Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Rugpjūčio 13, 2014 | Martynas Gelumbauskas
+14
2
Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Medikai skambina pavojaus varpais – įspūdingu greičiu didėja nutukusių ir sergančių cukriniu diabetu žmonių skaičius. Pastaruoju metu dėl šių problemų vis dažniau kaltinamas gausus cukraus vartojimas, todėl mitybos specialistai rekomenduoja jo vartojimą stipriai apriboti. Tačiau daugelis žmonių nežino, kokiuose maisto produktuose yra daug cukraus, ir jį sieja tik su saldumynais:saldainiais, spurgomis ar tortais. Dėl šios priežasties atrinkome keletą maisto produktų, kuriuose yra daugiau cukraus nei manėte iki šiol. 

Gaivieji gėrimai. Dauguma žmonių labiau domisi, kiek kalorijų yra valgomame maiste, ir visai pamiršta apie gėrimus. Tačiau nustebtumėte sužinoję, kiek daug kalorijų ir cukraus turi gaivieji gėrimai! Pavyzdžiui, viename litre visų pamėgtos Coca-Colos yra net 108 g cukraus. Tad litras Coca-Colos turi tiek pat kalorijų, kiek ir didelis kepsnys, tačiau šiuose gėrimuose nėra jokių vertingų maistinių medžiagų ir jie nesuteikia sotumo.

„... išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma.“ Maža to, toks milžiniškas cukraus kiekis išbalansuoja mūsų medžiagų apykaitą, sukeldamas didelius gliukozės ir insulino koncentracijos kraujyje svyravimus. Visa tai skatina svorio augimą, didina cukrinio diabeto ir kitų sunkių ligų riziką.

Užtenka paminėti, kad išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma. Šie gėrimai ypač paplitę tarp jaunimo, tad specialistai mano, kad gausus jų vartojimas ‒ pagrindinė jaunų žmonių nutukimo priežastis. Dėl to pirmas ir turbūt svarbiausias žingsnis sveikos mitybos link turėtų būti visiškas šių gėrimų atsisakymas ir pakeitimas vandeniu. 

Dideliame apelsine yra daugiau nei 20 g cukrausUogos ir vaisiai. Įprastai šie produktai laikomi vienais sveikiausių, nes juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų. Tačiau yra ir kita medalio pusė – juose ypač daug cukraus. Pavyzdžiui, viename dideliame apelsine ar obuolyje yra daugiau nei 20 g cukraus. Net 70–90 % iš vaisių ar uogų gaunamų kalorijų gauname cukraus pavidalu, o šioje srityje pirmauja vynuogės. Tad paradoksalu, kad daugumoje dietų kartojama ta pati frazė – valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių. Tokių patarimų prisiklausę žmonės vėliau skundžiasi: „Valgiau beveik vien vaisius, tačiau svoris ne tik nesumažėjo, bet ir padidėjo.“ Tai nestebina, nes tokia mityba panaši į saldainių „dietą“ – per dieną suvartojami net keli šimtai gramų cukraus, o didelė dalis šios medžiagos vėliau virsta riebalais. 

Todėl labai svarbu nubrėžti aiškią ribą tarp vaisių ir daržovių, nes pastarosios turi mažai kalorijų ir jose labai nedaug cukraus. Dėl to reikia valgyti daug daržovių, ypač norintiesiems sulieknėti. Žinoma, nereikėtų visai atsisakyti ir vaisių bei uogų, tačiau apie šiuos produktus derėtų galvoti labiau kaip apie desertą ir juos valgyti saikingai. 

Pomidorų padažas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jis su cukrumi neturi nieko bendro, tačiau tiesa tokia, kad gaminant šiuos padažus į juos pridedama cukraus. Turbūt kyla klausimas ‒ kam to reikia? Pasirodo tam, kad nuslopintų padažo rūgštingumą ir apskritai pagerintų skonį. Priklausomai nuo rūšies, į 100 g padažo gamintojai deda apie 10–30 g cukraus. Taigi kitą kartą parduotuvėje rinkdamiesi pomidorų padažą nepamirškite perskaityti jo etiketės ir pasidomėti, kiek jame cukraus. 

Medus. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad medus ‒ puikus cukraus pakaitalas. Ypač medų mėgsta natūralų gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Tačiau tiesa tokia, kad viename arbatiniame šaukštelyje medaus yra net 17 g cukraus. Tad bandydami cukrų pakeisti medumi, dažnai jo suvartojame dar daugiau. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad turėtumėte nebevartoti medaus – juk karšta arbata su medumi ir citrina yra puikus vaistas nuo peršalimo. Tiesiog atminkite, kad gausus medaus vartojimas sukelia tokias pat pasekmes, kaip ir cukrus. 

Gydytojai moterims rekomenduoja per dieną suvartoti iki 25 g cukraus (maždaug 6 arbatiniai šaukšteliai), o vyrams ‒ iki 35 g cukraus. Tačiau statistika rodo, kad vidutinis Lietuvos gyventojas šią normą gerokai viršija ir per dieną suvalgo net apie 80 g cukraus, o tai kelia rimtą pavojų sveikatai. Akivaizdu, kad dažnai didelį cukraus kiekį suvartojame to nė neįtardami. Vienintelis būdas to išvengti ‒ domėtis tuo, ką valgome, ir skaityti maisto produktų etiketes.

+14
2
  • Cukrinis diabetas
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Cukrus
  • II tipo cukrinis diabetas
  • Dietologai
  • Gaivieji gėrimai
  • Vaikų nutukimas

Susiję straipsniai

  • andrius / 2014-08-13 15:30:43

    Nu manau jau visi zino kad coca coloj yra puse puse pakelio cukraus...
    Maziausiai tikiuosi cukraus darzovese, o ne saldziuose gerimuose...

  • Dietologas / 2014-08-13 11:23:11

    Daugiausia cukraus slypi ten kur mažiausiai tikimes: gaiviuosiuose gerimuose (Coca Coloj ir pan.) bei ivariose desrose, skilandziuose ir panasiai.

Siųsk savo nuomonę
Kada gali prireikti virškinimo fermentų?
Kada gali prireikti virškinimo fermentų? Tikriausiai nėra žmogaus, kuriam nebūtų tekę patirti virškinimo sutrikimų. Dažnas tai apibūdina kaip itin nemalonų reiškinį, kurio metu skauda skrandį arba žarnyno sritį, jaučiamas sunkumas skrandyje – pacientas apibūdina tai kaip „skrandžio sustojimą“. Taip pat jaučiamas pykinimas, pilvo pūtimas, gali pasireikšti... +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +38 / -5 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia?
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia? Pavasaris jau seniai tarė sudie užleisdamas savo vietą ryškiaspalvei vasarai. Šis metų laikas žada daug nuotykių. Vasarą, rodos, kiekvienam iš mūsų neturėtų stigti jėgų bei geros nuotaikos, tačiau kodėl labai dažnai vasaros metu jaučiamės pavargę? Kodėl kūno svoris nemažėja, nors laikomės dietos ir norime džiaugtis... +21 / 0 +21
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18