Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Rugpjūčio 13, 2014 | Martynas Gelumbauskas
+14
2
Kokiuose maisto produktuose slepiasi cukrus?

Medikai skambina pavojaus varpais – įspūdingu greičiu didėja nutukusių ir sergančių cukriniu diabetu žmonių skaičius. Pastaruoju metu dėl šių problemų vis dažniau kaltinamas gausus cukraus vartojimas, todėl mitybos specialistai rekomenduoja jo vartojimą stipriai apriboti. Tačiau daugelis žmonių nežino, kokiuose maisto produktuose yra daug cukraus, ir jį sieja tik su saldumynais:saldainiais, spurgomis ar tortais. Dėl šios priežasties atrinkome keletą maisto produktų, kuriuose yra daugiau cukraus nei manėte iki šiol. 

Gaivieji gėrimai. Dauguma žmonių labiau domisi, kiek kalorijų yra valgomame maiste, ir visai pamiršta apie gėrimus. Tačiau nustebtumėte sužinoję, kiek daug kalorijų ir cukraus turi gaivieji gėrimai! Pavyzdžiui, viename litre visų pamėgtos Coca-Colos yra net 108 g cukraus. Tad litras Coca-Colos turi tiek pat kalorijų, kiek ir didelis kepsnys, tačiau šiuose gėrimuose nėra jokių vertingų maistinių medžiagų ir jie nesuteikia sotumo.

„... išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma.“ Maža to, toks milžiniškas cukraus kiekis išbalansuoja mūsų medžiagų apykaitą, sukeldamas didelius gliukozės ir insulino koncentracijos kraujyje svyravimus. Visa tai skatina svorio augimą, didina cukrinio diabeto ir kitų sunkių ligų riziką.

Užtenka paminėti, kad išgėrus vos 2 L tokių gėrimų viršijama visos savaitės maksimali rekomenduojama cukraus norma. Šie gėrimai ypač paplitę tarp jaunimo, tad specialistai mano, kad gausus jų vartojimas ‒ pagrindinė jaunų žmonių nutukimo priežastis. Dėl to pirmas ir turbūt svarbiausias žingsnis sveikos mitybos link turėtų būti visiškas šių gėrimų atsisakymas ir pakeitimas vandeniu. 

Dideliame apelsine yra daugiau nei 20 g cukrausUogos ir vaisiai. Įprastai šie produktai laikomi vienais sveikiausių, nes juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų. Tačiau yra ir kita medalio pusė – juose ypač daug cukraus. Pavyzdžiui, viename dideliame apelsine ar obuolyje yra daugiau nei 20 g cukraus. Net 70–90 % iš vaisių ar uogų gaunamų kalorijų gauname cukraus pavidalu, o šioje srityje pirmauja vynuogės. Tad paradoksalu, kad daugumoje dietų kartojama ta pati frazė – valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių. Tokių patarimų prisiklausę žmonės vėliau skundžiasi: „Valgiau beveik vien vaisius, tačiau svoris ne tik nesumažėjo, bet ir padidėjo.“ Tai nestebina, nes tokia mityba panaši į saldainių „dietą“ – per dieną suvartojami net keli šimtai gramų cukraus, o didelė dalis šios medžiagos vėliau virsta riebalais. 

Todėl labai svarbu nubrėžti aiškią ribą tarp vaisių ir daržovių, nes pastarosios turi mažai kalorijų ir jose labai nedaug cukraus. Dėl to reikia valgyti daug daržovių, ypač norintiesiems sulieknėti. Žinoma, nereikėtų visai atsisakyti ir vaisių bei uogų, tačiau apie šiuos produktus derėtų galvoti labiau kaip apie desertą ir juos valgyti saikingai. 

Pomidorų padažas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jis su cukrumi neturi nieko bendro, tačiau tiesa tokia, kad gaminant šiuos padažus į juos pridedama cukraus. Turbūt kyla klausimas ‒ kam to reikia? Pasirodo tam, kad nuslopintų padažo rūgštingumą ir apskritai pagerintų skonį. Priklausomai nuo rūšies, į 100 g padažo gamintojai deda apie 10–30 g cukraus. Taigi kitą kartą parduotuvėje rinkdamiesi pomidorų padažą nepamirškite perskaityti jo etiketės ir pasidomėti, kiek jame cukraus. 

Medus. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad medus ‒ puikus cukraus pakaitalas. Ypač medų mėgsta natūralų gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Tačiau tiesa tokia, kad viename arbatiniame šaukštelyje medaus yra net 17 g cukraus. Tad bandydami cukrų pakeisti medumi, dažnai jo suvartojame dar daugiau. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad turėtumėte nebevartoti medaus – juk karšta arbata su medumi ir citrina yra puikus vaistas nuo peršalimo. Tiesiog atminkite, kad gausus medaus vartojimas sukelia tokias pat pasekmes, kaip ir cukrus. 

