Gydomosios kvapniojo cinamono savybės

Sausio 02, 2014
+17
+20 -3

Daugeliui žodis „cinamonas“ siejasi su kvepiančiomis bandelėmis ar cinamonu apibarstytu obuolių pyragu. Tačiau šis prieskonis, kurio greičiausiai rastume kiekvieno smaližiaus virtuvėje, gali praversti ne tik gaminant desertus, bet ir rūpinantis sveikata. 

Svarbu žinoti, kad yra kelios pagrindinės cinamono rūšys. „Tikruoju cinamonu“ tituluojamo Ceilono cinamono daugiausia išgaunama Šri Lankoje, Indijoje, Madagaskare ir Brazilijoje. O jo „pusbroliu“ laikomu pigesniu kininiu cinamonu pasaulį aprūpina tokios šalys kaip Indonezija, Kinija, Vietnamas, Japonija ir Korėja. 

Saldesnis, lengvesnis ir rafinuotesnis Ceilono cinamonas vertinamas kur kas labiau nei aitresnio skonio, sunkesnis kininis cinamonas. Be to, Ceilono cinamone aptinkama itin nedaug kumarino, natūralaus šviežio šieno kvapo junginio, skystinančio kraują ir galinčio pakenkti kepenims. Kininiame cinamone randami didesni kumarino kiekiai, todėl pastarojo prieskonio reikėtų vartoti mažiau. Vis dėlto atskirti cinamono rūšis itin sunku, tad rekomenduojama Ceilono cinamono ieškoti ekologiškų produktų parduotuvėse. 

Taigi kokiomis gydomosiomis savybėmis pasižymi tūkstančius metų natūralioje medicinoje naudojamas cinamonas? 

Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Ši ne vieno medicininio tyrimo įrodyta cinamono savybė ypač naudinga II tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Cinamonas ne tik reguliuoja gliukozės kiekį, bet ir aktyvuoja insulino receptorius. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad ligos gydymas trunka visą gyvenimą, tad cinamono vartojimas turėtų būti derinamas su cukraus kiekio kraujyje stebėjimu, sveika mityba, reguliaria mankšta, o kartais ir su diabeto vaistų ar insulino terapija. 

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje. „Amerikos diabeto asociacijos“ (angl. „American Diabetes Association“) paskelbto tyrimo rezultatai įrodė, kad cinamonas gali būti naudojamas ne tik diabeto gydymui, bet ir „blogojo“ cholesterolio (didelio tankio lipoproteinų) kiekio mažinimui kraujyje. Taigi cinamonas gali būti vartojamas ir kaip širdies bei kraujagyslių ligų prevencinė priemonė. 

Kovoja su bakterijomis ir peršalimo ligomis. Daugelį amžių tradicinėje Indijos medicinoje Ajurvedoje cinamonas buvo naudojamas kaip antibakterinė medžiaga, stiprinanti imunitetą ir apsauganti nuo peršalimo ligų. Karšta cinamono arbata skatina kraujo cirkuliaciją, padeda kovoti su bakterijomis ir sušildo organizmą. Gydymas taps veiksmingesnis, jei cinamono arbatą pagardinsite imbieru ir medumi. Be to, antibakterinė cinamono arbata stabdo ir grybelio candida albicans, aptinkamo burnoje, gerklėje ir virškinimo trakte, plitimą. 

Slopina artrito keliamus skausmus. Dažnas vyresnio amžiaus žmogus, o neretai ir sportuojantis jaunuolis skundžiasi maudžiančiais sąnariais. Cinamono uždegimo slopinamasis poveikis padeda sumažinti artrito keliamus skausmus. O sudedamoji prieskonio dalis mikroelementas manganas stiprina sąnarius ir kaulus, mažina osteoporozės keliamas problemas. Norint nuslopinti sąnarių skausmus, rekomenduojama gerti cinamono arbatą, taip pat cinamono eteriniu aliejumi masažuoti skaudančias vietas.

„Saldus cinamono kvapas stimuliuos smegenų veiklą ir suteiks žvalumo.“Gerina atmintį ir aktyvina smegenų veiklą. Psichologiniais tyrimais įrodyta, jog cinamonas gerina kognityvinius gebėjimus: atmintį, dėmesio koncentraciją, susikaupimą, mokymąsi. Dirbant ar mokantis ant stalo rekomenduojama pasidėti cinamonu kvepiančių žvakių ar cinamono lazdelių. Saldus cinamono kvapas stimuliuos smegenų veiklą ir suteiks žvalumo. Jei ir tai nepadeda ir vis dar trūksta budrumo, be tradicinių priemonių (puodelio kavos ir smagaus pokalbio virtuvėlėje su kolega), gali pagelbėti cinamoninės kramtomosios gumos gabalėlis.

Gerina virškinimą ir padeda lieknėti. Tradicinėje Kinijos medicinoje cinamonas buvo vartojamas nuo pilvo pūtimo, pykinimo ir viduriavimo. Tikėta, kad cinamonas padeda virškinti pieno produktus ir vaisius. Cinamone esantis manganas, ląsteliena, eteriniai aliejai ir kalcis padeda reguliuoti skrandžio sulčių gamybą, maisto virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą. Norint sumažinti skrandžio skausmus ir palengvinti virškinimą, po valgio rekomenduojama atsigerti cinamono arbatos, paskanintos keliais mėtų lapeliais. O norint numesti svorio, medumi pasaldintą cinamono arbatą derėtų gerti rytais, dar gerokai prieš pusryčiaujant. Vos tik nubudę, pasidarykite cinamono arbatos, ramiai ją išgerkite, o tik tuomet palįskite po dušu ir gaminkitės pusryčius. Taip pažadinsite savo organizmą ir sumažinsite alkio jausmą.

Kovoja su ėduonimi. Cinamono uždegimo slopinamasis poveikis svarbus dantų ir dantenų priežiūrai. Šis prieskonis ne tik stabdo ėduonies plitimą, bet ir saugo dantenas nuo uždegimo ir nemalonaus burnos kvapo. Renkantis natūralią pastą, burnos valymo skystį ar kramtomąją gumą, atkreipkite dėmesį į gaminius, kurių sudėtyje yra cinamono eterinio aliejaus. 

Atrodo, kad cinamonas daro stebuklus, tad šį prieskonį verta prisiminti ne tik iškepus obuolių pyragą. Galite pradėti nuo nedidelių, bet teigiamą įtaką jūsų savijautai darysiančių pokyčių: cinamonu kvepiančių žvakių ant darbo stalo ir medumi pagardintos aštrios cinamono arbatos vėsiuoju metų laiku.

Aštri cinamono arbata (4 asmenims)  

 

  • 3 kupini šaukšteliai juodųjų arbatžolių
  • 1 cinamono lazdelė (maždaug 8 cm ilgio)
  • 4 griežinėliai imbiero
  • 8 gvazdikėliai
  • Truputis juodųjų pipirų
  • 3 puodeliai vandens
  • 1 puodelis pieno
  • Keli šaukšteliai medaus (pagal skonį) 

Puode užviriname vandenį, suberiame arbatžoles, cinamono lazdelę, imbierą, gvazdikėlius ir pipirus. Arbatą ant silpnos ugnies verdame apie 15 min. Įpilame pieno, paverdame dar 5 min. Nuimame nuo ugnies ir palaikome dar keletą minučių, kad praauštų. Pagardiname medumi ir patiekiame. Skanaus!

+17
+20 -3
  • Natūrali kosmetika
  • Cholesterolio padidėjimas
  • Cinamonas
  • Ekologiškos prekės
  • Peršalimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *