„Metai be cukraus“. Tikra vienos šeimos istorija

Lapkričio 28, 2014 | Judita Malininaitė
+16
1
„Metai be cukraus“. Tikra vienos šeimos istorija

„Cukraus vartojimas kenkia žmogaus sveikatai“, „Cukraus gausu įvairiuose maisto produktuose“, „Būtina mažinti cukraus vartojimą“ – šias gydytojų ir dietologų kartojamas frazes mokame mintinai, tačiau, ar tikrai žinome, kad cukraus gausu ne tik saldainiuose, sausainiuose ar obuolių pyrage, bet ir salotų padaže, vištienos sultinyje ar kūdikių maistelyje. Amerikiečių rašytoja ir žurnalistė Eve Ogden Schaub, sunerimusi dėl savo ir šeimos sveikatos, nusprendė visus metus gyventi be cukraus. Pasidomėjome, kaip cukraus atsisakymas paveikė žurnalistės gyvenimą, ir pateikiame patarimus, kaip galite sumažinti suvartojamo cukraus kiekį ir jūs. 

Žinant amerikiečių mitybos įpročius ir apie juos sklandančius mitus, gali susidaryti įspūdis, kad JAV gyvenančiai šeimai išgyventi vienerius metus be cukraus – misija neįmanoma. Vis dėlto žurnalistė Eve įrodė, kad viskas, jei labai nori, įmanoma. Eve’os domėjimasis cukrumi kilo dėl didelio amerikiečių šeimų suvartojamo cukraus kiekio, o šis yra dažna diabeto, vėžio, nutukimo ir širdies ligų priežastis. 

Eve norėjo įrodyti, kad įmanoma maitintis sveikai ir pilnavertiškai visiškai nenaudojant cukraus ir dirbtinių saldiklių, kad galima eiti į restoranus, apsipirkinėti amerikiečiams įprastuose prekybos centruose ir gyventi normalų šeimos gyvenimą ilgainiui visiškai atsisakant cukraus. Visą savo, vyro ir vaikų vienerių metų be cukraus istoriją, patarimus ir receptus Eve O. Schaub sudėjo į kritikų teigiamai įvertintą knygą „Metai be cukraus“. 

Dekstrozės gausu vynuogėseNatūralus saldiklis dekstrozė – cukraus alternatyva 

Gliukozė itin svarbi žmogaus organizmui, smegenų ir nervų sistemai. Tai puikiai suvokdama Eve O. Schaub knygoje pateikia įprastus receptus, tačiau kai kuriuose galima pamatyti gliukozės atmainų, bet natūralių. Pavyzdžiui, itin mėgstamų blynų recepte yra du šaukštai dekstrozės. Dekstrozė – tai natūralus saldiklis, svarbiausias gerai įsisavinamas organizmo angliavandenis. Visi kiti angliavandeniai virškinimo metu paverčiami gliukoze. 

Dekstrozės daugiausiai yra vynuogėse. Saldinti blynus knygos autorė siūlo ir bananais arba nesaldintu džiovintu kokosu. Tokiais receptais moteris nori parodyti, kad nebūtina dėti cukraus ir sirupų ruošiant įprastus savaitgalio pusryčius

Kaip sumažinti suvartojamą cukraus kiekį? 

2011 m. Eve O. Schaub pradėjo rašyti tinklaraštį apie šeimos gyvenimą be cukraus, o 2014 m. balandžio mėn. išleido knygą „Metai be cukraus“. Šiuo metu amerikiečių žurnalistė yra itin populiari tarp sveikos gyvensenos šalininkų: moteris dalina interviu televizijoje, radijuje ir spaudoje, mielai pataria, kaip gyventi be cukraus. Eve rekomenduoja neskubėti ir iš pradžių nuosekliai mažinti suvartojamą cukraus kiekį, o paskui ir visiškai jo atsisakyti. Sveikos gyvensenos šalininkė išskiria šešis cukraus atsisakyti padėsiančius patarimus. 

  1. Gaminimas namuose. Eve rekomenduoja namuose gaminti tuos maisto produktus, kurie gali turėti slaptojo cukraus. Pavyzdžiui:

    - salotų ir makaronų padažus,
    - majonezą,
    - pomidorų padažą,
    - picos tešlą,
    - bandeles ir duoną.
     
  2. Vengtini produktai. Nepirkti vaisių sulčių, gazuoto vandens ir parduotuvėse ar kepyklėlėse pagamintų desertų.
  3. Dekstrozė. Gaminant patiekalus vietoj cukraus naudoti dekstrozę.
  4. Produktų etiketės. Jei skaitydami prekės etiketę sudėtyje rastumėte bet kokią cukraus atmainą, ji turėtų nepatekti į jūsų pirkinių krepšį.
  5. Kuo paprastesni patiekalai. Moteris rekomenduoja restoranuose ar kavinėse užsisakinėti kuo paprastesnius patiekalus – įmantriuose patiekaluose dažniausiai slypi cukrus.
  6. Pokalbiai. Prieš didžiąsias metų šventes su šeima reikėtų pasikalbėti apie suvartojamo cukraus kiekį, jo įtaką žmogaus organizmui. 

„Vis dėlto Eve nebuvo itin kategoriška ir kartą per mėnesį su visa šeima pasilepindavo saldžiu desertu.“Trumpai apie Eve’os šeimos gyvenimą be cukraus 

Tiek savo tinklaraštyje, tiek knygoje žurnalistė išsamiai aprašo, kaip jos šeima visus metus gyveno be cukraus, su kokiais sunkumais, iššūkiais ir visuomenės nuomonėmis susidūrė. Pavyzdžiui, artėjant vyro gimtadieniui ji nutarė iškepti tortą ir įrodyti, kad jos šeima iš tikrųjų nieko neatsisakė. Išradinga moteris gimtadienio proga iškepė aguonų tortą su dekstroze. 

Jautriausiai dėl šeimos mitybos pokyčių reagavo idėjos sumanytojos dukros, kurios, vos tik sužinojusios, kad metus teks gyventi be saldumynų, apsipylė ašaromis ir ėmė klausinėti, kaip jos gyvens be tortų, Helovino saldainių ir šokoladinio velykinio triušio. Vis dėlto Eve nebuvo itin kategoriška ir kartą per mėnesį su visa šeima pasilepindavo saldžiu desertu. 

Praėjus metams po išbandymo Eve O. Schaub ir šeima jaučiasi sveikesni ir energingesni, nors ryškių svorio ar elgesio pokyčių nepastebėjo. Praėjus metams be cukraus tiek Eve’ai, tiek visai šeimai tiesiog nebesinori saldumynų. Knygos „Metai be cukraus“ autorė neverčia žmonių staiga visiškai atsisakyti cukraus, bet ragina apie cukraus poveikį žmogaus sveikatai dažniau pasikalbėti su šeima ar bičiuliais.

+16
1
  • Cukrinis diabetas
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Cukrus
  • II tipo cukrinis diabetas
  • Dietologai
  • Vaikų nutukimas

Susiję straipsniai

  • ramus / 2017-06-05 13:34:08

    Metai be cukraus, tai reškia kad turi nieko nevalgyti kitu atveju tu cukru gauni su kitais produktais. Tai kur čia "Metai be cukraus"?

Siųsk savo nuomonę
Kada gali prireikti virškinimo fermentų?
Kada gali prireikti virškinimo fermentų? Tikriausiai nėra žmogaus, kuriam nebūtų tekę patirti virškinimo sutrikimų. Dažnas tai apibūdina kaip itin nemalonų reiškinį, kurio metu skauda skrandį arba žarnyno sritį, jaučiamas sunkumas skrandyje – pacientas apibūdina tai kaip „skrandžio sustojimą“. Taip pat jaučiamas pykinimas, pilvo pūtimas, gali pasireikšti... +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. 1 +38 / -5 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +24 / 0 +24
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia?
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia? Pavasaris jau seniai tarė sudie užleisdamas savo vietą ryškiaspalvei vasarai. Šis metų laikas žada daug nuotykių. Vasarą, rodos, kiekvienam iš mūsų neturėtų stigti jėgų bei geros nuotaikos, tačiau kodėl labai dažnai vasaros metu jaučiamės pavargę? Kodėl kūno svoris nemažėja, nors laikomės dietos ir norime džiaugtis... +21 / 0 +21
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai?
Penkių elementų mityba – ar žinote, kas tai? Ne kartą yra tekę girdėti apie Viduržemio jūros dietą, Diukano dietą, sveikos mitybos principus, tačiau ar kada nors girdėjote apie penkių elementų mitybą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame, remiantis mitybos konsultantės Claudia Nicherl knyga „Penkių elementų mityba“ pabandysime atsakyti į... +20 / 0 +20
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18