Gydytojai moterims rekomenduoja per dieną suvartoti iki 25 g cukraus (maždaug 6 arbatiniai šaukšteliai), o vyrams ‒ iki 35 g cukraus. Tačiau statistika rodo, kad vidutinis Lietuvos gyventojas šią normą gerokai viršija ir per dieną suvalgo net apie 80 g cukraus, o tai kelia rimtą pavojų sveikatai. Akivaizdu, kad dažnai didelį cukraus kiekį suvartojame to nė neįtardami. Vienintelis būdas to išvengti ‒ domėtis tuo, ką valgome, ir skaityti maisto produktų etiketes.

+14
2
  • Cukrinis diabetas
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Cukrus
  • II tipo cukrinis diabetas
  • Dietologai
  • Gaivieji gėrimai
  • Vaikų nutukimas

Susiję straipsniai

  • andrius / 2014-08-13 15:30:43

    Nu manau jau visi zino kad coca coloj yra puse puse pakelio cukraus...
    Maziausiai tikiuosi cukraus darzovese, o ne saldziuose gerimuose...

  • Dietologas / 2014-08-13 11:23:11

    Daugiausia cukraus slypi ten kur mažiausiai tikimes: gaiviuosiuose gerimuose (Coca Coloj ir pan.) bei ivariose desrose, skilandziuose ir panasiai.

Siųsk savo nuomonę
4 rytiniai įpročiai, kuriuos reikėtų keisti
4 rytiniai įpročiai, kuriuos reikėtų keisti Atrodo, jog sveikai maitinatės, sportuojate, tačiau sveikata toli gražu nėra tokia, kokia norėtumėte, kad būtų? Jaučiate, kaip nuolat stinga jėgų, nesinori atlikti net pačių paprasčiausių, kasdieninių darbų? Jei taip, tuomet nepulkite kaltinti pačio nykiausio metų laiko: galbūt kaltas visai ne jis, bet Jūsų tam tikri... +16 / -1 +15
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui
Natūralūs saldikliai, naudingi mūsų organizmui Cukrus nėra būtinas mūsų organizmui, tačiau išvengti jo kasdienėje mityboje labai sunku. Nors stengiamės stebėti ir bent šiek tiek sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, neretai užsimirštame ir įsiberiame šaukštelį cukraus į kavą ar arbatą, saldiname kepinius, naudojame įvairius sirupus ir kitus pagardus. Visiškai... +38 / -2 +36
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +30 / -2 +28
Velykos! Receptai iš likusių margučių
Velykos! Receptai iš likusių margučių Vis dažniau pasirodantys saulės spinduliai, švelnesnis vėjas, nedrąsiai bundanti gamta primena, kad artėja Velykos. Jauki ir šviesi šventė, kai namai prisipildo artimųjų šurmulio, kai šeimininkės skuba traukti receptų užrašus ir gaminti puikiausius patiekalus, o margučių marginimas virsta tikru iššūkiu ne tik mažiesiems... +23 / 0 +23
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas!
Gerti ar negerti kavos – štai kur klausimas?Eksperimentas! Apie kavos naudą bei žalą sveikatai yra ne kartą tekę girdėti iš įvairių žiniasklaidos šaltinių. Nieko keisto, nes kiek žmonių – tiek nuomonių. +23 / -2 +21
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Pienas, kokį rinktis?
Pienas, kokį rinktis? Šis klausimas dažniausiai yra keliamas tų, kurie yra alergiški karvės pienui arba dar rečiau tų, kurie ieško naujovių ir nori savo mitybos racioną paįvairinti. Aš esu viena iš jų. Kai paprastas karvės pienas, kuris kiekvieną rytą buvo pilamas į kavą, man nusibodo, pamaniau, jog metas pokyčiams. Nupėdinau į parduotuvę... +24 / -5 +19
Daržovių sriubos – ne tik skanios, bet ir sveikos
Daržovių sriubos – ne tik skanios, bet ir sveikos Ruduo – pats tinkamiausias metas save ir šeimą palepinti kvapniomis daržovių sriubomis. Tad šįkart siūlome Jums išbandyti dvi daržovių sriubų receptus: šios sriubos yra ne tik kad labai skanios, bet dar ir labai sveikos, tad pravartu atrasti kelias dešimtis minučių ir jas išsivirti. +17 / 0 +17
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. +17 / 0 +17