Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?

Vasario 24, 2018 | L.Rimgailė
+17
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?

Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa tai reaguoti...

Apsinuodijimas maistu – tai ne tik įvairūs virškinimo sutrikimai – tai kur kas rimčiau

Apsinuodijama tada, kai maistas būna užterštas bakterijomis, virusais, chemikalais, toksinais, pelėsiais...Tai, jog žmogus apsinuodijo, išduoda tokie simptomai kaip šleikštulys, viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmas. Kartais net ir parduotuvių lentynose esantis maistas jau gali būti užkrėstas – ypač jūros produktai ir paukštiena.

Kartais maistas užsiteršia gaminant, pvz., stafilokoko bakterijų į maistą gali pakliūti jei gaminant prie jo prisiliečia atvira žaizda arba neteisingai maistą laikant, pavyzdžiui, botulizmo klostidijos atsiranda tada, kai konservuojamas maistas deramai nesterilizuojamas. Šios bakterijos pažeidžia nervų sistemą ir gali tapti mirties priežastimi. Todėl labai svarbu nuolat palaikyti tinkamą virtuvės higieną: žalią mėsą laikyti atskirai nuo kitų maisto produktų, po žalios mėsos ruošimo įrankius, stalo lenteles gerai nuplauti su karštu vandeniu, pagamintą mėsą valgyti iš karto, o žuvį laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje.

Dažna apsinuodijimo maistu priežastimi tampa ir kiaušiniai: žaliuose arba vos tik apvirtuose kiaušiniuose gali būti salmonelių. Lietuvoje žinomas ne vienas salmoneliozės atvejis, kurio metu žmonės viduriavo, atsirado virškinimo sutrikimai, pilvo skausmas, vargino aukšta temperatūra...

Grėsmė virškinimo traktui kyla ir tuomet, kai valgome minkštą sūrį, paruoštas salotas ar šaldytus produktus, kuriuose gali būti listerijos bakterijos užkratas. Šis užkratas yra itin pavojingas vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms, o nėščios moterys nuo šios infekcijos gali netekti savo kūdikio.

Keletas patarimų tiems, kurie kenčia nuo apsinuodijimo maisto

  • Jei jaučiate, jog apsinuodijote maistu, tuomet, kol nepraėjo vėmimas ir viduriavimas, reikėtų stengtis nevalgyti jokio kieto maisto ir pieno produktų.
  • Vemiant ir viduriuojant žmogaus organizmas netenka daug skysčių, tad nepamirškite, jog labai svarbu apsinuodijus maistu gerti pakankamai vandens – tokiu būdu išvengsite dehidratacijos.
  • Apsinuodijus maistu, jei kamuoja alkis, valgykite tik lengvą maistą, kuris būtų lengvai virškinamas, pavyzdžiui, sausą skrebutį su sriuba.
  • Vaistai nuo karščiavimo padės tuo atveju, kai žmogus, kuris apsinuodijo maistu, ne tik vemia, viduriuoja, bet dar ir karščiuoja.
  • Jei apsinuodijimo maisto sukelti simptomai – viduriavimas bei vėmimas, pykinimas, nepraeina, tuomet nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

Virškinimo ligos – gyvenimo būdo pasekmė

„Nustatyta, kad daugiau nei 50 % gyventojų yra šios bakterijos nešiotojai, bet didžioji jų dalis jaučiasi gerai ir net nežino, kad yra užsikrėtę.“

Plačiau:

Virškinimo ligos – gyvenimo būdo pasekmė

Kaip suprasti apsinuodijimo priežastį?

Kiekviena apsinuodijimo maistu rūšis turi savus, išskirtinius požymius:

1.Jei apsinuodijote chemikalais, tuomet vargins vėmimas ir viduriavimas, požymiai pasireikš per 30 min. po  suvartoto maisto laiko.

2.Jei apsinuodijote salmonele, tuomet taip pat vargins viduriavimas ir vėmimas, tačiau požymiai pasireikš ne iš karto, bet gerokai vėliau – nuo 8 iki 48 val.

3.Jei apsinuodijote stafilokokų toksinais, tuomet vargins vien tik vėmimas, požymiai pasireikš nuo 1 iki 6 val.

4.Jei apsinuodijote nuo neplautų vaisių ir užkrato židinys tapo ant jų buvusios vaškinės bacilos, tuomet vargina vėmimas, pykinimas, o požymiai pasireiškia nuo 2 iki 14 val.

 

Atsargiai su įvairiomis mišrainėmis ir salotomis!

Kartais daug dirbantys žmonės neturi laiko patys gaminti maisto, tad pasikliauna maistu, kurį jiems pagamina kiti. Tačiau tas maistas toli gražu nėra toks sveikas, kaip atrodo. Todėl visuomet prieš perkant salotas ar mišraines prekybos centruose, įsitikinkite, ar jos buvo tinkamai laikomos, ar nepasibaigęs jų galiojimo laikas.

+17
  • Virškinimo organų ligos
  • Skrandžio rūgštingumas
  • Skrandžio opa
  • Virškinimo sutrikimai
  • Virškinamojo trakto ligos
  • Skrandžio uždegimas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kaip gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų? (1 dalis)
Kaip gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų? (1 dalis) Ne paslaptis, kad organizmas geriausiai įsisavina natūralius vitaminus ir mineralus, gaunamus iš turtingo, šviežio ir tinkamai paruošto maisto. Žinoma, kad daugiausiai natūralių vitaminų turi šviežios daržovės ir vaisiai, tad šiais maisto produktais reikia mėgautis kaip galima dažniau. Patariama nepamiršti ir vaisių bei...
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +35 / -2 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -3 +24
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18