinkite, kad paskui visiškai nusausinate rankas.

+11
+11 -0
  • Virusai
  • Mikrobangų krosnelės
  • Mėsa
  • Ebolos virusas
  • Rotavirusinė infekcija
  • Gripo virusas
  • Antibakterinis poveikis

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *